Plocka ihop ditt favorit-bubbel eller välj någon av våra färdigsatta bubbel-samlingar. Välj mellan Cava, Prosecco, Crémant, Champagne, Frizzante, Spumante eller något annat ur vårt breda och spännande sortiment.
Mer kunskap om mousserande vin!
Mousserande vin är ett vin som är kolsyrat, genom jäsning eller att man i tillverkningsprocessen har tillsatt koldioxid till vinet. Champagne är till exempel ett bubbel som tas fram ur den allra äldsta tillverkningsmetoden (Champagnemetoden/ursprungsmetoden). Denna metod ägde rum första gången under år 1531. Champagne är mest känt, men även det spanska bubblet Cava tas fram på samma sätt, såsom italiensk Spumante, Crémant från Frankrike och Sekt från Tyskland. Mousserande vin är vanligtvis vitt vin, och de är mest torra, men det finns även mousserande roséviner och rött vin som är mousserande. Alla bubbel varierar i sin torrhet, fruktighet och sötma.
Vad är skillnaden mellan Champagne, Prosecco & Cava?
Det är en fråga de flesta svenskar inte har svaret på, så vi är glada att kunna ge er lite mer vinkunskap om skillnaden på dessa olika bubbel. Perfekt kunskap när du sitter vid middagsbordet med vännerna och frågan kommer. Då kan du briljera! Det enkla svaret på skillnaden är att de produceras på olika ställen, det har inget med kvaliteten att göra. Det finns olika kvalitet, stil och prisklasser av de olika bubblande dryckerna.
Champagne
Champagne, världens kanske lyxigaste bubbel som gör de flesta glada när det ska firas. Om man ska få kalla ett mousserande vin för Champagne så måste det ha producerats i regionen Champagne i Frankrike. Det är en strikt regel, och det enda kravet! Vanligaste druvorna är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Hur vinet sen tas fram är inte relevant, alltså bara viktigt att det producerats i området Champagne.
Cava
Spaniens svar på Frankrikes Champagne. Men när det gäller att producera Cava så finns det fler regler än för skumpa. #1 = för att få kalla vinet Cava måste det ha producerats i Spanien. Men här är det även ett regelverk för vilka druvor som får användas vid produktionen, de druvor som gäller är Macabeo, Pinot Noir, Chardonnay, Grenache, Malvoisie, Xarel-lo, Trepat, Parellada eller Monastrell. Cava får produceras i fler områden, men druvorna måste komma från en av de godkända kommunerna i Spanien. Vinet måste även vara producerat enligt den traditionella metoden, samt att det ska ha lagrats i minst 10 månader. Det är även regler för alkoholhalten som måste ligga på mellan 10,8%-12,8%.
Prosecco
De flesta svenskarnas favoritbubbel från norra Italien, hemlandet för Prosecco. När det gäller reglerna för produktionen av Prosecco så är det en blandning av hur man tillverkar Champagne och Cava kan man säga. Från början var Prosecco namnet på en grön druva i Italien. Men för att skydda Proseccon så bytte man år 2009 namn på druvan till Glera. Så nu produceras all Prosecco på den druvan i norra Italien, i regionen Venetien. Så där har du en likhet med Champagne kan man säga. När man tillverkar Prosecco så handlar det om jäsningen, man gör det en extra gång i ståltank och tillsätter jäst och socker. Proseccon lagras i 18-24 månader i ståltanken och sen buteljeras det på flaska. En Prosecco rekommenderas att drickas ung och fräsch.
Sekt från Österrike och Tyskland
Deutscher Sekt- produceras enbart i Tyskland och då endast från inhemska druvor, exempelvis Riesling, Pinot Blanc och Pinot Noir. Dessa viner är av högre kvalitet än de enklare mousserande viner som produceras i flera av Tysklands vinproducerande områden. Deutscher Sekt säljs under regionens eller till och med, med vingårdens namn utskrivet på flaskan. Detta då till ett naturligt högre pris. Allt som oftast är de vinerna gjorda enligt traditionella metoder.
Sekt från Österrike får enbart benämnas som just Sekt när vinet uppfyller kraven av ett Österrikiskt Qualitätswein. Vinerna här klassificeras som Klassik, Reserve och det finaste Grosse Reserve vilket innebär att andra jäsningen sker på flaskan samt en lagring på minst 30 månader på sin jästfällning.
Mousserande från Sydafrika
Cap Classique är ett mousserande vin som framställts enligt den traditionella metoden i Sydafrika och Western Cape. Mestadels är druvorna till vinet bestående av Chardonnay och Pinot Noir. De bästa exemplaren vilar minst ett år på sin jästfällning. Detta ger den där härliga autolytiska tonen som så många uppskattar i bubbel från Champagne till exempel.
Brittiskt bubbel
Likt Champagne så har södra England en unik jordmån bestående av kalkrik fossil, och även liknande klimat. Så sent som 1980-talet började man tillverka mousserande vin på samma sätt som i Champagne och med samma druvsorter Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. En kvalitetsförbättring har skett avsevärt de senaste åren och vinerna har uppmärksammats internationellt. Dock är produktionen inte stor och prisbilden är relativt hög.
Bubbel från Nya Zeeland
Med läran från, och med nära sammarbeten med firmor i Champagne skapas eleganta och klassiska mousserande viner. Med ett extremt kvalitetstänk och med en minimum lagring på hela 18 månader på sin jästfällning blir resultatet allt som oftast väldigt bra utan att vinerna behöver kosta en förmögenhet. Mestadelas av produktionen sker i Marlborough, Hawke´s Bay och Gisbourne och då med de klassiska druvorna Pinot Noir och Chardonnay.
Australiensiskt Bubbel
Här produceras både högt och lågt, men något som är lite extra kul och värt att prova på, är Sparkling Shiraz vilket är ett mousserande vin gjort på röd druvmust istället för vit. Vinerna är fylliga, fruktiga och har allt som oftast en hel del struktur. Gällande vita mousserande viner, så sticker vinerna från Yarra Valley och Adelaide Hills ut med sitt svala klimat och sin goda kvalitetsmedvetenhet.
Bubbel från USA
I Kalifornien och då Napa Valley samt Sonoma skapas det högkvalitativa mousserande viner. Här har ett par stora och namnkunniga Champagnefirmor valt att satsa och skapar fantastiskt fina mousserande viner på druvorna Chardonnay och Pinot Noir.