Shiraz/Syrah

Kärt barn har många namn sägs det och det stämmer verkligen in på denna druva, även om de mest vedertagna namnen är Shiraz och Syrah. Oavsett namn, är Shiraz/Syrah utan tvekan en av de mest mytomspunna blå druvorna. Vissa hävdar att druvan har sitt ursprung från staden Shiraz i Persien, där det gjordes välsmakande Shiraz-viner långt före Kristus tid. Andra menar att Shiraz/Syrah har sitt ursprung i Frankrike, där druvan i Rhône har en lång och väldokumenterad historia. I södra Rhône blandas den ofta ut med druvor som Grenache, Carignan, Cinsault och Mourvedre.

Shiraz/Syrah druvan odlas i land: Frankrike, Australien, Sydafrika, USA, men finns i stort sett utbredd i hela världen.

Kända Shiraz/Syrah distrikt: Rhône (Châteauneuf du Pape), Barossa Valley, McLaren och Clare Valley (Australien)

Karaktärsdrag för Shiraz/Syrah viner:Fruktdrivna till kryddiga viner. Vanliga inslag är björnbär, plommon, örter, peppar, lakrits, kakao, charkuterier.

Shiraz/Syrah viner passar till: Kraftigare kötträtter, gärna vilt.

Idag hittar du Shiraz/Syrah-druvan i viner från i stort sett hela världen. Dess karaktär varierar beroende på var i världen den odlas, men vanliga karaktärsdrag är mörka bär, såsom björnbär och plommon, charkuterier, peppar, viol, kakao och kaffe. Vinerna är ofta kraftfulla och fylliga, med en tydlig tanninstruktur, som gör att de ofta har en god lagringspotential.

Viner av Syrah /Shiraz brukar vara fruktiga & smakrika, kryddiga & mustiga och ibland strama & nyanserade.

Druvan härstammar från Frankrike och närmare bestämt norra Rhône dalen. På 1830-talet tog skotten James Buby med sig druvan som han vid den tidpunkten kallade för Scyras över atlanten till Australien och efter det fick Syrah namnet Shiraz. Det är också där druvan fick just namnet Shiraz. Ryckte om att Syrah skulle ha sitt ursprung i Persien och staden Shiraz uppkom vid ett senare skede och kanske därför inte hela sanningen. I norra rôhne finns det 4 distrikt där det endast är tillåtet att använda den blå Shiraz/Syrah-druvan och de fyra distrikten är : Côte-Rôtie, Hermitage, Cornas, St-Joseph och Crozes-Hermitage. Från nordligaste delen Côte-Rôtie ”den stekta sluttningen” : Här slåss man med Hermitage om första platsen på att skapa världens bästa Syrah-viner. Côte-Rôtie består av de två sluttningarna -Côte Brune och Côte Blonde här är det tillåtet att blanda in upp till 20% av den gröna druvan viognier men allt som oftast använder man max 3% av just viognier , detta gör man för att extrahera färgen och för att lyfta fram den fina floraliteten i vinet. Vinerna ligger länge på ekfat innan buteljering. Smakprofilen går åt mörk frukt, svarta oliver, violblom, peppar, chark och rökighet från mineraliteten som kommer från jordmånen. Efterföljande kommer St-Joseph: Här överlappas det vita vindistriktet Condrieu. St-Joseph är den näst största appellationen i Norra Rhône och den största delen av produktionen i distriktet är röda viner på druvan Syrah men då i en medelfyllig till fyllig stil. Toner av svartvinbär och pepprighet, även om de oftast inte är lika fylliga i stilen som Côte-Rôtie så kan det allt som oftast lagras i upp till 10 år. Efterföljande kommer prestige distriktet och kullen Hermitage: Förr i tiden kring 1800-talet var det vanligt att man åkte från Bordeaux och hämtade upp druvor för att blanda upp sina Bordeaux-viner med en del ”hermitage” för att göra sina viner fylligare med på grund av att det börjat gnällas om att Bordeaux vinerna är för klena mot just Hermitage vinerna. I Hermitage är det tillåtet att blanda in de två gröna druvorna roussanne och marsanne dock håller sig de flesta sig strikt till att använda 100% Syrah i sina viner och sedan gör vita viner på de två tillåtna gröna druvorna istället. Här blir smakprofilen än mer tät, mer tanniner, skogshallon och svartpeppar, choklad och än mer långlivade ( kan oftast med rätt förhållande lagras i upp till 30-50 år) Crozes-Hermitage omger Hermitage här är Norra Rôhnes viktigaste kvantitativa område. Även om det är tillåtet med de samma två gröna druvor som i Hermitage är det nästintill uteslutande rena Syrah-viner. De jämförs ofta med Saint Joseph men med de mer fördelaktiga vingårdslägen och kvalitetsproducenter så blir vinerna härifrån fylligare och mer aromatiska. Längst ned av rödvinsdistrikten ligger Cornas : Här är odlingsplatserna i branta sluttningar med granitjordar. Vinerna är fylliga, mineralrika och kraftfulla. Efter modernisering på vinmakningsidan har vinerna nu åter börjat vinna populäritet efter liten nedgång på slutet av 1900-talet. Syrah odlas även flitigt även i södra dalen men då alltid uppblandad med andra druvor som Grenache och de övriga av de 18 tillåtna druvsorter. Även om Shiraz/Syrah-druvan odlas i nästan hela vinvärden trivs Shiraz-druvan bäst på varma ställen och är mycket populär i Australien, Sydamerika, Sydafrika, USA och Nya Zeeland.

Sortering:
Valda filter:
Filtrering:
Vintyp
Övrigt
Land
Druva
Region
Distrikt
Producent
Kategori
Passar Till

Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: