• Fri frakt Fri frakt
  • Snabb hemleverans Snabb hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel

Châteauneuf-du-Pape

I appellationen Châteauneuf-du-Pape i södra Rhône produceras några av vinvärldens mest kända och eftertraktade röda viner. 

I södra Rhône runt byn Châteauneuf-du-Pape odlas några av Frankrikes mest uppskattade viner. Årligen produceras här mer vin än alla distrikt i norra Rhône tillsammans. Man gör både vita och röda viner och appelationens regler tillåter att båda varianterna innehåller såväl gröna som blå druvor. Mest kända är de röda vinerna som karaktäriseras av jordiga toner med nyanser av kära, läder och en örtig doft. De unga vinerna brukar vara knutna, tuffa och kraftiga, men mjuknar efter åren och blir fruktiga och kryddiga. Den populäraste druvan är Grenache som odlas på 72 % av odlingsarealen. Grenache ger en fruktig och syltig karaktär och ofta har man i lite Syrah för kryddighet och Mourvèdre för elegans och struktur. Ett fåtal gårdar envisas med att använda alla 13 druvor som historiskt sätt varit tillåtna.

Namnet etablerades under 1300-talet då det franska kungahuset bröt med Katolska kyrkan och installerade en egen påve i Avignon. Avignon-påvarna var väldigt förtjusta i vin från Bourgougne och kunskapen från den regionen importerades även till området runt Avignon. Det lokala vinet hade vid denna tid mest odlats för egen konsumtion men med den nya kunskapen kom vinet att bli känt som Vin du pape, sedermera Châteauneuf-du-Pape (påvens nya slott) och fick en helt ny status.

Ligger i: Sydöstra Frankrike, södra Rhône.

Godkända druvor:
Blå: Grenache, Cinsaut, Mourvèdre, Muscardin, Piquepoul noir , Syrah, Terret Noir och Vaccarèse (Brun Argenté) Counoise.
Gröna: Bourboulenc, Clairette Blanche, Clairette Rose, Grenache Blanc, Grenache Gris, Picardan, Piquepoul Blanc, Piquepoul Gris och Roussanne


Vintyp

Distrikt

Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: