Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Albariño

(3)

Albariño även kallad Alvarinho; Spanien och Portugals stolthet!

Albariño är en grön vindruva som främst odlas i Galicien i nordvästra Spanien, särskilt i vinregionen Rias Baixas. Druvan ger vita viner med hög syra, tydlig fruktighet och ofta med inslag av citrus och persika.

Var odlas albariño?

Som nämnts är Galicien i Spanien det främsta området för albariño, med Rias Baixas som den mest kända appellationen. Druvan odlas även i begränsad omfattning i Portugal, där den kallas alvarinho. Klimatet i dessa områden, med svala temperaturer och hög luftfuktighet från Atlanten, är perfekt för albariño.

Hur tillverkas albariño?

Albariño-viner tillverkas vanligtvis utan ekfatslagring för att bevara druvans naturliga fruktighet och fräschör. Vinerna jäses i rostfria ståltankar vid relativt låga temperaturer. Ibland kan en liten del av vinet få jäsa eller lagras på ekfat för att ge mer komplexitet.

Hur smakar albariño?

Albariño-viner kännetecknas av sin höga syra, fräscha fruktighet och aromatiska karaktär. Vanliga smaker är citron, lime, gröna äpplen, persika och aprikos. Ibland kan man även hitta toner av örter, mineraler och en lätt blommighet. Vinerna är oftast torra med medelfyllig kropp.

Vilken mat passar till albariño?

Den höga syran och fruktigheten gör albariño till ett utmärkt vin till skaldjur och fisk, särskilt till rätter med citrus eller örter. Det passar även bra till sallader, getost, sushi och lätta kycklingrätter. Prova gärna till en klassisk ceviche eller en krämig risotto med sparris.

Albariño vs sauvignon blanc

Albariño har en unik karaktär som skiljer sig från många andra vita viner. Jämfört med exempelvis sauvignon blanc har albariño ofta en mer uttalad fruktighet och lägre örtighet. Chardonnay kan ha en fylligare och mer smörig stil. I slutändan handlar det om personlig smak, men albariño är definitivt ett vin som är värt att prova för dess särpräglade stil.

Förvaring och lagring av albariño

Albariño är generellt sett ett vin som är bäst att dricka ungt och fruktigt, inom 1-2 år från buteljeringen. Vissa högkvalitativa viner kan dock utvecklas fint under några års lagring. Förvara vinet svalt och mörkt, gärna i en vinkyl eller källare. Servera albariño väl kylt, runt 8-10°C, för bästa smakupplevelse.

Sammanfattningsvis är albariño ett spännande och mångsidigt vin som definitivt förtjänar en plats i varje vinälskares skafferi. Med sin fräscha fruktighet och höga syra passar det perfekt till många olika maträtter, särskilt skaldjur och fisk. Utforska vårt sortiment och hitta din nya favorit bland dessa galiciska pärlor!