Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin som passar till kantarellsoppa

Lär dig vilka viner som passar extra bra till kantarellsoppa och beställ hem dem smidigt och enkelt från Vinoteket.

En smakrik och silkeslen soppa med kantareller är ljuvlig såväl till förrätt som till huvudrätt. Kan det bli mer ”comfort food” än så här? Här kollar vi på vilka viner som passar till den mustiga soppan.

Vin som passar till kantarellsoppa

Kantarellsoppan är fyllig och smakrik och trivs bäst med ett vin med samma egenskaper. Ingredienser som grädde, buljong och en skvätt vitt vin ger extra kropp till rätten. Toppa enligt önskemål – smörstekta kantareller, krispigt bacon, brödkrutonger, frasiga grönkålschips eller kanske en härlig örtolja ringlad över soppan? Vita fylliga viner, lätta röda viner och mousserande viner är kombinationer som fungerar bra. Har du ett stänk sherry i soppan är det klassiska vinvalet just en torr sherry.

Vitt vin till kantarellsoppa

Här riktar vi in oss på friska, fylliga och smakrika viner som kan bära upp rättens struktur och generösa smakbild. Ett ekfatslagrat vin på chenin blanc en vit bourgogne ger fina speglingar av rättens aromer och kontrasterar grädden med sin friska syra. Ett fylligt vitt vin från Rhônedalen kan också ge svampsoppan ett riktigt lyft.

Mousserande vin till kantarellsoppa

Ett mousserande vin är ett annat fint sällskap alternativ till den matiga soppan. Prova ett bubbel med lite mer nyansrikedom, som en crémant, cava eller en sekt från Tyskland till exempel. Här finns gott om uppfriskande syra som skär igenom fettet. De brödiga tonerna från jästfällningen sitter extra snyggt om soppan har ett gäng rostade brödkrutonger på toppen. Kanske serveras soppan som en lyxig förrätt? Med ett glas champagne, gärna en mogen sådan, är du hemma.

Orange till det gyllene

En oväntad men spännande kombination! Orangea viner är fina matviner som reflekterar nyanserna i smakrika rätter utan att ta överhanden. Deras kraftiga aromatik gör att de är tacksamma att matcha med jordiga smaker och umamirik mat som svamp. Välj gärna ett lite kraftigare skalmacererat vin med kropp och en aning tanniner.  

Passar rött vin till kantarellsoppa?

Vita viner är mångas förstahandsval till svampsoppan. Om du hellre väljer rött så välj gärna ett lätt, friskt och bärigt vin med lite kryddighet. Särskilt bra passar det om soppan har kraftigare topping som knaperstekt fläsk eller bacon. Pinot noir eller gamay är druvor som har mycket karaktär men milda tanniner. Ett bärigt och slankt vin från Jura på druvorna trosseau eller poulsard kan också bli en smakfull matchning.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan