Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Barbaresco

(5)

Barbaresco - här tillverkas ett av Italiens främsta röda viner.
Barbaresco är ett vindistrikt i italienska Piedmont där främst druvan Nebbiolo odlas. Här tillverkas röda viner som håller högsta klass.

Barbaresco är en del av vindistriktet Piedmont i norra Italien. Här blir ett av Italiens bästa röda viner tillverkat.

Historia

Barbaresco har en lång historia av vinodling. Till en början såldes druvorna till vinproducenter i grannregionen Barolo där vin tillverkats sedan länge. År 1894 insåg dock en vinintresserad man vid namn Cavazza att det var skillnad på viner producerade av druvor från Barolo respektive Barbaresco. Tillsammans med nio vinodlare bildade han därför ett kollektiv för att tillverka av vin med Barbaresco på etiketten.

Ett av världens bästa röda viner

Den druva som blir mest odlad i Barbaresco heter Nebbiolo, vilken ger ett vin med mycket syra och strävhet. Tack vare det mildare klimatet i Barbaresco är dock viner från regionen lättare än Barolo-viner.

Sedan 1980 är viner från Barbaresco märkta med DOCG vilket är den högsta klassen för italienska viner. För att få märkningen måste vinerna ha en alkoholprocent på lägst 12,5 procent och vara lagrade i minst två år. För att komma till sin rätt är vinerna i behov av att bli lagrade, helst mellan fem och tio år.

Fyra olika typer av Barbaresco-viner

Totalt finns omkring 65 olika crus (vingårdar med preminumkvalitet som även kallas MGA i Italien) i området. Dessa ligger i fyra kommuner som alla tillverkar vin i olika stilar:

Barbaresco - Den kommun som har högst produktion - 45 procent av allt barbaresco-vin kommer härifrån. Dessa viner är dessutom ansedda att vara de mest kompletta och välbalanserade.

Neive - Producerar kraftfullare viner med mer strävhet. Området är även känt för produktion av andra druvsorter som till exempel Dolcetto.

Treiso - Ett område med mer skog än andra områden och därför ett kyligare klimat. Viner härifrån är lättare och berömda för sin finess.

San Rocco Seno d’Elvio - den minsta av de fyra regionerna. Viner härifrån är mindre komplexa och har generellt kortare lagringstid.