Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Grüner Veltliner

(8)

Österrikes stjärna!

Grüner Veltliner är en grön druva från arten Vitis vinifera som odlas främst i Österrike. Som vinland är Österrike faktiskt ett utav dem ledande.

Grüner Veltliner tros ha existerat sedan Romarnas tid med namnet som härstammar från Veltlin (Valtellina) i norra Italien, däremot finns det inte något riktigt bevis på detta ännu. Troligtvis härstammar druvan från Österrike. Ända tills andra världskriget ansågs Grüner Veltliner vara “bara en vanlig österrikisk druva”. Det var tack vare den kände vinmakaren Lenz Moser’s Hochkultur (högkultur) system för hantering av vinstockar, som druvan blev populär. Lenz Moser’s metod lyckades få ut det bästa från Grüner Veltliner, vilket ökade intresset för druvan och idag är det den mest planterade druvan i Österrike.

Savagnin (Traminer), har man upptäckt är förälder till Grüner Veltliner.

ODLINGSOMRÅDEN

Grüner Veltliner odlas nästan bara i Österrike eftersom den älskar kallare klimat. Den har också börjat odlas i Ungern, Slovakien och Tjeckien. Som distrikt är Wachau och Kamptal i regionen Niederösterreich kända för odlingar av druvan, du hittar de bästa Grüner Veltliner där.
Som sagt odlas druvan också i Ungern och i Tjeckien men där kallas druvan istället för “Veltlin Zelene“ respektive “Zöldveltelini”.

SMAKBESKRIVNING

Detta vita vin är väldigt känt för att vara lätt, friskt med inslag av vitpeppar, äpple, grapefrukter och örter. Ibland även med lite oljighet och smak av tobak om vinet har fått åldras lite.

VILKEN MAT PASSAR (bäst)

Du kan väldigt ofta hitta Grüner Veltliner på vinlistan i restauranger, detta eftersom Grüner är ett väldigt matvänligt vin. Vi rekommenderar att du parar ihop detta vin med skaldjur och fisk, eller lättare kötträtter som till exempel kyckling. Självklart sitter  en trevlig schnitzel aldrig fel men vi kan också tipsa om kronärtskocka, vilket inte nödvändigtvis passar med alla viner. Men i detta fall passar en trevlig ung Grüner Veltliner väldigt bra till!