Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till skogens guld

En av de bästa sakerna med sensommar måste ändå vara när kantarellerna lyser som guld i skog och mark. Även om säsongen smyger igång redan kring midsommar på vissa platser så är den bästa tiden för att ha turen på sin sida, att finna en större mängd kantareller i slutet av sommaren.

Goda kantarell-anrättningar är nästintill oändliga och passande dryck därtill likaså. Nedan kommer vi lista våra favoritkombinationer till de kanske mest klassiska anrättningar på den delikata svampen.

Smörstekt kantarelltoast

Att något så enkelt kan vara så gott! En stor klick smörstekta kantareller på ett smörstekt bröd, räcker för att få smak-änglarna att sjunga. Adderar du sedan ett glas krispigt Grüner Veltliner alternativt en o-ekad fruktig Chardonnay med frisk syra gärna från södra delarna av Bourgogne blir det till en 2.0 upplevelse. Föredrar du ett rött vin så är ett lättare ståltankslagrat Pinot Noir, en fruktig Barbera från Piemonte eller en o-ekad Tempranillo från Rioja att föredra. 

Kantarellrisotto 

Kraftfulla smaker som parmesanost, vitt vin och kantareller står i fokus. Till det passar både vitt och rött vin mycket bra! Du behöver heller inte vara rädd varken för kropp eller syra i vinet.

En fyllig Chenin Blanc, kraftfull Garganega eller en mineralig Sauvignon Blanc, gärna från Sancerre kommer passa förträffligt bra på vitvinssidan. Rött vin får gärna vara friskt, smakrikt och ha en fyllig kropp, men utan för mycket ekfat som annars lätt kan ta över matens eleganta smaker. Därför rekommenderar vi en fruktig Barbera d’Asti, kryddig Côtes du Rhône, eller riktigt körsbärsfrisk Barolo. Serverar du någon form av protein till din Risotto, som exempelvis lammfilé kommer smakerna komma till sin rätt med Nebbiolo och främst då i form av en Barbaresco eller Barolo.

Krämig kantarellpasta

En krämig kantarellpasta kan kryddas och tillredas på väldigt många olika vis. Om fokus ska vara självaste kantarellen så är det gott att hålla det relativt enkelt. Då gärna med grädde, en skvätt konjak, dijonsenap med kryddning av salt och toppat med färskmalen svartpeppar. Till det passar vit Bourgogne med lätt ekfatslagring, fylligare form av Albariño alternativt en fruktdriven men seriös Beaujolais eller varför inte en frisk Valpolicella Classico

Om du haft turen på din sida och lyckats plocka mer kantareller än du hinner göra av med så är det underbart att förvälla och frysa in portioner på den läckra svampen för att få njuta av året ut.

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept