Låg sockerhalt

Vin med låg sockerhalt. Hur ska man veta? Alla viner innehåller socker och då i form av rent socker, fruktsocker och glukos. Detta vet nog redan de flesta.

Men hur mycket socker som finns i vinet är dock beroende på vilken druva som vinet består av, vilka växtförhållanden som råder i vingården där druvorna växer och hur många timmar som rankorna exponeras för sol. Även om mycket regn faller så påverkas vinets sockerhalt, men framförallt är vinmakningsmetoden avgörande för hur hög eller låg sockerhalt det klara vinet innehåller. Väljer en producent att avstanna jäsningsprocessen kommer vinet innehålla högre sockerhalt. Men eftersom det inte är lagstadgat med angivelse för sockerhalten på flaskans etikett är det inte alltid så lätt att avläsa hur pass torrt eller sött ett vin faktiskt är. Dock finns det vissa små indikationer man kan förhålla sig till när man väljer sitt vin då en del druvor har en naturligt låg sockerhalt och ger nästintill alltid torra viner. Två bra exempel är chardonnay och sauvignon blanc för torrt vitt vin och tempranillo och pinot noir för rött torrt vin. Såklart finns det en enorm uppsjö av druvor där ute som ger helt torra viner men de ovan angivna är några populära druvor och även några av de vanligaste och mest uppskattade.

En sak till som kan ge en fingervisning på hur torrt ett vin blir är om vinet kommer från ett svalt klimat, då blir sockerhalten ofta lägre i i vinet på grund av att jästen äter upp det mesta av sockret under jäsningsprocessen. Detta för att alkoholhalten ska kunna nå upp i rätt nivå.

Sortering:
Valda filter:
Filtrering:
Vintyp
Övrigt
Land
Druva
Region
Distrikt
Producent
Kategori
Passar Till

Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: