Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Shiraz/Syrah

(47)

En blå druva, två namn. Syrah heter den i gamla världen och Shiraz i nya (= den korta historien). Med druvsorten Shiraz/Syrah görs riktigt goda viner - främst i Frankrike och i Australien. 

Vad är Syrah?

Syrah är en druvsort. Ibland kallas den även Shiraz. Den växer främst i Frankrike och Australien men förekommer i hela vinvärlden. Viner gjorda på Syrah är smakrika, fylliga och goda till mustiga kötträtter.

Vad är det för skillnad mellan Syrah och Shiraz?

Syrah och Shiraz är samma druvsort. Den heter Syrah i Frankrike och kallas så även i andra länder i Europa. Shiraz kallas den i Australien och resten av nya världen. Så, skillnaden är namnet. Men vinerna smakar även annorlunda beroende på var druvan växer. Därför är det skillnad på Shiraz och Syrah även i form av vinernas karaktär.

Var odlas druvsorten Shiraz/Syrah?

Shiraz/Syrah odlas i nästan hela världen och trivs bäst på varma och soliga platser.

Några av de mest kända distrikten är de norra delarna av Rhône i Frankrike, Barossa Valley, McLaren Vale och Clare Valley i Australien.

Shiraz/Syrah är även populär i Sydamerika, Sydafrika, USA och Nya Zeeland. Syrah blir också allt viktigare i viner från Provence och Languedoc-Roussillon.

Hur smakar Shiraz/Syrah?

Smaken av vin gjort på druvsorten Shiraz/Syrah varierar beroende på var i världen druvan odlas. Från de fruktiga och smakrika australiska Shiraz-vinerna till de kryddiga och mustiga från södra Rhône och de ibland strama och nyanserade Syrah-vinerna från norra Rhône.

Vanliga gemensamma karaktärsdrag är mörka bär såsom björnbär och plommon, charkuterier, peppar, viol, kakao och kaffe. Vinerna är ofta kraftfulla och fylliga, med en tydlig strävhet som gör att de har en god lagringspotential och är goda till smakrik mat.

Vilken mat passar till Shiraz/Syrah?

En Shiraz från Australien är det perfekta grillvinet. Bjud in till en australisk barbecue och häll Shiraz i glasen. Prova även hur en Syrah från södra Rhône passar till svenska smaker med inslag av viltkött och svamp. Lägg till grönpeppar och svartvinbärsgelé för att maxa smakupplevelsen.

Passar Syrah till ost?

Syrah (eller Shiraz) är gott till hårda lagrade ostar såsom gruyère, lagrad pecorino, parmesan och cheddar.

Vilket är det godaste Syrah-vinet?

Många tycker att det godaste Syrah-vinet görs i södra Frankrike, i Rhônedalen. Mer bestämt att det är den nordligaste delen av Côte-Rôtie ”den stekta sluttningen” som slåss mot Hermitage om första platsen för att göra världens bästa Syrah-viner. 

Varifrån kommer Shiraz/Syrah?

Shiraz/Syrah har sitt ursprung från norra Rhône i södra Frankrike, där den har en lång och väldokumenterad historia.

Vissa hävdar dock att Shiraz/Syrah kommer från staden Shiraz i Persien, där det sägs ha gjorts Shiraz-viner långt före Kristus tid. Den teorin uppkom vid ett senare skede vilket gör den mindre trolig.

Syrah från Frankrike 

I norra Rhônedalen i södra Frankrike finns det fem distrikt där Shiraz/Syrah används flitigt. 

  • Côte-Rôtie
  • St-Joseph
  • Cornas
  • Hermitage
  • Crozes-Hermitage

Syrah från Côte-Rôtie

Côte-Rôtie består av de två sluttningarna Côte Brune och Côte Blonde. Här är det tillåtet att blanda Syrah med upp till 20% av den gröna druvsorten viognier. Oftast använder man dock max 3% för att extrahera färgen och lyfta fram floraliteten i vinet. Vinerna ligger länge på ekfat innan buteljering.

Smakprofilen går åt mörk frukt, svarta oliver, violblom, peppar, chark och rökighet från mineraliteten som kommer från jordmånen. 

Syrah från St-Joseph

St-Joseph är den näst största appellationen i Norra Rhône och den största delen av produktionen i distriktet är röda viner på druvan Syrah i en medelfyllig till fyllig stil.

Smaken påminner om svartvinbär och vitpeppar. Oftast är de inte lika fylliga i stilen som Côte-Rôtie men kan vanligtvis lagras i upp till 10 år. 

St-Joseph överlappar det vita vindistriktet Condrieu. 

Syrah från Hermitage

Prestige-distriktet Hermitage är beläget på en kulle. Här är det tillåtet att blanda in de två gröna druvorna Roussanne och Marsanne.  De flesta håller dock sig strikt till att använda 100% Syrah i sina röda viner för att sedan göra vita viner på de två tillåtna gröna druvsorterna istället.

Här blir smakprofilen mer tät och sträv med smak av skogshallon, svartpeppar och choklad.  Syrah från Hermitage kan oftast, under rätt förhållanden, lagras i upp till 30-50 år.

Kring 1800-talet var det vanligt att man åkte från Bordeaux till Hermitage för att hämta upp druvor att blanda upp sina Bordeaux-viner (som ansågs för klena) med. Idag är det inte tillåtet längre.

Syrah från Crozes-Hermitage

Crozes-Hermitage omger Hermitage och är norra Rhônes viktigaste område i termer om kvantitet. Det är tillåtet att använda samma två gröna druvor som i Hermitage men görs även här nästintill uteslutande rena Syrah-viner. Vinerna från Crozes-Hermitage jämförs ofta med de från Saint Joseph men vinerna härifrån (tack vare fördelaktiga vingårdslägen och kvalitetsproducenter) är ofta fylligare och mer aromatiska.

Syrah från Cornas

Längst ned av rödvinsdistrikten ligger Cornas. Här är odlingsplatserna i branta sluttningar med granitjordar. Vinerna är fylliga, mineralrika och kraftfulla. Vinerna härifrån har åter börjat vinna popularitet efter liten nedgång på slutet av 1900-talet.

Syrah odlas flitigt även här i södra dalen men är alltid uppblandad med andra druvor. Oftast Grenache, Carignan, Cinsault eller Mourvèdre men kan även vara någon av de övriga 15 tillåtna druvsorterna.

Shiraz i Australien

På 1830-talet tog skotten James Buby med sig druvan som han vid den tidpunkten kallade för Scyras över Atlanten till Australien och gav den namnet Shiraz.

Shiraz blev snabbt en populär druva för att den var enkel och pålitlig. Först blandades den mest med andra druvor men idag används den även för sig. Det finns idag shirazviner från Australien som kan mäta sig med de främsta franska.
Barossa Valley, McLaren Vale och Clare Valley är några av de bästa odlingsområdena för australiensisk shiraz.

Finns det Syrah från Italien?

Det odlas Syrah på många platser i Italien. Ett av de mest kända områdena för Syrah i Italien är Cortona i Toscana.

Ladda in fler produkter +

Visar 24 av 47 produkter