Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Crozes-Hermitage

(2)

Crozes-Hermitage är norra Rhônedalens största AOC och består av ca 1400 hektar vingårdsmark. Tack vare sin mer välkände storebror Hermitage, som Crozes-Hermitage omsluter i norra Rhônedalen, har distriktet kommit att bli extremt populärt bland världens vinentusiaster.

Mycket vin för pengarna

Det är lätt att förstå populariteten speciellt om man bryr sig om prislappen då den är bra mycket humanare än vinerna från det ståtliga och prestige distriktet Hermitage. Mycket vin för pengarna helt enkelt. Såklart är det inte bara prislappen som gör vinet så populärt utan även den mer lättillgängliga stilen, vinerna har den läckra Syrah-parfymen men inte med lika kraftfulla tanniner som Hermitage.

Crozes-Hermitage vinerna kan även avnjutas efter kortare tids lagring, även fast de bättre exemplaren klarar en längre lagringstid.

Syrah är en druva som passar bra för ekfatslagring och de flesta Crozes-Hermitage vinerna är lagrade på ekfat men inte så ofta på nya.

Druvorna

Produktionen är fördelad 90/10 vilket innebär 90 % av vinerna är röda.

Vad avser blå druvsorter är endast Syrah den tillåtna, vilket är väl förståeligt med tanke på hur pass bra druvan trivs i Crozes-Hermitage jordmån och det milda klimatet. Men det är även tillåtet att blanda in 15 % gröna druvor till de röda vinerna. Dock är de klassiska Crozes-Hermitage vinerna gjorda enbart på 100 % Syrah. Resterande 10 % är vita viner och då på de två gröna druvorna, Marsanne och Roussanne.

Smakprofil

De röda Crozes-Hermitage är allt som oftast medelfylliga till fylliga, frisk syra, medel-kraftfulla tanniner, och aromer som mörka bär med körsbär och plommon i fokus, floralitet som violblom, svarta oliver, kryddighet av vitpeppar samt en avslutande chokladton från ekfaten. De bättre exemplaren kan lagras i upp till 10 år men kan även avnjutas underbart redan nu. Serveringstemperaturen är bäst mellan 17-20 grader.

De vita Crozes-Hermitage är de ”vanligaste” vita vinerna i distriktet. De är gjorda på Marsanne och aromatiken går åt vita blommor som mandelblom, gul frukt, citrus, en medelfyllig-kropp och en medelfrisk syra. De avnjuts bäst i sin ungdom och kring 8-10 grader.