Albariño

(2)

Albariño även kallad Alvarinho; Spanien och Portugals stolthet!

ODLINGSOMRÅDEN

Ursprunget och närmsta släkting

Ursprunget för Albariño är Minho i norra Portugal och närmaste släkting är den gröna druvan Riesling. Arten är Vitis Vinifera.

I den nordvästligaste delen av Spanien flyter floden Miño. En flod som delar av det Spanska Galicien mot det Portugisiska Vinho Verde. På den Portugisiska sidan heter floden istället Minho. På båda sidorna av floden, i de två områden växer den högkvalitativa aromatiska och syrafriska gröna druvan Albariño, vilket den heter på den spanska sidan och Alvarinho som den heter på den portugisiska. Summan av kardemumman så pratar vi om precis samma flod och exakt samma gröna druva.

För att underlätta det hela något

För att underlätta det hela kommer vi fortsättningsvis benämna druvan enligt det spanska namnet Albariño.

Albariño trivs allra bäst i området Rias Baixas, som ligger i det spanska Galicien och på den portugisiska sidan är det i Vinho Verde som druvan ger de finaste exemplar.

En mycket terroirkänslig druva

Albariño är en extremt terroir-känslig druva, vilket innebär att den lätt tar upp känslan av sin växtplats. Albariño trivs som allra bäst i kalk och mineralrika jordar, det är även i de förhållanden som den också växer i.

SMAKBESKRIVNING

Koppling mellan Chablis och Albariño?

Det är inte ovanligt att man i blindtester misstar de bästa exemplarerna på Albariño för en Chablis. Likheten ligger i den steniga mineralsmaken som både Chardonnay och Albariño tar upp från jordmånen.

Extrema förutsättningar kräver sina metoder i vingården

Området Rias Baixas är klimatmässigt väldigt speciellt då det är mycket svalare, har högre nederbörd och kraftfullare vindar än övriga Spanien på grund av sin närhet till Atlanten. Det ger såklart stora utmaningar för vinbönderna. Druvorna drabbas lätt av röta och mögel från all den nederbörd som råder i området. Detta gör att nästintill alla Albariño- vinrankor binds upp i så kallade pergolas.

VILKEN MAT PASSAR (bäst)

Vad har vi på tallriken till Albariñovinet vi har i glaset?

Serverar gärna Albariño svalt i en Riesling-kupa på en temperatur kring 6-8 grader. På tallriken finns en läcker skaldjurspasta, där pastan består av stora snäckor som fångar upp den underbara såsen på vitt vin (gärna bestående av samma vin som du har i glaset) och grädde som fått puttra ihop länge med en god fond på avkok av rostade räk- och hummerskal. Kryddad med fänkålsfrön och bara en uns hetta från spansk peppar. Skaldjuren i pastan får gärna bestå av havskräfta och räkor som du endast vänt ned i pannan innan servering så all spänst finns kvar. På toppen drar du ett par varv med svartpepparkvarnen.