Pinot Noir - En svårbemästrad druva
Ber man en vinbonde förklara Pinot Noir som druva, så är det allt som oftast med ord som -bångstyrig, den går sin egen väg och när man äntligen trott att man funnit sin väg med druvan så byter den taktik och visar att det minsann är den som bestämmer. Alltså krävs extrem finkänslighet, och förståelse för att kunna skapa de unika och fina Pinot Noir viner.
Något som också varit tydligt genom historien är, att allt för många vinproducerande länder med ”fel” klimat, vingårdsläge och jordmån försökt sig på att odla Pinot Noir för att efterlikna viner från det prestigefulla distriktet Bourgogne, vilket är nästintill omöjligt, med det hårda klimat som råder i det nordfranska Bourgogne och Pinot Noir är en extremt terroirkänslig druva, det innebär att den plockar upp allt i sin omgivning.
Allt fler vinmakare utanför Frankrike börjar förstå att det inte är någon idé att kämpa med det omöjliga och ser istället till sina egna fördelaktiga egenskaper, vilket gör att många tänkt om och satsar på kloner som passar deras egna klimat bättre. Turligt nog finns en hel uppsjö kloner på Pinot Noir där ute som passar bättre för olika typer av klimat och jordmån, vilket gör att druvan fått ett riktigt uppsving och odlas med fina resultat på allt fler platser runt om i den vida vinvärlden och prislappen är inte längre utopisk för lyckade exemplar på Pinot Noir.
De flesta anrika och finast ansedda röda Bourgogneviner värda sitt namn är gjort enbart på Pinot Noir men fortfarande med de stora utmaningar.
Smakprofilen
Pinot Noir ger allt som oftast ljust röda och eleganta viner med aromer som går åt röda bär såsom jordgubbar och hallon, adderat med kryddiga och örtiga inslag, frisk syra, låga tanniner och när vinet mognar kommer toner av svamp och multna löv fram. De allra förnämsta Pinot Noir-viner anses komma från Côte d’Or i Bourgogne, där klimat och jordmån är idealiska för framställning av eleganta Pinot Noir.
Odlingsområden samt synonymer på Pinot Noir
Pinot Noir är också en av de tre druvor som är godkända i viner från Champagne och den odlas också på andra svala ställen i Europa, som i Rumänien, Tyskland (Spätburgunder), Österrike (Blauer Burgunder) och norra Italien (Pinot Nero). Utanför Europa görs det högkvalitativa Pinot Noir-viner i de svalare delarna av Australien, Nya Zeeland, Chile och Sydafrika. Även i Kalifornien och Oregon har man lyckats ta sig an denna svårbemästrade druva men då på andra kloner än de originala från Bourgogne.
Odlas i land: Frankrike, Östeuropa, Tyskland, USA, Chile, Nya Zeeland och Australien
Kända distrikt: Bourgogne, Champagne, Oregon, Sonoma, Central Otago (NZ).
Smakbeskrivning
Karaktärsdrag: Lättare och kryddigare, inte sällan eleganta, med inslag av hallon, jordgubbar, gräs, kryddor, choklad
Vilken mat passar till Pinot Noir
Passar till: Enkla och mjuka viner på Pinot Noir passar till lättare kötträtter, eller stekt fisk. Medelfylliga exemplar fungerar fint till t ex anka och de lite mer komplexa och ålderstigna till vilt och andra kraftiga kötträtter.