När man producerar vita viner tar man vanligtvis bort skalen från musten under druvornas pressning, och då musten är genomskinlig kan man producera vitt vin på både gröna och blå druvor. Men ibland när man tillverkar vita viner så får ändå vinet ha en mindre kontakt med skalen för att ge vinet extra struktur och smak. Jämfört med rött vin så ska vita viner jäsas i svalare temperatur, vanligtvis säger man att vitt vin ska jäsas runt 12-14 grader.
Precis som med rött vin så har vita viner olika stilar och karaktär, och som nämnt ovan är det viktigt att hitta en perfekt balans mellan en bra syra, frukt och sötma. Men det handlar ju även om din personliga smak för vilken typ av vitt vin du föredrar. Det finns allt ifrån fruktiga vita viner, till friska, lätta och lena, fatlagrade, vita viner med mycket tanniner och vita viner som är mer smakrika än andra mer lättdruckna vita viner. Om ett vitt vin har lagrats på ekfat innan det buteljeras så får det en mer rund smak och får toner av vanilj.
Vanliga vitvinsdruvor som används när vitt vin produceras är Chardonnay, Sauvignon Blanc, Chenin, Riesling, Viognier och Gewürztraminer för att nämna några.
Vitt Vin
När det kommer till vitt vin är det viktigt att hitta en perfekt balans mellan syra, frukt och sötman i vinet. Vita viner passar utmärkt att avnjuta året om som en fräsch aperitif och till mat allt mellan himel och hav.
Hittar du inte vinerna du letar efter?
Leta vidare i våra populäraste kategorier: