Chardonnay
  • Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Chardonnay


Chardonnay är vinvärldens superstjärna. En mångsidig storsäljare som är välkänd hos de flesta vindrickare. Eftersom druvan är ganska neutral i smaken kan man påverka vinets karaktär med jordmån, odling och vinframställning. De flesta kan hitta en variant som passar just sin smak. Chardonnay är dessutom en av tre tillåtna druvor i Champagne, tillsammans med de blå druvorna Pinot Noir och Pinot Meunier.
Köp
Rund, fruktig och lätt fatad doft av gul frukt, färskt smör och rostade mandlar. Rund, smakrik och stor smak av gul frukt som mogna äpplen, stenfrukter och plommon tillsammans med vaniljkola och en frisk syra.

Populärt just nu!


Chardonnay


Chardonnay, som antas härstamma från Frankrike, får nog anses som vinvärldens superstjärna och är utan tvekan den mest odlade gröna druvan i världen. En mångsidig storsäljare som är välkänd hos de flesta vindrickare. Eftersom druvan är ganska neutral i smaken kan man påverka vinets karaktär med jordmån, odling och vinframställning.

De flesta kan hitta en variant av Chardonnay som passar just sin smak. Vill du ha en lite rundare variant, välj då en Chardonnay som är ekfatslagrad, som då går lite mer åt det smöriga hållet, med toner av kola och knäck, men med mindre fräschör. Bra exempel på högkvalitativa ekfatslagrade Chardonnayer hittar du ofta i t. ex. Bourgogne (inte Chablis), Kalifornien och Australien. Under en period på 90-talet fick dock ”ekade” Chardonnayer ett ganska dåligt rykte, då framförallt australiska producenter öste i ekspån i många av deras ganska meriokra viner, för att göra vinet mer ”exklusivt”. Det var i slutet på den hypen som begreppet ABC (anything but Chardonnay) myntades.

Vill du istället ha ett friskare alternativ, väljer du en icke ekfatslagrad Chardonnay, som t. ex. Chablis eller en unoaked Chardonnay från Australien. Eftersom många fortfarande idag förknippar Chardonnay med smöriga, tunga smaker och Chablis-viner sällan skriver ut vilken druva vinet innehåller (det förväntas man helt enkelt veta), är det kanske inte så konstigt att roliga citat som ”Jag gillar inte Chardonnay, men tar gärna en Chablis” dyker upp titt som tätt.

Odlas i land: Över hela världen där det finns vinproduktion.

Kända distrikt: Chablis, Champagne, Bourgogne, Napa Valley & Sonoma County i Kaliforninen.

Vanliga karaktärsdrag: Chardonnay har i sig en ganska neutral smak utan kännetecknas snarare av jordmån och eventuell ekfatslagring. I Chablis görs vinerna eleganta, krispiga med hög syra. I nya världen kännetecknas vinerna istället av tropiska smaker och tydliga ektoner.

Passande mat: Rätter på ljust kött, som t. ex kyckling och kalkon eller fisk och asiatiskt.