Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Brunello di Montalcino

(3)

Brunello di Montalcino, kungen av viner från Toscana. Gjort på en klon av druvsorten sangiovese med (det inte så överraskande) namnet "brunello" som betyder "den lilla mörka”. Brunello växer området runt byn Montalcino, granne med vindistrikten Chianti och Chianti Classico. 

Vad är Brunello di Montalcino?

Brunello di Montalcino är ett kvalitetsvin från Toscana. Det görs i den lilla byn Montalcino som ligger intill staden Siena. Staden ligger på en liten kulle och vinrankorna växer på terrasserade sluttningar runt om i hela området. 

Vilken druvsort används för Brunello di Montalcino?

För att ett vin ska få bära klassificeringen DOCG Brunello di Montalcino krävs det att vinet består till 100 procent av druvan sangiovese. Den klon av sangiovese som växer i Montalcino går under namnet "brunello". Den är mindre till storleken, har ett tjockare skal, är mörkare i färgen samt har en kraftfullare smakprofil. 

Hur länge kan man lagra Brunello di Montalcino?

Brunello di Montalcino lagras i minst fyra år, varav två på ekfat. Resterande tid vilar vinet på flaska innan det släpps på marknaden. För ett Brunello di Montalcino Riserva är det minst 5 års lagring som gäller. 

Vad betyder "DOCG" i Brunello di Montalcino DOCG?

DOCG står för "Denominazione di Origine Controllata e Garantita" och är en kvalitetsbeteckning för vin i Italien. Den kontrollerar och garanterar vinets kvalitet och ursprung. För att få använda sig av beteckningen gäller det att följa alla specifika lagar och regler för det vin man gör. Reglerna ser nämligen olika ut för till exempel Brunello di Montalcino och Chianti Classico

Historien om Biondi-Santi och Brunello di Montalcino

På 1870-talet förenades Italiens regioner och skapade ett land. Det var vid den tiden som soldaten Biondi-Santi återvände hem, till Montalcino. En anledning till att han valde att flytta hem igen var för att hjälpa sina släktingar att driva vingården Fattoria del Greppo. Han utvecklade och förfinade vinmakningstekniken som vi idag känner igen i Brunello di Montalcino-vinerna.

Han la grunden för det som är signifikativt för Brunello di Montalcino vilket, bland annat, är just att det endast är tillåtet att använda druvan Sangiovese i vinerna. Det var dock inte bara i Montalcino som Biondi Santi revolutionerade vinmakningen, utan i hela Toscana.

Vad är skillnaden mellan Chianti och Brunello di Montalcino?

Eftersom brunello är en egen klon av sangiovese, så blir vinerna annorlunda i både färg och smak än till exempel, grannen Chianti. Brunello di Montalcino är mer koncentrerade, stramare och syrligare. Det är därför de både kräver och klarar av de långa lagringstiderna.

Kan man lagra Brunello di Montalcino?

Brunello di Montalcino är extremt bra viner för vidare lagring på flaska. De kan ligga i upp till 30 år för att utvecklas och mogna. 

Hur smakar Brunello di Montalcino?

Brunello di Montalcino brukar beskrivas som ett kraftigt vin med smakaromer som påminner om läder, tobak och mörka bär (såsom mogna körsbär och plommon). Även florala inslag av violblom och timjan är vanliga samt mineralitet (tänk stenar och grus, fast på ett bra sätt). Strävheten (tanninerna) är av varierad intensitet beroende på ålder. En annan sak som karaktäriserar ett Brunello är den friska syrligheten. 

Vilken mat passar till Brunello di Montalcino?

Servera gärna en kraftfull kötträtt till din Brunello. Till exempel en långkoks oxkind som fått bada i vin i några dygn, tillsammans med en krämig potatispuré och en kraftfull och fyllig rödvinssås. Och, om du vill och kan, lite hyvlad tryffel på toppen.