• Fri frakt Fri frakt
  • Snabb hemleverans Snabb hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel

Vitt Vin

Har du svårt att hitta bra vita viner? Lugn, vi hjälper dig. När det kommer till vitt vin är det viktigt att hitta en perfekt balans mellan en bra syra, frukt och sötma i vinet. Vita viner passar utmärkt att avnjuta året runt!

När man tillverkar vitt vin är kontakten med druvans skal inte beroende. När man producerar vita viner tar man vanligtvis bort skalen från musten när druvorna pressas, och då musten är genomskinlig kan man producera vitt vin på både gröna och blå druvor. Men ibland när man tillverkar vita viner så får ändå vinet ha en mindre kontakt med skalen för att ge vinet extra smak. Jämfört med rött vin så ska vita viner jäsas i svalare temperatur, vanligtvis säger man att vitt vin ska jäsas runt 12-14 grader.

Precis som med rött vin så har vita viner olika stilar och karaktär, och som nämnt ovan är det viktigt att hitta en perfekt balans mellan en bra syra, frukt och sötma. Men det handlar ju även om din personliga smak för vilken typ av vitt vin du föredrar. Det finns allt ifrån fruktiga vita viner, till friska, lätta och lena, fatlagrade, vita viner med mycket tanniner och vita viner som är mer smakrika än andra mer lättdruckna vita viner. Om ett vitt vin har lagrats på ekfat innan det buteljeras så får det en mer rund smak och får toner av vanilj.

Vanliga vitvinsdruvor som används när vitt vin produceras är Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin, Riesling, Viognier och Gewürztraminer för att nämna några.

Sortering:
Valda filter:
Filtrering:
Vintyp
Övrigt
Land
Druva
Region
Distrikt
Producent
Kategori