Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

AOC Chablis

(7)

AOC Chablis är en vinregion i den nordligaste delen av Bourgogne. Där har man producerat Chablis; ett av de mest populära vita vinerna i flera hundra år.

AOC Chablis är ett av de mindre franska vindistrikten. Här producerar man endast vita viner. Chablis ingår i den stora vinregionen Bourgogne. Vinerna innehåller uteslutande druvan Chardonnay.

I Chablis området råder ett kontinentalt klimat. Det vill säga att man har kalla, långa vintrar och varma, torra somrar. Floden Serein som flyter genom distriktet, ger en del värme, men på grund av sitt nordliga läge löper området, trots det, stor risk att drabbas av vårfrost, till och med så långt fram som i maj. Vinbönderna får nästan räkna med att frosten kan slå till så ofta som vart tredje eller fjärde år. Skördemängderna kan därmed variera stort.

Klassificering av Chablis

I AOC Chablis delar man in vinerna i fyra kvalitetsklasser i fallande ordning; Grand Cru, Premier Cru, Chablis och Petit Chablis. Petis Chablis är ett vin som är gjort för att drickas unga. Den saknar den komplexitet som man hittar i till exempel Chablis Premier Cru eller Grand Cru. Man kan lagra Chablisvinerna mycket längre än vad många tror. Det beror på att syran är så påtaglig. Du kan alltså lagra de bättre vinerna så länge som upp till 15-20 år.

Vinets karaktärsdrag

Ett kännetecknet för Chablisvinerna är att de är torra och har en hög syra. De saknar också ekfatskaraktär vilket skiljer dem från övriga vita viner i Bourgogne. Chablisviner är lätta och krispiga och har ofta smak av gröna äpplen eller grapefrukt, och ibland till och med ananas. Man brukar ibland beskriva ett Chablisvin som en stilla Champagne. 

Vad passar Chablis viner till?

Många vinkännare säger att Chablis är de bästa vita vinerna man kan servera till mat. Ett glas Chablis passar alldeles utmärk till sushi eller varför inte till sommarens grillade fisk. Det är också svårslaget till skaldjur. Tänk på att gärna servera en Chablis väl kyld eftersom den annars tappar sin fräschör.