En klassisk kantarellsås passar utmärkt till såväl oxfilé, fläskfilé och kyckling som till viltkött. Vårt favoritrecept innehåller sherry som lyfter smaken rejält.
Gör så här
-
Förväll kantarellerna.
-
När kantarellerna inte släpper mer vätska tillsätter du smör och låter svampen få rejält med färg på medelhög värme. Salta svampen.
-
Sänk värmen och tillsätt bananschalottenlöken. Stek mjuk i ca 5 minuter.
-
Höj värmen igen, slå på sherryn och låt koka in nästan helt.
-
Slå på vatten och timjan och smula i buljongen och rör om.
-
Tillsätt grädden och koka upp. Sänk till medellåg värme och låt sjuda ca 5 minuter.
-
Red av såsen till önskad tjocklek med maizena.
-
Smaka av med japansk soja och salt och peppar/vitpeppar.
-
Toppa eventuellt med lite hackad kruspersilja.
Ingredienser (4 pers)
-
1 bananschalottenlök, finhackad
-
2 msk smör
-
200 gram färska gula kantareller eller trattkantareller
-
0,5 dl torr sherry, gärna Oloroso
-
2 dl vatten
-
En kvist färsk timjan
-
½ tärning hönsbuljong
-
1,5 dl vispgrädde
-
Maizena
-
1 tsk japansk soja
-
Salt och peppar
-
Kruspersilja (Valfritt)
Vin som passar till kantarellsås?
Kan man göra kantarellsås på torkade kantareller?
Visst kan man det. Ersätt då den färska svampen med 20–30 gram torkad svamp. Blötlägg den torkade svampen i kokhett vatten i minst 20 minuter. Svampvattnet kan du sedan använda i såsen istället för “vanligt vatten”, för en mustigare smak.
Kan man göra kantarellsås utan grädde?
Grädden i receptet går att ersätta med crème fraiche och man får då en något mer syrlig sås. Om man önskar att göra såsen helt fri från mejeriprodukter kan man ersätta grädden med växtbaserade substitut.
Kan du inte få nog av kantareller?
Läs mer om vin till kantareller och testa våra kantarellrecept: