Amarone della Valpolicella

(9)

Amarone della Valpolicella är ett av Italiens mest ansedda röda viner. Kraftfullt, alkoholstarkt och perfekt till en bit parmesanost. Vinet har sitt ursprung i Veneto i norra Italien, norr om staden Verona.  

Vad är Amarone?

Amarone är ett rött kvalitetsvin från Valpolicella i nordöstra Italien. Det som gör Amarone speciellt är den mjuka, kraftfulla smaken som kommer av att druvorna torkas innan de pressas. Amarone är ett kvalitetsvin som rönt stora framgångar i hela världen tack vare sin unika karaktär. 

Varifrån kommer Amarone?

Italienska Valpolicella ligger i distriktet Veneto (Venetien) som är regionen där Venedig och Verona är de mest välkända städerna. Amarone är vindistriktets mest kända vin men även Ripasso kommer härifrån.

Vilka druvor är det i Amarone?

De druvor som är tillåtna i Amarone är Corvina, Rondinella, Molinara, Corvinone och övriga blåa druvsorter från området. Sedan distriktet fick sin DOCG- status år 2010 så måste 40-80 % bestå av Corvina, max  30 % av Rondinella och max 15% av andra lokala druvor.

Hur smakar Amarone?

Amarone har lite av en säregen smakprofil. Med sin koncentration och stora, fylliga smak av torkad frukt som russin och plommon liknar det inget annat vin. I vissa fall kommer även en fin ton av mjölkchoklad fram i smaken. Anledningen till att Amarone har en så unik smak är att druvorna torkas innan pressning vilket gör att aromerna koncentreras och tanninerna (strävheten) mjuknar.

Vilken mat passar till Amarone?

Amarone har en kraftfull smak och tar lätt överhanden när det serveras till mat. I Italien kallas Amarone ”vino da meditazione” vilket anspelar på att det är gott att bara sitta och sippa på efter middagen (kanske framför spisen). Ett vin som inte kräver någon mat. Det kan dock vara gott att kombinera Amarone med en bit vällagrad ost, såsom t.ex. en god parmesan.

Är Amarone bättre än Ripasso?

Amarone har en högre kvalitetsbeteckning än Ripasso och priset är oftast högre.  Men, det är också ett annat typ av vin. Amarone är rundare, större och fylligare i smaken, ofta även sötare medan Ripasso har en mer matvänliga profil.

Varför är Amarone dyrt?

Amarone är ett vin helt gjort på torkade druvor. De torkas i tre till sex månader vilket gör att druvjuicen i druvorna koncentreras och reduceras med cirka 40 procent. Det krävs därför en större mängd druvor per flaska än i ett “vanligt” vin. Dessutom krävs tid, utrymme och arbete för att torka druvorna på rätt sätt.  Det är därmed inte konstigt att vinet får ett högt pris.

Finns det några prisvärda alternativ till Amarone?

Ripasso är ett vin som görs på samma druvsorter och i samma område som Amarone. Det är inte fullt lika koncentrerat i smaken, men ett billigare alternativ. Om du tycker om smaken av torkade druvor kan du även testa ett vin gjort på appassimentometoden från ett annat område. I den Italienska klacken, Puglia, görs idag många viner i den stilen men med lokala druvsorter från det området.

Kan man lagra Amarone?

Ett Amarone från en bra årgång och vingård kan åldras i upp till 20 år,  ibland ännu längre. Var noga med att välja en bra årgång om du ska köpa ett Amarone för att lagra. Ju bättre betyg en årgång har ju längre kan du lagra det. Förvara det mörkt på en plats med jämn temperatur, helst runt 13-15 grader. Rumstemperatur fungerar en kortare tid.

Hur hög alkoholhalt har Amarone?

På grund av druvjuicens koncentration är den väldigt söt vilket gör det färdiga vinet alkoholstarkt. Det är sockret i musten som förvandlas till alkohol under jäsningen. Ibland kommer alkoholhalten upp i 16-17 % i ett Amarone.

Vad betyder Amarone?

Amaro på italienska betyder besk eller bitter. Suffixet -one är ett augmentativ, d.v.s. det ger ordet förstorande kvaliteter. Amarone skulle därför kunna översätta med ”Den stora bittra”.

Vilket Amarone ska jag välja?

När du ska välja ett Amarone, tänk på att ta en titt på följande saker:

Alkoholhalt

Amarone kommer ibland upp i en väldigt hög alkoholhalt. Om du tycker om varma, runda viner och ska dricka det utan mat gör det ingenting.

Sockerhalt

Ett Amarone med hög sockerhalt är gott till en bit ost efter middagen. Ett med låg sockerhalt är gott till en mustig viltgryta som kokat länge.

Årgång

Ta en titt på vilken årgång som klassas som bra i Valpolicella innan du köper ditt Amarone. Det är särskilt viktigt om du ska lagra vinet.

Producent

Välkända producenter är ett säkrare kort. En mindre känd kan dock vara en dold stjärna.

Pris

Får du vad du betalar för? Hur mycket vill du spendera. Kan du hitta ett Ripasso till en mindre peng som funkar lika bra?

Vad krävs för att få kalla ett vin Amarone?

För att man ska få kalla vinet för Amarone så krävs att det uppfyller flera högt ställda krav. De handlar bland annat om ursprung, tillverkning, druvsorter och lagring.

Godkända druvsorter

Druvorna ska odlas inom området Valpolicella och vara av någon av följande sort:

  • Corvina veronese
  • Corvinone
  • Rondinella
  • Molinara

Torkning av druvor

Efter skörd sprids druvorna ut på bastmattor i välventilerade lagringslokaler för att torka. Där ligger de som kortast fram till december samma år som skörden (i september). Amarone består till 100% av torkade druvor. Druvorna torkas i plastbackar i rum som är byggda i sten med fönster mot både norr och söder för att nyttja de svala vindarna från bergsdalarna.

Urval av druvor

För att det ska kunna bli bra krävs det en extrem selektering av druvorna och endast de friska blir godkända. Ingen får vara sprucken i sitt skal för då uppstår lätt en röta som man absolut inte vill ha med i det färdiga vinet.

Orginaldistrikt för Amarone

För att det ska få stå Amarone della Valpoliciella Classico måste vinet komma från någon utav de fem klassiska originaldistrikten.

  • Negrar
  • Marano
  • Fumane
  • Sant Ambrogio
  • San Pietro

Lagring på stora ekfat

Amarone måste lagras i minst 24 månader på ekfat. Oftast används stora gamla ekfat, såkallade ”botti”.

Amarone Riserva

För att vinet ska få klassificeras som Riserva måste vinet lagras i minst fyra år innan buteljering. Därefter tillkommer ytterligare mognad på flaska.

Tillsatt socker

Det är tillåtet att tillsätta 0,1 gram socker per liter innan jäsning. Den maximalt tillåtna sockerhalten i det färdiga Amarone-vinet får dock aldrig överstiga 12 gram per liter.

Kan ett Amarone bli dåligt?

Precis som alla viner finns risk för att ditt Amarone blivit dålig. Det kan bero på en rad olika saker. Vissa är helt utom din egen kontroll; såsom en skada på korken eller annan defekt som har med vinets produktion, buteljering eller lagring innan det kom hem till dig, att göra. Själv kan du tänka på att inte förvara ditt Amarone stående (korken torkar) i dagsljus(vin är ljuskänsligt) och intill spisen (varmt och kallt om vartannat är inte bra för vinet).