Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Grüner Veltliner

(4)

Österrikes stjärna!

Grüner Veltliner är en grön druva från arten Vitis vinifera som odlas främst i Österrike. Som vinland är Österrike faktiskt ett utav dem ledande.

Grüner Veltliner är en grönskalig druvsort av arten Vitis vinifera, mest känd som Österrikes främsta gröna druva. Den står för omkring en tredjedel av alla vinodlingar i Österrike och trivs särskilt i de nordöstra delarna av landet. Druvan ger oftast torra, aromatiska vita viner med frisk syra och en pepprig, örtig ton som signum. På senare år har Grüner Veltliner fått stor uppmärksamhet internationellt tack vare sin unika smakprofil och mångsidighet i matsammanhang. Nedan följer en heltäckande genomgång av druvans ursprung, odlingsområden, smak och stil, vinifiering, matkombinationer samt dess roll på den globala vinmarknaden.

Ursprung och historia

Grüner Veltliner har odlats i Centraleuropa i århundraden och anses vara inhemsk i Österrike. Namnet betyder "den gröna från Veltlin", där Veltlin syftar på Valtellina i norra Italien – även om det inte finns några belagda kopplingar mellan druvan och denna italienska region. Historiskt gick druvan under namnet Weißgipfler (”vit topp”) fram till mitten av 1800-talet. Först år 1855 nämns namnet Grüner Veltliner i dokument, och det dröjde till 1930-talet innan det blev den vedertagna benämningen.

Under första halvan av 1900-talet var Grüner Veltliner bara en av många lokala druvsorter i Österrike. Efter andra världskriget bidrog dock vinpionjären Lenz Mosers nya högkulturssystem (Hochkultur) till att druvan ökade i popularitet och areal från 1950-talet och framåt. Snart blev den Österrikes mest planterade druva. En milstolpe för druvans anseende kom år 2002, då en blindprovning ledd av Masters of Wine Jancis Robinson och Tim Atkin resulterade i att österrikisk Grüner Veltliner besegrade vita Bourgogneviner av Grand Cru-klass. Denna överraskande seger satte druvan på världskartan och väckte nyfikenhet hos vinälskare internationellt.

Genom DNA-analyser har man också kartlagt Grüner Veltliners ursprung på genetisk nivå. År 2007 bekräftades att druvan är en naturlig korsning mellan den gamla druvan Savagnin (Traminer) och en nästan utdöd lokal sort från byn Sankt Georgen am Leithagebirge i Burgenland. Denna urgamla ranka – kallad St. Georgener-Rebe – upptäcktes vildväxande år 2000 och visade sig vara en av föräldrarna till Grüner Veltliner. Intressant nog kallades St. Georgener-Rebe tidigare för ”Grüner Muskateller”, men den har inget nära släktskap med Muskat-familjen. Därmed har modern forskning bekräftat druvans djupa rötter i österrikisk jordmån. Noterbart är att trots liknande namn är Grüner Veltliner inte nära släkt med Roter Veltliner eller Frühroter Veltliner.

Viktiga odlingsområden

Österrike

Österrike är utan tvekan Grüner Veltliners hemland och huvudfäste. Totalt odlas drygt 17 000 hektar Grüner Veltliner i landet (siffror från omkring 2012), vilket motsvarar nära en tredjedel av Österrikes vinmarker. Tyngdpunkten ligger i förbundslandet Niederösterreich i nordost, där klimatet och jordmånen gynnar druvan. Regionen Weinviertel, belägen mot gränsen till Tjeckien och Slovakien, är den enskilt största odlingszonen för Grüner Veltliner med över hälften av alla planteringar (cirka 8 500 ha). Här kan druvorna ge mycket höga skördar och användas till enkla, lätta viner med krispig frukt och frisk syra, liksom till basvin för mousserande Sekt. Men på bättre lägen i Weinviertel, där avkastningen hålls nere, produceras även fylligare, torra viner med typiska toner av peppar, mineral och citrus – viner som med lagring kan utveckla burgundiska karaktärsdrag. Weinviertel var för övrigt Österrikes första DAC (ursprungsbeteckning) och där är Grüner Veltliner den enda tillåtna druvsorten för vitt vin inom appellationen.

Längre västerut, längs Donau väster om Wien, återfinns de berömda vinregionerna Wachau, Kremstal, Kamptal och Traisental. Här odlas Grüner Veltliner på terrasserade sluttningar, ofta sida vid sida med Riesling. Klimatet präglas av varma vindar som strömmar in från det pannoniska låglandet i öster, vilket ger druvorna god mognad. Samtidigt bidrar de steniga terrasserna (t.ex. gnejsjord i Wachau) till att vinerna får en utpräglad mineralitet. Wachau är känt för några av de mest kraftfulla och lagringsdugliga Grüner Veltliner-vinerna, klassificerade som Smaragd (den högsta kategorin i Wachaus eget system) med fylliga inslag av mogen persika, honung och flinta. 

Flera topproducenter huserar i Wachau, exempelvis F.X. Pichler, Emmerich Knoll och Domäne Wachau, vilka gjort sig världsberömda för sina koncentrerade Grüner Veltliner-viner. I Kamptal (kring Langenlois) och Kremstal odlas druvan i både lättare stilar och mer kraftfulla varianter. Exempelvis kan en Kamptal DAC Reserve från ett berömt vingårdsläge som Lamm (vinifierad av Weingut Hirsch) vara ett rikt och komplext vin, med lager av mandel, bakad päronfrukt, muskot och vitpeppar. Andra välrenommerade producenter i dessa trakter är Weingut Bründlmayer och Schloss Gobelsburg (Kamptal) samt Salomon Undhof och Nigl (Kremstal). 

Även i regioner som Wagram (tidigare kallad Donauland), Carnuntum och i viss mån Burgenland odlas Grüner Veltliner. På lössjordarna i Wagram trivs druvan särskilt bra, vilket vinexperten Oz Clarke påpekar – Grüner älskar kalk- och lössrika jordar. I Burgenland, särskilt kring Neusiedlersjön, odlas visserligen mer röda sorter, men ca 2 000 ha Grüner Veltliner finns där. I det varmare klimatet vid Neusiedlersee kan druvorna användas till ädelsöta viner som Auslese och botrytisangripna Trockenbeerenauslese – en udda men uppskattad stil av Grüner Veltliner.

Grüner Veltliner utanför Österrike

Utanför Österrike odlas druvan i flera närliggande länder. Slovakien (där den kallas Veltlínske Zelené) har nästan 4 000 ha planterat, vilket gör den till landets mest odlade gröna druva. Även i Tjeckien (främst Mähren, under namnet Veltlínské Zelené) odlas runt 1 700 ha. I Ungern är Zöldveltelini en traditionell vit sort med cirka 1 400 ha, spridd över bl.a. regionerna kring Balatonsjön, Mátra-bergen och södra områden som Tolna och Kunság. Mindre odlingar finns även i Bulgarien. I norra Italien odlas druvan i gränstrakterna mot Österrike – i Sydtyrolen och Trentino kallas den ofta felaktigt för Veltliner (t.ex. Veltliner Bianco), men det rör sig då om Grüner Veltliner. Den är tillåten i DOC-viner som Valdadige och Valle Isarco i Alto Adige. Till och med i Tyskland förekommer Grüner Veltliner i liten skala; historiskt är den känd som en ingrediens i det lokala Hansenwein i Württemberg. I Frankrike är sorten inte godkänd inom några AOC-appellationer, men experimentella planteringar på ett par hektar förekommer.

Nya världen

Under 2000-talet har vinmakare i flera nya vinländer fått upp ögonen för Grüner Veltliner. I USA finns numera små odlingar på västkusten (framförallt i Willamette Valley i Oregon samt i delar av Kalifornien och Washington) och även på östkusten (svala områden i staten New York med Finger Lakes, samt experiment i t.ex. New Jersey och Pennsylvania). Första kommersiella vinet i USA kom så sent som 2005 (Reustle Vineyard i Oregon). I Kanada odlas druvan i Brittiska Columbia i begränsad omfattning. Nya Zeeland planterade sin första Grüner Veltliner 2008 i Gisborne och har sedan haft framgångar i Marlborough och svala Central Otago – där Ata Mara Vineyard buteljerade landets första Grüner Veltliner år 2013. Australien har på kort tid anammat druvan entusiastiskt; odlingar har dykt upp i bl.a. Adelaide Hills (där Hahndorf Hill Winery var pionjär 2008) och Canberra District (Lark Hill lanserade en varietetsren Grüner 2009). Den australiske vinexperten James Halliday har till och med spekulerat att Grüner Veltliner kan bli "nästa stora trend" i Australien. Sammanfattningsvis har druvan spridit sig långt utanför sin hembygd – från Centraleuropa till Nya världen – om än i betydligt mindre skala utanför Österrike.

Smakprofil och karaktär

Grüner Veltliner ger vita viner med en distinkt smakprofil. Det mest utmärkande är ofta en kryddig ton av vitpeppar och örter, kombinerat med frisk fruktsyra. Typiska aromer i unga viner inkluderar citrusfrukter som lime, citron och grapefrukt, gröna inslag av krusbär, äpple eller nysågat gräs, samt ibland vegetativa toner som kan likna gröna ärtor, linser eller grön paprika. Det är inte en druva som doftar intensivt blommigt i sin ungdom, utan den upplevs snarare grön, kryddig och mineralisk i stilen. I svalare odlingslägen och enklare viner betonas de lätta, zesty dragen – tänk limezest, granny smith-äpplen och en puff av peppar. I varmare områden eller i viner från lågavkastande gamla stockar kan fruktprofilen bli mognare (persika, aprikos, melon) och kroppen mer fyllig, ibland med en antydan till honung eller nötighet. Alltid närvarande är dock den höga syran – en ryggrad som ger vinet dess fräschör och gör att även eventuella små mängder restsötma knappt märks. De flesta Grüner Veltliner-viner är torrt utjästa (”bone dry”), och alkoholhalten ligger vanligen runt 12 % (kan vara lägre för de lättaste och upp mot 13,5–14 % för de mest mogna och fylliga exemplaren).

Ett intressant kännetecken är den peppriga smaken. Forskning har visat att aromämnet rotundon är ansvarigt för vitpepprigheten i Grüner Veltliner – samma ämne som ger Syrah-druvan dess karaktäristiska svartpeppartoner. Under senare decennier menar vissa vinexperter (bl.a. Jancis Robinson) att den tydliga pepprigheten har blivit mindre framträdande i många viner än den var förr, men fortfarande associerar många Grüner Veltliner med just en kryddig kick. Andra smaknoter som ofta nämns är en stenig mineralitet (vissa beskriver det som krossad grus eller våt sten) och toner av färska örter som ruccolasallad eller gräslök. Viner av hög kvalitet kan utvecklas väl med lagring. Med några års flasklagring tenderar Grüner Veltliner att få komplexa toner som påminner om nötter, mogen gul frukt, honung, vax och ibland smörkola – associationer som för tankarna till vit Bourgogne vid blindprovningar. Faktum är att välgjord Grüner Veltliner från topproducenter och goda årgångar kan mäta sig med några av världens främsta vita viner när det gäller lagringsduglighet och nyansrikedom.

Sammanfattningsvis är karaktären hos Grüner Veltliner mångfacetterad: den kan vara allt från lätt, frisk och aromatisk med citrus och örter, till fyllig och strukturerad med fruktighet åt det tropiska hållet och kryddig djup. Gemensamma nämnare är dock den höga syran, den peppriga/härliga örtigheten och en ren, elegant smakprofil som gör vinet lätt att kombinera med mat.

Vinifieringsstilar

Grüner Veltliner vinifieras i en rad olika stilar, från enkla vardagsviner till komplexa lagringsviner. Majoriteten av vinerna görs i en ren, fruktig stil utan ekfat, för att bevara druvans friska syra och aromatiska uttryck. Jäsning och lagring sker då vanligtvis i temperaturkontrollerade ståltankar eller i stora, neutrala ekfat (foudre eller akaciafat är inte ovanligt i Österrike) som inte ger någon påtaglig ekkaraktär. Dessa viner buteljeras unga och är tänkta att drickas inom ett par år från skörd för maximal fräschör – särskilt de enklare Grüner Veltliners (ibland tappade i literflaskor eller med skruvkork) som bjuder på pigg syra, lite sprits och primärfrukt. I den lätta stilen (som i Wachau motsvaras av kategorierna Steinfeder och Federspiel) kan vinerna ha alkohol under 12 % och nästan rieslingliknande mineralitet. Man serverar dem gärna väl kylda för att framhäva den krispiga karaktären.

Samtidigt finns det vinmakare som satsar på en fylligare, mer komplex stil av Grüner Veltliner. Då används ofta druvor från äldre stockar och bättre lägen, skördade vid högre mognad. Vinet kan jäsa långsammare och ibland få ligga längre tid på jästfällningen (sur lie) för ökad textur och komplexitet. En del producenter låter dessa viner mogna på äldre ekfat eller till och med nya barriquer för att ge en krämigare munkänsla och subtil vaniljton. Resultatet kallas ofta Reserve (t.ex. ”Smaragd” i Wachau, eller DAC Reserve i Kamptal/Kremstal) och släpps på marknaden några år efter skörd. Dessa viner har ofta en djupare färg och större kropp, med inslag av nötter, honung, mogen frukt och ibland en smörig nyans. Dock är vinmakarna försiktiga med ny ek; för mycket ekfatsprägel riskerar att göra en Grüner Veltliner tung och ”fläskig” i stilen, vilket kan överskugga druvans fina peppriga fräschör. Jämför gärna med Chardonnay: liksom Chardonnay kan Grüner Veltliner göras i såväl strama, ståltankslagrade versioner som i rika, fatlagrade versioner – men den överdrivet ekade stilen anses mindre lyckad för båda druvorna.

Utöver torra stilla viner förekommer även andra vinifieringar av Grüner Veltliner. I norra Österrike (t.ex. Weinviertel) används en del druvor för att göra mousserande vin (Sekt), där den höga syran är en tillgång. Dessutom producerar vissa vinodlare ädelsöta dessertviner på Grüner Veltliner om årgången tillåter ädelröta – exempelvis Auslese, Beerenauslese och Trockenbeerenauslese i Burgenland kring Neusiedlersee. Dessa är dock mer rariteter; druvan är främst känd för torra viner. På experimentstadiet finns även orange viner (skalmacererade vita viner) av Grüner Veltliner och andra naturvinsprojekt i liten skala, då druvans höga syra och fenoliska innehåll kan lämpa sig för sådan stil. Sammantaget är Grüner Veltliner en flexibel druva i vinkällaren – den kan ge allt från enkla heuriger-viner i Wien till några av världens mest ansedda vita viner från Wachau, beroende på hur den vinifieras.

Mat som passar till Grüner Veltliner

En av Grüner Veltliners största styrkor är dess matvänlighet. Tack vare sin friska syra, sin kryddighet och ofta medelfylliga kropp kan vinet kombineras med ett brett spektrum av rätter. I Österrike dricks det klassiskt till lokal mat: allt från kallskuret och korvar, Wienerschnitzel av kalv och andra rätter av ljust kött, till milda fiskrätter och fräscha sallader. Den ikoniska wienerschnitzeln (panerad och stekt kalvschnitzel) anses nästan som druvans paradrätt – den knapriga, feta ytan och milda köttsmaken gifter sig fint med vinets syra och peppriga toner. Även andra friterade eller panerade rätter, som japansk tonkatsu (fläsk schnitzel) eller fish and chips, fungerar utmärkt då vinet skär genom det feta.

Sparris och andra grönsaker

Grüner Veltliner är också känt som ett av få stilla viner som klarar annars ”svåra” grönsaker. Sparris är beryktat knepig att para med vin, men just Grüner Veltliners gröna aromprofil och pepprighet gör att den ofta lyfts fram som det perfekta valet till både vit och grön sparris – inte minst i Österrike där sparrissäsongen firas med specialmenyer. Likaså kronärtskocka och andra bittra eller svavelhaltiga grönsaker (som brysselkål eller kronärtskockshjärta) kan hanteras av Grüner Veltliner, tack vare vinets egen örtighet och mineralton. Till rätter med mycket örter, gröna primörer eller till och med en syrlig vinaigrette kan en frisk Grüner fungera där många andra viner går bet.

Grüner Veltliner till asiatisk mat

Internationellt har man upptäckt att druvans viner även är fantastiska till asiatisk mat. Den höga syran och rena frukten kan balansera heta kryddor, och i synnerhet det som kallas asiatiska kryddor (ingefära, citrongräs, chili, koriander m.m.) accentueras fint av vinets peppriga touch. Det är ingen slump att många Thai- och Vietnamesiska restauranger utanför Asien numera inkluderar Grüner Veltliner på vinlistan. Prova till exempel vinet till en kryddig thailändsk gryta med kokosmjölk, vietnamesiska vårrullar med koriander eller en indisk vegetariskt korma – Grüner Veltliner klarar förvånansvärt mycket kryddhetta och komplexitet. Vid starkt kryddstarka rätter kan en aning restsötma i vinet vara fördelaktigt, och vissa halvtorra varianter av druvan kan då komma till sin rätt.

Ostar

För ost är Grüner Veltliner ett flexibelt val. Yngre, lättare viner passar bra till milda färskostar, getost eller kittost med örtkryddor, medan en mogen och fyllig Grüner Veltliner med några år på nacken kan vara utsökt till lagrade hårdostar som Gruyère eller Appenzeller – vinets nötiga mognadstoner speglar ostens smaker. 

Grüner Veltliner på den globala vinmarknaden

Som Österrikes signaturdruva har Grüner Veltliner en självklar plats på den globala vinscenen, om än som en kvalitetsnisch snarare än ett volymfenomen. Inom Österrike dominerar den vita vinproduktionen och har bidragit starkt till landets vinrenommé utomlands, särskilt efter att landets vinindustri reformerades och satsade på kvalitet från 1990-talet och framåt. Exportframgångar under 2000-talet – inte minst i USA där sommelierer tagit den till sina hjärtan och kallat den "Groovy Grüner" – har ökat druvans internationella profil. Efter den omskrivna segern mot franska toppviner 2002 fick många upp ögonen för att Grüner Veltliner kan mäta sig med det bästa, och plötsligt började prestigeviner från t.ex. Wachau att listas på Michelin-krogar runt om i världen. Idag hittar man Grüner Veltliner-viner på vinlistor från Wien till New York, London och Tokyo, uppskattade för sin matvänlighet och unika karaktär.

Trots detta är druvans totala globala spridning relativt begränsad. Ungefär 75% av all Grüner Veltliner i världen växer i Österrike, och de näst största odlingsnationerna (Slovakien, Tjeckien) använder främst vinerna för inhemsk konsumtion. I exempelvis USA uppgår arealen bara till runt 60 hektar – att jämföra med hundratusentals hektar för druvor som Chardonnay eller Sauvignon Blanc globalt. Grüner Veltliner är alltså en specialist snarare än en mainstreamdruva. Ändå talas det om den som en trendig uppstickare i vinvärlden. I Australien, som nämnts, hypas den som potentiellt "nästa stora grej" av prominenta vinkännare, och vinodlingar där och i Nya Zeeland ökar i takt med att vinmakare söker nya unika druvsorter anpassade för lokala förhållanden.

På den globala marknaden har kvalitetsvinerna av Grüner Veltliner rönt störst uppmärksamhet. Flera österrikiska producenter har nått kultstatus bland vinkännare – till exempel nämnda F.X. Pichler och Emmerich Knoll i Wachau, vilka genom små volymer och hög kvalitet kan ta ut höga priser för sina buteljer. Dessa viner säljs i specialiserade vinbutiker och på finare restauranger världen över, och deras etiketter (ofta prydda med vingårdslägen som Achleiten, Kellerberg eller Loibenberg) har blivit synonyma med terroirdriven österrikisk vitvinskultur. Samtidigt fyller Grüner Veltliner även sin roll som pålitlig volymdruva inom Österrike – lokalt konsumeras mängder av enklare Grüner Veltliner som "heurigen"-vin i vingårdskrogar och som fräsch törstsläckare på sommaren.

Populariteten globalt sett ligger i druvans unika identitet: den erbjuder något annat än de allestädes närvarande Chardonnay och Sauvignon Blanc. För vinentusiaster representerar Grüner Veltliner en möjlighet att upptäcka nya smaknyanser (som vitpeppar, ärtighet och stenmineral) och för matskribenter en eftertraktad partner till rätter som annars är svårmatchade. Även om den aldrig kommer att bli lika volymmässigt utbredd som vissa internationella druvor, har Grüner Veltliner etablerat sig som en respekterad spelare på världsmarknaden – ett vin som signalerar kunnighet och nyfikenhet när det dyker upp i glasen. Med ökat intresse och spridning, från Österrike till nya kontinenter, ser framtiden ljus ut för denna gröna druva som en gång var okänd utanför sin hembygd men nu firar triumfer långt utanför landets gränser.