Châteauneuf-du-Pape var den första vinappellationen som skapades i Frankrike, år 1936.
I appellationen Châteauneuf-du-Pape, i södra Rhône produceras några av vinvärldens mest kända och eftertraktade röda viner. Idag är ungefär 30% av hela CdP ekologiskt odlade vingårdar och certifierade inom EU.
Man gör både vita och röda viner och appellationens regler tillåter att båda varianterna innehåller såväl gröna som blå druvor. Mest kända är de röda vinerna som karaktäriseras av jordiga toner med nyanser av kära, läder och en örtig doft. De unga vinerna brukar vara knutna, tuffa och kraftiga, men mjuknar efter åren och blir fruktiga och kryddiga.
Vilka druvor är tillåtna i CdP?
Den populäraste druvan är Grenache som odlas på 72 % av odlingsarealen (till skillnad från Norra Rhônedalen där Syrah är den populäraste druvan) Grenache ger en fruktig och syltig karaktär och ofta har man i lite Syrah för kryddighet och Mourvèdre för elegans och struktur. Ett fåtal gårdar envisas med att använda alla 13 druvor som historiskt sätt varit tillåtna. Sedan 2009 har det däremot varit tillåtet i denna AOC att använda 18 olika druvsorter - med tanke på alla -noir, -gris, -blanc och -rose versioner som nu anses vara separata, enskilda druvor.
Dessa druvor är:
Blå: Grenache, Cinsault, Mourvèdre, Muscardin, Piquepoul noir, Syrah, Terret Noir, Vaccarèse (Brun Argenté) och Counoise.
Gröna: Bourboulenc, Clairette Blanche, Clairette Rose, Grenache Blanc, Grenache Gris, Picardan, Piquepoul Blanc, Piquepoul Gris och Roussanne
Varför just namnet “Châteauneuf-du-Pape”?
Namnet etablerades under 1300-talet då det franska kungahuset bröt med Katolska kyrkan och installerade en egen påve i Avignon. Avignon-påvarna var väldigt förtjusta i vin från Bourgogne och kunskapen från den regionen importerades även till området runt Avignon. Det lokala vinet hade vid denna tid mest odlats för egen konsumtion men med den nya kunskapen kom vinet att bli känt som Vin du Pape, sedermera Châteauneuf-du-Pape (påvens nya slott) och fick en helt ny status.
Hur smakar en CdP?
Châteauneuf-du-Pape viner kan produceras på olika sätt men du hittar framförallt två olika stilar på dessa viner. Klassiska CdP är kraftiga och tanninrika och har hög alkoholhalt(runt 13% -15%). Med tiden kan det utvecklas dessutom aromer av kaffe, örter och kanel, om man förvarar vinerna väl. Lite lättare CdP kan ha inslag av rökighet, röda bär och kryddighet. Det finns förstås vita CdP också, men dessa är lite mer sällsynta.
Vad för slags mat passar bäst till en CdP?
Det beror självklart på stilen, men vi rekommenderar starkt lite starkare och kryddigare maträtter. Att para ihop en Châteauneuf-du-Pape som har några år på nacken till en kryddig marockansk gryta kan passa perfekt. Dekantera(låt lufta) vinet i någon timme innan (kanske något kortare ifall vinet är åt den äldre sidan)