Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Barbera

(13)

Barbera- även kallad folkets druva av italienarna själva. Vi förstår varför, Barbera ger härligt rödfruktiga viner som dricks fantastiskt bra redan i sin ungdom till mat men även bara att avnjuta i sin enkelhet.

Barberadruvan är Italiens tredje mest odlade druva och den andra mest odlade blå druvan i landet. Barbera har framförallt sitt hemviste i Piemonte, det är även där som Barbera har sitt ursprung. Det kändaste och bästa underdistriktet för Barberadruvan är Barbera D`Alba DOC och det är där de som de absolut bästa vinerna på druvan kommer ifrån. Området kring Barolo där jordarna innehåller mycket kalksten och lera är ultimat för druvan. Barbera D`Asti DOCG. Även i Monferrato skapas det fantastiska viner på druvan.

Dock odlas Barbera även i många andra delar av Italien som tillexempel Sardinien och på Sicilien samt länder i Sydamerika som Argentina, Uruguay och Brasilien. Även odlingar i flera distrikt i USA och med ökad odlingspopuläritet i delar av Australien.

Barbera har alltid setts som ”folkets druva” av italienarna själva. Tidigare var Barbera ansedd som en druva som gav lite enklare viner på grund av att den ger hög avkastning och det ibland på bekostnad av kvalitet. Det var även just Barbera som italienarna drack i väntan på att Barolo och Barbaressco vinerna skulle bli drickmogna. Idag har dock rycktet förbättrats avsevärt på grund av att det finns såpass bra vinmakningskunskap i dag och att man vet bättre nu hur druvan ska hanteras i vingården, vineriet och med fördelaktigare vingårdslägen. Barbera kan bli hur bra som helst med rätt förutsättningar. Det som även drar upp kvaliteten är att Barberadruvan lagras allt som oftast på ekfat. Gamla som nya detta för att få in mer struktur i vinet då Barbera är en väldigt fruktdriven druva, med låga tanniner men med en relativt skarp syra så är detta med fördel som lagring sker just på ekfat och detta gör även att vinet kan lagras under längre tid. Ofta blands även vinerna ut med andra Piemontesiska druvor som bland annat dolcetto och fresia.

Ser man till den vanligaste smakprofilen på Barbera är det blå frukt som plommon och moreller som dominerar, choklad från fatet med en fin syra i avslutningen.