Tyskland

Tyskland är världens sjunde största vinproducerande land. Med en produktion på ca 10,3 miljoner hektoliter vin per år placerar sig Tyskland på en sjunde plats vad gäller mängd vin som produceras i landet. Tyskland består av 13 stycken områden med kvalitetsbetäckning Qualitätswein och när man talar om Tyska vinregioner så är det just dessa 13 man menar.  

De 13 områden (Anbaugebiet) underindelningar

  • 13 stycken kvalitetsområden
  • 39 stycken deldistrikt 
  • 167 samlingslägen
  • 2658 stycken vingårdslägen

Tyskland ligger lätt i topp om man talar om de bästa riesling-viner som går att finna i världen.

Några av de bästa vingårdar och odlingsplatser ligger kring Rhen-floden och dess bifloder som ligger sydvästligt i landet bestående av branta sluttningar och med skydd från det hårdaste av vindar och nederbörd. 59 % av vinodlingen är på gröna druvor och då för vita viner men det kanske inte så många vet är att hela 41 % av produktionen är blå druvor och då för röda och roséviner. Tyskland och Canada är de nordligaste vinproducerande kvalitetsvinländer i världen vilket också innebär att de också är några av de länder med mest utmaningar vad gäller klimatet. Hade inte floderna funnits hade det varit omöjligt att få fram denna kvalitet och mognad på druvorna. På grund av det nordliga läget är det svårt för en vinmakare att få upp densiteten och sockerhaltens som behövs för att jäsa upp ett vin till önskad alkoholhalt och med den naturligt höga syranivå i druvorna (speciellt riesling) är det ibland tvunget att hjälpa vinet på traven och då finns det två metoder som är tillåtna  

Chaptalisering är en metod som innebär att man tillsätter socker till den ojästa druvmusten för att få upp alkoholhalten (max4,5 %). Denna metod ’r tillåten upp till QbA-kvalitet

Den andra metoden är att tillsätta süssreserve vilket innebär att man tillsätter ojästdruvmust till det färdigjästa vinet. Detta gör man för att balansera den skarpa syran. Tillåten mängd süssreserve är max 25 %. Detta är tillåtet upp till QmP och Auslese- kvalitet.

De sex kvalitetsklasserna

  •  Prädikatswein  (fd. Qualitätswein mit Prädikat)
  •  QbA  Qualitätswein bestimmter Anbaugebiete
  •  Selection  Qualitätswein Selection
  •  Classic  Qualitätswein Classic

Bordsvin

Hur man mäter kvalitetsklassen i Tyskland skiljer sig mycket från till exempel Frankrike.

I Tyskland mäter man ett vins kvalitet i druvans mognadsgrad och sockerhalt alltså densiteten mellan vad vinet väger kontra vatten. Sockerhalten ger högre alkohol i vinerna och även en större smakprofil. Mätningen för denna metod gör man i Oechslegrader. Viktskillnaden beror på mängden restsocker och mineralitet i druvjuicen. De sex predikaten (Prädikatswein )som man gör denna mätning till är: 

Kabinett- som innebär ”normalmogna druvor med en Oechslegrad på 67-8. Lätta eleganta viner.

Spätlese- Sent skördade druvor något fylligare och smakrikare viner med något högre alkoholhalt. Från torra till halvtorra viner Oechslegrad på 76-90. 

Auslese- välselekterade druvor som är övermogna och ibland angripna av ädelröta. Allt som oftast halvtorra till söta viner men med undantag på helt utjästa torra viner som då kräver lång lagring. Oechslegrad på 83-100.

Beerenauslese- endast extremt selekterade och sent skördade druvor som allt som oftast är angripna av ädelröta. Dessa viner är söta. Oechslegrad 110-128.

Eiswein- Druvor på Beerenauslese kvalitet men helt utan ädelröta, där man låtit druvorna frysa på vinrankan och skördar druvorna på natten sedan med en snabb pressning så druvorna inte hinner tina och detta ger en extrem koncentration. Sött vin men med en frisk syra och stor fräschör.

Trockenbeerenauslese- Endast speciellt utvalda sent skördade druvor som fått hänga kvar så pass länge på vinstocken att de skrumpnat ihop och detta på grund av att de angripits av ädelröta. Oechslegrad på hela 150-154.

De finast ansedda områdena för kvalitetsvin ligger i Rhendalen och Moseldalen

  • Mosel-Saar-Ruwer
  • Rheingau
  • Rheinhessen
  • Nahe
  • Pfalz

Den absolut mest odlade druvan är riesling med hela 22 % av odlingsarealen på gröna druvsidan (fram till 1990-talet var det dock den högavkastade druvan Müller-Thurgau som låg nummer ett) men som idag givit plats för den högkvalitativa och sent mognade rieslingdruvan (skörd bland de senaste i oktober-november). Den tredje vanligaste druvan är spätburgunder (pinot noir) alltså en blå druva. Det mesta av spätburguner odlas i Baden där den utger ungefär 50 % av all spätburgunder i landet.

Mest odlade druvor i Tyskland är i fallande ordning

Gröna druvor

  • Riesling
  • Müller-Thurgau (rivaner)
  • Silvaner
  • Grauburgunder
  • Weißburgunder
  • Kerner
  • Bacchus
  • Scheurebe
  • Chardonnay
  • Gutedel
  • Traminer
  • Huxelrebe
  • Ortega
  • Faberrebe

Blå druvor

  • Spätburgunder (pinot noir)
  • Dornfelder
  • Portugieser
  • Trollinger
  • Schwarzriesling (ej riesling)
  • Regent
  • Lemberger
  • St Laurent

Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: