Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Châteauneuf-du-Pape

(12)

I södra Rhône runt byn Châteauneuf-du-Pape odlas några av Frankrikes mest välkända röda viner. Harmonin mellan värme, kryddighet och elegans gör rött vin från området svårt att motstå och lätt att förälska sig i.

Vad är Châteauneuf-du-Pape?

Châteauneuf-du-Pape är en by och en appellation för vin i Rhônedalen i södra Frankrike. Påvarna brukade komma hit till sitt sommarslott under den babyloniska fångenskapen. Idag är det mest känt för några av världens mest kända och eftertraktade röda viner.

Det är en av de varmaste vinregionerna i Frankrike och här finns både röda viner (ungefär 95% av produktionen) och vita viner (ungefär 5%). Roséviner är inte tillåtna.

De karakteristiska runda, vita stenarna som synd i vingårdarna fångar värmen från solen och håller vinrankorna varma till sent in på natten. Alkoholhalten blir därför hög och vinerna smakrika och kryddiga.

Châteauneuf-du-Pape var den första vinappellationen som skapades i Frankrike, år 1936. Idag är ungefär 30% av hela CdP ekologiskt odlade vingårdar och certifierade inom EU. Årligen produceras här mer vin än alla distrikt inräknade från den norra delen av Rhônedalen.

Vart ligger Châteauneuf-du-Pape?

Châteauneuf-du-Pape är en by och ett vindistrikt med samma namn. Byn är belägen i regionen Rhône i sydöstra Frankrike cirka två mil nordväst om staden Avignon.  Vindistriktet är stort och ligger i området runt omkring byn.

Vad betyder Châteauneuf-du-Pape?

Namnet betyder ”påvens nya slott”, men namnet anspelar inte på det påvliga palatset. Staden kallades förmodligen redan Châteauneuf när påvarna kom dit. 1893 insåg byborna potentialen i den påvliga associationen och lade till ”du-Pape”. Sommarslottet är en ruin i dag. Men det är fortfarande ganska imponerande och utsikten uppifrån ruinen över vingårdarna och floden Rhone är fantastisk.

Vad betyder CdP?

Det är en förkortning av vindistriktet Châteauneuf-du-Pape. 

Vilken Châteauneuf-du-Pape är bäst?

Det är alltid en smaksak vad som är bäst när det handlar om vin. Det som smakar gott för dig smakar inte alltid gott för andra. Men några riktlinjer för att välja rätt Châteauneuf-du-Pape för dig kan vara:

 1. Att läsa på om producenten och välja en som har får goda lovord från andra konsumenter och vinentusiaster.
 2. Titta på årgången. Den kan vara avgörande, framförallt om du köper vinet för att lagra det.

Följande årgångar fick toppbetyg i Châteauneuf-du-Pape:

2018, 2016, 2010, 2007, 2005, 2000, 1999, 1998, 1990

De här ska du helst undvika:

2002, 1991, 1992

Hur smakar Châteauneuf-du-Pape?

De röda vinerna från Châteauneuf-du-Pape karaktäriseras av jordiga toner med nyanser av tjära, läder och en örter. De unga vinerna brukar vara tuffa och kraftiga men mjuknar med åren.

Grenache ger en fruktig och syltig karaktär och ofta har man i lite Syrah för kryddighet och Mourvèdre för elegans och struktur.

Olika stilar på Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape viner kan produceras på olika sätt men du hittar framförallt två olika stilar.

1. Klassiska: kraftiga och tanninrika med hög alkoholhalt (runt 13% -15%). Med tiden kan de utveckla aromer av kaffe, örter och kanel, om man förvarar vinerna väl.

2. Den lite lättare stilen: fruktiga med inslag av rökighet, röda bär och kryddighet.

Finns det vitt vin från Châteauneuf-du-Pape?

Ja, det gör det. De finns men är mer sällsynta än de välkända röda vinerna i Châteauneuf-du-Pape.

Är Châteauneuf-du-Pape bättre än Côtes du Rhône?

Både Châteauneuf-du-Pape och Côtes du Rhône kommer från Rhônedalen och är ofta baserade på samma druvsort (Grenache). Skillnaden är att ett Côtes du Rhône är lättare, saftigare och tillgängligt snabbare. Ett vin du kan dricka efter endaste ett par år. Ett Châteauneuf-du-Pape är av en högre kvalitet men ganska tufft och strävt som ungt och mjuknar upp med tiden.

De är viner för olika tillfällen. Korka upp ett Côtes du Rhône till middagen en helt vanlig fredag men låt ditt Châteauneuf-du-Pape ligga i garderoben och mogna till ett extra speciellt tillfälle.

Om du tycker om stilen kan därför Côtes du Rhône vara ett prisvärt alternativ till Châteauneuf-du-Pape.

Är Châteauneuf-du-Pape bättre än Amarone?

Det är två olika typer av viner. Mycket skiljer dem åt men det finns ändå vissa likheter.

 • Châteauneuf-du-Pape är gjort med mestadels (oftast)  Grenache.
 • Amarone är med druvsorterna Rondinella, Corvina, Molinara.
 • Châteauneuf-du-Pape tillverkas i södra Frankrike.
 • Amarone i Veneto i Italien.
 • Châteauneuf-du-Pape är gjort med traditionella vinmakningsmetoder.
 • Druvorna till ett Amarone torkas innan pressning.
 • De är båda fylliga och smakrika viner som vinner på lagring.

Tänk även på att det är skillnad från producent till producent och årgång till årgång.

Är Châteauneuf-du-Pape bättre än Bordeaux?

Samma gäller här, två olika typer av viner. Här är olikheterna större. Bordeaux är strama och tuffa medans Châteauneuf-du-Pape är smakrika och fylliga. Båda vintyperna vinner dock på lagring.

Här behöver man även ta hänsyn till skillnader producent från producent och årgång för årgång.

Vilken mat passar till Châteauneuf-du-Pape?

Det beror på vilken stil vinet har men generellt passar smakrika maträtter.

Att kombinera en Châteauneuf-du-Pape som har några år på nacken till en smakrik och kryddig (men inte för kryddstark) marockansk gryta kan bli ”a match made in heaven”

En rödvinsdoftande, mustig köttgryta med potatispuré passar även den bra till. Grytans fylliga smak möter då vinets generösa frukt och fyllighet medan potatispurén bidrar till att runda av syrorna.

Det här ska du undvika att servera till Châteauneuf-du-Pape

Undvik gärna lätta kycklingrätter eftersom vinet då troligtvis tar överhand så att smakerna i maten överskuggas.

Servera heller inte en kötträtt med het kryddning då hetta lockar fram alkoholen i vinet och gör att det smakar eldigt och strävt.

Vilka druvor är tillåtna i Châteauneuf-du-Pape?

Man gör både vita och röda viner här. Appellationens regler tillåter att både rött och vitt vin produceras med både gröna och blå druvor.

Det här är de druvsorter som är godkända för Châteauneuf-du-Pape:

Blå druvor

 • Grenache
 • Cinsault
 • Mourvèdre
 • Muscardin
 • Piquepoul noir
 • Syrah
 • Terret Noir
 • Vaccarèse (Brun Argenté)
 • Counoise

Gröna druvor

 • Bourboulenc
 • Clairette Blanche
 • Clairette Rose
 • Grenache Blanc
 • Grenache Gris
 • Picardan
 • Piquepoul Blanc
 • Piquepoul Gris
 • Roussanne

Vilken är den vanligaste druvsorten i Châteauneuf-du-Pape?

Den mest populära druvan är Grenache som odlas på 72 % av odlingsarealen (till skillnad från Norra Rhônedalen där Syrah är den vanligaste druvan).  Ett fåtal gårdar använder alla 13 druvor som historiskt sätt varit tillåtna.

Sedan 2009 är det tillåtet att använda 18 olika druvsorter.  Det beror på att alla -noir, -gris, -blanc och -rose versioner nu anses vara separata, enskilda druvor.

Châteauneuf-du-Papes historia

Namnet Châteauneuf-du-Pape etablerades under 1300-talet då det franska kungahuset bröt med Katolska kyrkan och installerade en egen påve i Avignon.

Avignon-påvarna var väldigt förtjusta i vin från Bourgogne och kunskapen från den regionen importerades även till området runt Avignon.

Det lokala vinet hade vid denna tid mest odlats för egen konsumtion men med den nya kunskapen kom vinet att bli känt som Vin du Pape, sedermera Châteauneuf-du-Pape (påvens nya slott) och fick en helt ny status.

Varför är Châteauneuf-du-Pape dyrt?

När man endast plockar ett fåtal klasar per vinranka samt gör ett noggrant urval av enbart de bästa druvorna blir vinet dyrare. Lagring av vinet är även det kostsamt. Châteauneuf-du-Pape har även ett starkt varumärke som producenterna kan ta betalt för.

Kvalitet kostar men kan vara värt det om du älskar att njuta av ett gott vin. Ett tips är att dricka mer sällan men när du väl korkar upp, öppna en flaska vin du verkligen gillar.

Kan man lagra Châteauneuf-du-Pape?

Javisst, Châteauneuf-du-Pape är ett utmärkt lagringsvin. I de bästa fallen kan det fortsätta att utvecklas och leva i 25-30 år. Tänk dock på att välja en bra årgång och producent.

Lagra liggandes på mörk sval plats.

Kan ett Châteauneuf-du-Pape bli dåligt?

Om du har en flaska vin ståendes i köket, t.e.x. På en solig plats där temperaturen varierar mycket kan du vara säker på att det, förr eller senare blir dåligt. Lägg det i ett mörkt skåp istället där du vet att temperaturen är konstant.

Vilka är de bästa producenterna av Châteauneuf-du-Pape?

Det finns många riktigt duktiga producenter i Châteauneuf-du-Pape.

Här är ett urval: