Goda kantarell-anrättningar är nästintill oändliga och passande dryck därtill likaså. Nedan kommer vi lista våra favoritkombinationer till de kanske mest klassiska anrättningar på den delikata svampen.
Smörstekt kantarelltoast
Att något så enkelt kan vara så gott! En stor klick smörstekta kantareller på ett smörstekt bröd, räcker för att få smak-änglarna att sjunga. Adderar du sedan ett glas krispigt grüner veltliner alternativt en o-ekad fruktig chardonnay med frisk syra gärna från södra delarna av Bourgogne blir det till en 2.0 upplevelse. Föredrar du ett rött vin så är ett lättare ståltankslagrat pinot noir, en fruktig barbera från Piemonte eller en o-ekad tempranillo från Rioja att föredra. Läs mer om vin till kantarelltoast.
Kantarellrisotto
Kraftfulla smaker som parmesanost, vitt vin och kantareller står i fokus. Till det passar både vitt och rött vin mycket bra! Du behöver heller inte vara rädd varken för kropp eller syra i vinet.
En fyllig chenin blanc, kraftfull garganega eller en mineralig sauvignon blanc, gärna från Sancerre kommer passa förträffligt bra på vitvinssidan. Rött vin får gärna vara friskt, smakrikt och ha en fyllig kropp, men utan för mycket ekfat som annars lätt kan ta över matens eleganta smaker. Därför rekommenderar vi en fruktig barbera d’Asti, kryddig côtes du rhône, eller riktigt körsbärsfrisk barolo. Serverar du någon form av protein till din Risotto, som exempelvis lammfilé kommer smakerna komma till sin rätt med nebbiolo och främst då i form av en barbaresco eller barolo.
Krämig kantarellpasta
En krämig kantarellpasta kan kryddas och tillredas på väldigt många olika vis. Om fokus ska vara självaste kantarellen så är det gott att hålla det relativt enkelt. Då gärna med grädde, en skvätt konjak/brandy, dijonsenap med kryddning av salt och toppat med färskmalen svartpeppar. Till det passar vit bourgogne med lätt ekfatslagring, fylligare form av albariño alternativt en fruktdriven men seriös beaujolais eller varför inte en frisk valpolicella classico.
Om du haft turen på din sida och lyckats plocka mer kantareller än du hinner göra av med så är det underbart att förvälla och frysa in portioner på den läckra svampen för att få njuta av året ut.
Vitt vin till kantareller
Med sina fruktiga aromer och sin tuggvänliga textur är kantareller väldigt vinvänliga. Ett vitt vin av den fylligare sorten lyfter ofta fram de distinkta smakerna allra bäst. Till kantareller generöst stekta i smör serverade på en skiva rostat bröd är ett smörigt vitt vin av chardonnay eller chenin blanc en lyckoträff. I dessa viner finns ofta smöriga, nötiga och rostade toner som möter toastens smaker snyggt. Den här typen av viner fungerar också fint till kantarellrisotto med djupa smaker av buljong och parmesan, till en krämig kantarellpasta, eller en kantarellsås med grädde.
Rött vin till kantareller
Visserligen innehåller svamp umami som kan skära sig med tanniner. Men lyckligtvis innehåller de flesta svamprätter rikligt med fett och salt som mildrar risken för en krock. Rött vin till kantareller får gärna vara smakrikt. Till kantarelltoasten eller den krämiga pastan rekommenderas ett kryddigt men mjukt vin, till exempel en côtes du rhône eller en pinot noir. Ett stramare vin som barolo, barbaresco eller langhe nebbiolo är en elegant matchning till den smakrika risotton. Extra trevligt blir det om rätten serveras tillsammans med protein, som till exempel lammkött.
Vin till trattkantareller
Trattkantarellen, som egentligen inte är en kantarell, mognar sent på hösten och är lite mer jordig i smaken än den gula kantarellen. Trattkantarellen kan tillagas på många olika vis men gör sig särskilt bra i mustiga soppor och grytor. Till en härlig viltgryta med grädde och trattkantareller kan du utan problem sikta in dig på tanninrika viner på druvor som sangiovese, nebbiolo eller cabernet sauvignon.
Mousserande vin till kantareller?
Javisst! Lyxa till skogens guld ytterligare med ett gott bubbel som gör de flesta svamprätter rättvisa. Särskilt fint passar det när svampen tillagas utan att snåla på fettet. Välj gärna ett mousserande vin med lite mer komplexitet, gjort enligt den traditionella metoden. Botanisera bland champagne, crémant, eller cava. De brödiga tonerna bär upp de nyanserade smakerna och den höga syran blir ett friskt inslag i måltiden.