• FRI FRAKT HEM TILL DÖRREN

Din vinguide

Vi hjälper dig i den snåriga vindjungeln! Vår vinexpert Kristian svarar på de vanligaste frågorna kring vin.

Vinkvalitet

Är vinet bättre ju dyrare det är?

Generellt ja. Om man jämför ett 70-kronorsvin med ett 150-kronorsvin är skillnaden ofta stor. Producenten av det dyrare vinet lägger ofta mer tid och ansträngning i vinmakningen – lågt skördeuttag, handplockning och sållning samt längre lagring på i fat eller på flaska. Däremot sägs det att inget vin kostar mer än 300-400 kr att producera, därefter kan man argumentera att man betalar för varumärket.

Vad innebär att ett vin är ekologiskt?

Det är en kontrollerad märkning som innebär att vinmakaren följer ett antal regler kring odling och vinframställning som ger så lite miljöpåverkan som möjligt. De får till exempel inte använda kemiska bekämpningsmedel. Processen för att bli ekologiskt certifierad är lång och kostsam och många vinmakare väljer därför att arbeta ekologiskt utan den officiella märkningen. Dessutom behöver vinbönder i vissa områden friheten att kunna använda bekämpningsmedel om vädret har varit dåligt.

Vad betyder att ett vin är korkskadat?

Det innebär att korken är smittad av en särskild bakterie som gör att vinet får en bismak av blöt kartong, fuktig källare eller mögel. Cirka tre procent av alla viner med naturkork blir korkskadade. Det är inte farligt men inte heller särskilt gott. Misstänker du att ditt vin är korkskadat, ring på en gång så får du pengarna tillbaka.

Vad betyder årtalet på vinets etikett?

Det är året som vindruvorna skördades, årgången.

Hur görs rosévin?

Rosévin görs på blå druvor men här får skalen bara jäsas en kort stund tillsammans med druvmusten. Därav den ljusa färgen.

Vad är tanniner?

Tanniner är ett ämne som kommer från vindruvans skal som ger vinet sin strävhet. Strävheten gör att tungan känns torr och klistrig. Ungefär som när man bitit i rabarber.

Varför är det så dyrt att dricka vin på restaurang?

De flesta viner kostar tre till fyra gånger mer på restaurang än om du skulle köpa vinet själv. Detta beror delvis på grund av höga skatter men också för att en restaurang måste täcka sina höga omkostnader.

Vin & mat

Passar rött vin till fisk?

Ja, självklart men det beror på vinet. De flesta fiskrätter kräver ett lättare rött vin med mindre strävhet, till exempel pinot noir.

Vilka viner passar till vegetarisk mat?

Generellt passar lätta och fruktiga röda viner bra till vegetarisk mat, till exempel Valpolicella och Côtes-du-Rhone. Vitt funkar självklart!

Kan man dricka champagne till mat?

Absolut! En lagrad champagne med mycket pinot noir skulle passa bra till en anklevermousse. En frisk och fruktig blanc de blanc-champagne kan du servera till vit fisk med en vitvinssås eller varför inte musslor.

Vilket vin passar bäst till ostbrickan?

Till vitmögelost passar champagne, till getost en fruktig sauvignon blanc och till lagrade hårdostar passar amarone eller något annat kraftfullt och fylligt vin.

När kan man dricka rosévin?

Rosévinerna släpps tidigt på våren och de friska och fruktiga varianterna passar bäst som sällskapsviner under vår och sommar. Men sen finns ju kraftigare och mer strukturerade roséviner (från Bordeaux till exempel) som passar året runt till smakrika fiskrätter eller lättare kötträtter.

Finns det ingredienser som vin inte passar till?

Ja, färska tomater, rå lök och ägg anses vara svåra att kombinera till vin. Men det mesta går att lösa. Man kan använda smakbryggor – som får smaker att gifta sig – som till exempel salt, grädde och citron.

Servering

Vid vilken temperatur ska man servera rött och vitt vin?

En bra tumregel är att ställa in rödvinet i kylen 30 minuter innan middagen och ta ut det vita vinet ur kylen 30 minuter innan middagen. Se exakta serveringstemperaturer för olika viner.

Behöver viner luftas innan servering?

Ja, de flesta viner mår bra av att du öppnar flaskan en stund innan servering. Unga, exklusiva viner mår dessutom bra av att hällas upp på karaff (dekanteras) någon timme innan.

Kan man värma kallt vin i mikron?

Ja, det kan man. Men personligen skulle jag hellre värma det i glaset med handen en stund.

Hur länge håller en öppnad vinflaska?

Det här är helt och hållet en smaksak. Cirka 2-3 dagar. Men då är det viktigt att du sätter tillbaka korken på flaskan och ställer in den i kylen.

Hur ska jag förvara mina viner?

Viner ska helst förvaras mörkt, svalt och utan vibrationer. En dålig plats är därför ovanför spisen eller kylen. Om de ska drickas inom ett halvår kan du förvara dem i ett köksskåp. Om du ska spara dem längre kan du förvara dem under sängen eller i garderoben.

Denna webbplats innehåller information om vin och riktar sig till dig som är 25 år eller äldre.

Genom att fortsätta godkänner du att webbplatsen använder cookies i enlighet med vår cookie policy.

Vinoteket drivs av Vinoteket.com ApS