IPA – India Pale Ale

(3)

IPA- det populära ölet med aromatiska toner av humle och citrus

IPA – populär öl med aromatisk ton av humle och citrus

Dagens IPA (India Pale Ale) har sitt ursprung i det brittiska ölet Pale Ale, vilket kan höras på namnet. Tillägget India kommer av att det var ett öl som gick på export till framförallt just Indien.

IPA  har en något högre alkoholhalt som vanligen ligger mellan 5,9 och 7,5 %, vilket ger en god hållbarhet. Det var speciellt viktigt i början av det här ölets historia eftersom det skulle bli transporterat till andra sidan jorden.

Historia och bakgrund

IPA:s historia börjar med Pale ale, en klassisk ölsort från Storbritannien som också är mycket populär och har anor så långt tillbaka som 1700-talet. Namnet Pale ale kommer av att det här ölet var ljusare än andra sorter på den tiden. Eftersom öl generellt sett var mörkare då, säger det inte så mycket om hur ljust eller mörkt det är i färgen idag.

Så smakar IPA

Det går att göra en distinktion mellan IPA, som har en traditionell, engelsk stil, samt en amerikansk IPA som är mer modern. Det är framförallt när det kommer till smaker och arom som de här två skiljer sig åt, där den traditionella IPA:n har en kryddig och rostad maltton medan den moderna är blommigare och friskare. Den moderna varianten har också smak av frukt som citrus samt tall.

Jäsning av IPA

Den här typen av öl är överjäst precis som de flesta öl som kommer från Storbritannien. Det innebär att India Pale Ale får jäsa i varmare temperaturer som ligger mellan 14 - 20 grader. När öl jäser på det här sättet stiger jästen upp tillsammans med kolsyrans bubblor och lägger sig på ytan. Genom att IPA:n är överjäst utvecklas ölet på ett annat sätt än underjäst öl. Smakerna blir mycket mer påtagliga och dofterna fylligare och fruktigare.

Bryggning av IPA

Föregångaren till Undia Pale Ale är det så kallade oktoberölet. Det var ett ljust öl som bryggdes hemma av britter från de lägre samhällsklasserna. När det senare började bryggas kommersiellt, eftersom det fanns en stor efterfrågan främst från Ostindiska kompaniet för export, kom det att bryggas med mycket humle och högfermenterad vört.
Idag är det många mindre bryggerier som har sina egna varianter på det här populära ölet. Det innebär att det när det kommer till IPA finns en stor variation när det kommer till ingredienser och tillverkningsprocess, vilket är tydligt med tanke på det stora utbudet på marknaden.

Vanliga humlesorter i IPA

Det som utmärker IPA  är att det tillverkas med extra mycket humle och malt. Beroende på om det är en brittisk eller amerikansk IPA så skiljer de sig åt på vilken sorts humle som används vid framställningen. Precis som med Pale ale så är en av de vanligaste humlesorterna East Kent Golding. Speciellt om ölet är producerat i Storbritannien. I USA är det mer vanligt med sorterna Amarillo eller Cascade.

IPA:ns färg

Ett öls färg beror på vilken sorts humle och malt som man använt sig av i tillverkningen. Är det en ljus humlesort blir ölen därmed ljusare. Pale ale har namnet till trots en färg som sträcker sig mellan ljusgult och en mörkt röd ton. IPA brukar i regel bara gå i toner mellan gul och varmt gulbrun.

Mat som passar till IPA

India Pale Ale kan du med fördel servera till rätter som innehåller en ganska hög sälta. Det kan exempelvis vara grillad mat eller vissa fisksorter som lax. Snabbmat förknippas också med en högre salthalt, därför kan du med fördel matcha en amerikansk IPA med en välgjord hamburgare på fin högrev. När du beställer en spännande IPA från oss kan du få din öl hem till dörren till din nästa middagsbjudning.

Vilka glas ska man ha till IPA?

Trots att det här är ett öl så har IPA ofta en graciös och finkänslig ton i sig, vilket gör att du kan använda ett matchande glas. Det här är inget öl som du dricker ur ett rejält ölglas utan snarare i ett vinglas eller ett annat smäckert glas, även till hamburgare. På så sätt får din IPA:s arom och doft blomma ut ordentligt.

Serveringstemperatur

För att smak och doft verkligen ska komma till sin rätt behöver du servera en IPA vid en temperatur som inte understiger åtta till tio grader. Du bör inte heller servera den varmare än så eftersom smaken då kan bli väl kraftig och överväldigande. Låt därför inte din IPA stå framme utan lämna den i kylskåpet till strax innan servering.

IPA med snabb hemleverans

Vi på Vinoteket har ett noga utvalt sortiment av IPA från några av världens främsta bryggerier. Oavsett om du föredrar en klassisk engelsk IPA eller en modern svensk variant så hittar du garanterat något som passar din smak hos oss.

Genom vår smidiga nätbutik kan du enkelt beställa din favorit-IPA och få den levererad direkt hem till din dörr. Vi erbjuder snabba leveranser och säker betalning, så att du kan njuta av din IPA så snart som möjligt.

IPA online

På vinoteket.se kan du utforska vårt utbud av IPA i lugn och ro. Vi har noga valt ut varje öl i vårt sortiment för att kunna erbjuda högsta kvalitet och bästa smakupplevelse. Varje IPA har en detaljerad beskrivning där du kan läsa om ölets smakprofil, humlesorter och bryggningsprocess. På så sätt kan du enkelt hitta den IPA som passar just dina smaklökar.