Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Chardonnay

(124)

Druvan med flera personligheter!

Chardonnay är en grön druva som man gör vita viner och mousserande viner på. Faktum är att det är världens mest odlade gröna druva. Den är lättodlad och anpassar sig efter klimat och jordmån. 

Snabba fakta om chardonnay

  • Det är den vanligaste druvan i champagne. Om det står blanc de blancs på en champagne så är det mest troligt gjord på chardonnay. 
  • Om det står chablis på en vinettiekett så har vinet gjorts på chardonnaydruvan. 
  • Chardonnay kommer ursprungligen från Bourgogne, från en liten by med samma namn.
  • Det sägs att chardonnaydruvan kom till efter att kejsaren Karl den Stores fru var så trött på att se rödvinsfläckar i sin mans vita skägg, att hon bad vinbönderna odla mer vita viner. 

Chardonnay - druvan med med många olika uttryck!

Chardonnay är en ganska neutral druva i smaken och man kan påverka vinets karaktär med jordmån, odling och vinframställning. Därför kan den smaka helt olika beroende på var druvan odlas och hur den framställs. 

Elegant och krispig chardonnay

Så här smakar unga chardonnayviner som inte har legat på ekfat och som har odlats i ett svalt klimat. Exempel på det är viner som odlats i det franska området Chablis eller i de svalare delarna av Australien.

Vilken mat passar till? 

Här passar råa eller lättkokta skaldjur som krabba och räkor, ångad eller grillad fisk, kyckling eller grönsaker och pasta eller risotto med vårprimörer. Krämig grönsakssoppa.

Fruktig och lite lätt smörig Chardonnay

Den här smakprofilen får chardonnayviner som odlas i lite varmare områden och gjorda i en modern stil. Tillexempel södra Frankrike, Chile, Nya Zeeland och Sydafrika i lägre prisklass. Vinerna beskrivs som smidiga, ibland smöriga med smaker av melon och persika.

Vilken mat passar till?

Här passar något mastigare rätter. Fiskpaj och fiskkakor (särskilt laxfiskkakor). Kyckling, fläsk eller pasta med krämig sås. Ostbaserade sallader som Caesarsallad och rätter som har smaker av persika, mango eller macadamianötter, milda curryrätter med smöriga såser (som chicken makhani).

Fyllig och smörig Chardonnay

Vill du ha en lite rundare variant, välj då en Chardonnay som är ekfatslagrad, som då går lite mer åt det smöriga hållet, med toner av kola och knäck och  med mindre fräschör. Den här smaken får chardonnayviner som lagrats på ekfat. Exempel på det är viner i högre prisklass  från Australien, Nya Zeeland och Kalifornien och vita viner från Bourgogne. 

Vilken mat passar till?

Rätter som Ägg Benedict eller till och med en biff med bearnaise. Fiskar som piggvar, grillade kalvkoteletter med svamp, sensommarprimörer som röd paprika, majs, squash och pumpa. Cheddarost.

Krämig och nötig Chardonnay

Den här smakprofilen får ekfatslagrade vine som är ungefär 3-8 år gamla. Med ålder förvärvar Chardonnay en krämig, ibland nötig smak och krämig konsistens som kräver finare, mer delikata rätter.

Vilken mat passar till?

Umami-rika rätter som grillade skaldjur, hummer eller brynta kammusslor, grillad kyckling, rätter som inkluderar vild svamp och vit tryffel. Kycklingbröst  med brynt hasselnötssmör. Havsabborre med fänkålpuré.

Var odlas chardonnay?

Chardonnay odlas över hela världen där det finns vinproduktion.De mest kända områderna som odlar chardonnay är: Chablis, Champagne, Bourgogne, Napa Valley & Sonoma County i Kaliforninen.

Hur smakar chardonnay?

Chardonnay har i sig en ganska neutral smak utan kännetecknas snarare av jordmån och eventuell ekfatslagring. I Chablis görs vinerna eleganta, krispiga med hög syra. I nya världen kännetecknas vinerna istället av tropiska smaker och tydliga ektoner.

Vad ska man äta till chardonnay?

Rätter på ljust kött, som t. ex kyckling och kalkon eller fisk och asiatiskt

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 124 produkter