Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Garganega

(5)

Soavevinets främsta ingrediens och Venetiens gamla druva. Garganega är en svåridentifierad druva som ofta förväxlas med liknande druvsorter. En anspråkslös druva, men ack så viktig i framställningen av soaveviner.

Garganega är en svåridentifierad druva som ofta förväxlas med andra druvsorter. På egen hand är det en enkel och anspråkslös druva men utgör ett viktigt tillskott i framställningen av soaveviner.

Historik

Garganega är druvan som har hängt med riktigt länge. Det finns källor från 1200-talet som påvisar dess existens då gastronomen Pietro de Crescenzi nämner den. Druvan förknippas framför allt med soaveviner där den också utgör huvudingrediensen. Forskning har visat att Garganega och Grecanico Dorato på Sicilien och Malvasía de Manresa från Katalonien i Spanien är samma druvsort. Det finns även genetiska likheter mellan Garganega och Corvina Veronese, Oselata, Rondinella och Dindarella. Det innebär att det går att dra slutsatsen att druvan härstammar från det aktuella området. Numera finns den enbart i Venetien och i distriktet Soave. Under 1980-90-talet fick Garganega ett skamfilat rykte men flera vingårdar försöker idag ge druvan nytt liv och räknar snart med att den är tillbaka i topp som drottning bland italienska vita druvor.

Karaktär

Druvan mognar sent och har likheter med Pinot Gris eftersom dess rosa skal gör att vinerna får en vacker och gyllene kopparton. Dofter som karaktäriserar är solmogna päron, aprikoser, mandel, persikor och sviskon. Vinet har en behaglig syrahalt och lämnar kvar en friskhet med en eftersmak av mineral och apelsin.

Serveringsförslag

Garganega ger ett anonymt, neutralt vin vilket gör att den passar till fågel, fisk och ost. Det passar däremot inte till kryddstarka rätter där den inte kommer till sin rätt utan försvinner i sin anspråkslöshet. Med sin goda struktur och elegans gör den ostar som buffelmozzarella och taleggio till spännande och häftiga smakupplevelser. Ett garganegavin fungerar utmärkt till skaldjur och risotto. Vinet gör sig fint till klassiska fiskrätter och är förträffligt till en grillad fiskbit. Med lite tålamod låter du vinet vila i mellan sex och sju år från det att druvan har skördats till det att du öppnar buteljen. Garganega är ett vin som nästan utan undantag vinner på att vila.