• Fri frakt Fri frakt
  • Snabb hemleverans Snabb hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel

Mousserande Vin & Bubbel

Det finns alltid plats för en flaska bubbel i kylen. Bjud in familjen och vännerna på ett glas mousserande vin, och fira in det nya året med en flaska Champagne. Vinoteket levererar alltid ditt bubbel hem till dörren med fri frakt i hela landet. Plocka ihop ditt favorit-bubbel eller välj någon av våra ihopsatta bubbel-samlingar. Välj mellan Cava, Prosecco, Cremant, Champagne, Frizzante, Spumante och annat gott mousserande vin.

Mer kunskap om mousserande vin!

Mousserande vin är ett vin som är kolsyrat, genom jäsning eller att man i tillverkningsprocessen har tillsatt koldioxid till vinet. Champagne är till exempel ett bubbel som tas fram ur den allra äldsta tillverkningsmetoden (Champagnemetoden/ursprungsmetoden). Denna metod ägde rum första gången under år 1531. Champagne är mest känt, men även det spanska bubblet Cava tas fram på samma sätt, såsom italiensk Spumante, Crémant från Frankrike och Sekt från Tyskland. Mousserande vin är vanligtvis vitt vin, och de är mest torra, men det finns även mousserande roséviner och rött vin som är mousserande. Alla bubbel varierar i torrhet, fruktighet och sötma.

Vad är skillnaden mellan Champagne, Prosecco & Cava?

Det är en fråga de flesta svenskar inte har svaret på, så vi är glada att kunna ge er lite mer vinkunskap om skillnaden på dessa olika bubbel. Perfekt kunskap när du sitter vid middagsbordet med vännerna och frågan kommer. Då kan du briljera! Det enkla svaret på skillnaden är att de produceras på olika ställen, det har inget med kvaliteten att göra. Det finns olika kvalitet och prisklasser av de olika bubblande dryckerna.

Champagne

Champagne, världens kanske lyxigaste bubbel som gör de flesta glada när det ska firas. Om man ska få kalla ett mousserande vin för Champagne så måste det ha producerats i regionen Champagne i Frankrike. Det är en strikt regel, och det enda kravet! Vanligaste druvorna är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Hur vinet sen tas fram är inte relevant, alltså bara viktigt att det producerats i området Champagne.

Cava

Spaniens svar på Frankrikes Champagne. Men när det gäller att producera Cava så finns det fler regler än för skumpa. #1 = för att få kalla vinet Cava måste det ha producerats i Spanien. Men här är det även ett regelverk för vilka druvor som får användas vid produktionen, de druvor som gäller är Macabeo, Pinot Noir, Chardonnay, Grenache, Malvoisie, Xarel-lo, Trepat, Parellada eller Monastrell. Cava får produceras i fler områden, men druvorna måste komma från en av de godkända kommunerna i Spanien. Vinet måste även vara producerat enligt den traditionella metoden, samt att det ska ha lagrats i minst 10 månader. Det är även regler för alkoholhalten som måste ligga på mellan 10,8%-12,8%.

Prosecco

De flesta svenskarnas favoritbubbel från norra Italien, hemlandet för Prosecco. När det gäller reglerna för produktionen av Prosecco så är det en blandning av hur man tillverkar Champagne och Cava kan man säga. Från början var Prosecco namnet på en grön druva i Italien. Men för att skydda Proseccon så bytte man år 2009 namn på druvan till Glera. Så nu produceras all Prosecco på den druvan i norra Italien, i regionen Venetien. Så där har du en likhet med Champagne kan man säga. När man tillverkar Prosecco så handlar det om jäsningen, man gör det en extra gång i ståltank och tillsätter jäst och socker. Proseccon lagras i 18-24 månader i ståltanken och sen buteljeras det på flaska. En Prosecco rekommenderas att drickas ung och fräsch.

Sortering:
Valda filter:
Filtrering:
Vintyp
Övrigt
Land
Druva
Region
Distrikt
Producent
Kategori