• Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Pinot Noir


Pinot Noir anses av många som den ädlaste av alla blå druvor och varje bra röd Bourgogne värd namnet är gjort enbart på Pinot Noir. Pinot Noir-druvan är också en av få tillåtna sorter i Champagne.

Läs mer om Pinot Noir
Pinot Noir är en känslig och ganska svårodlad druva, som ofta ger ljusa viner. Aromer som jordgubbar, hallon är vanligt förekommande ofta tillsammans med kryddiga inslag. Med mognaden kommer toner av svamp och multna löv. De allra främsta Pinot Noir-vinerna anses komma från Côte d’Or i Bourgogne, där klimat och jordmån är idealiska för framställning av eleganta Pinoter. Ett vin gjort på Pinot Noir druvan har oftast smakerna av kryddighet, är mustiga och lite mjukare och bärigare. Pinot Noir vinerna är väldigt sällan sträva och fylliga, som nämnt tidigare blir vinerna ofta ljusare och mjukare i tonerna.

Pinot Noir är också en av de tre druvor som är godkända i Champagne och den odlas också på andra svala ställen i Europa, som i Rumänien, Tyskland (Spätburgunder), Österrike (Blauer Burgunder) och norra Italien (Pinot Nero). Utanför Europa görs det högkvalitativa Pinot Noir-viner i de svala delarna av Australien, Nya Zeeland, Chile och Sydafrika. Även i Kalifornien och Oregon har man lyckats ta sig an denna svårbemästrade druva.

Att Pinot Noir som druva blivit berömd världen över är genom två stora och framgångsrika vindistrikt, nämligen Bourgogne och Champagne. Till exempel så är Pinot Noir enda druvan i Bourgogne, men i Champagne blandar man den med Chardonnay och Pinot meunier. Pinot Noir är en klassisk druva!

Men Pinot Noir druvan har även stora framgångar och trivs bra i nordvästra USA, i Kalifornien och Oregon, där produceras mycket Pinot viner. Här låter man gärna vinerna lagras på rostade ekfat, och vinerna får lite högre alkoholhalt än i Frankrike och mer frukt-karaktär. Hos oss på Vinoteket kan du bland annat hitta USA:s hyllade och mest sålda premium Pinot Noir-vin, Bread & Butter. När man pratar om Amerikanska Pinoter så handlar det då mycket om mer mörk frukt som plommon, samt mörka bär som körsbär, och sen kryddigheten där man ofta förknippar den med kryddnejlika och cola.

Odlas i land: Frankrike, USA, Chile, Nya Zeeland, Östeuropa, Tyskland

Kända distrikt: Bourgogne, Champagne, Oregon, Sonoma, Central Otago (NZ).

Karaktärsdrag: Lättare och kryddigare, inte sällan eleganta, med inslag av hallon, jordgubbar, gräs, kryddor, choklad

Passar till: Enkla och mjuka viner till lättare kötträtter, eller stekt fisk. Medelfylliga till t ex anka och de lite mer komplexa och åldersdigna till vilt och andra kraftiga kötträtter.

Populärt just nu!