Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

NEIPA

(2)

NEIPA är en fruktigare, grumligare och mindre besk variant av IPA:n.

Vad är NEIPA?

New England IPA, ofta förkortat NEIPA, är en stil av IPA (India Pale Ale) som har blivit omåttligt populär för sin distinkta karaktär. Det som främst utmärker NEIPA är dess mjuka, fylliga munkänsla och en framträdande, men inte överväldigande, humleprofil. Denna ölstil är känd för sin grumliga och ofta opaka färg, vilket skiljer den från andra mer klara IPA-varianter.

Hur skiljer sig New England IPA från annan IPA?

NEIPA står i kontrast till traditionell IPA genom sin betoning på arom och smak från humlen snarare än beskan. Medan en klassisk IPA kan ha en kraftig beska som balanserar sötman från malten, tenderar NEIPA att vara mer återhållsam med beskan och istället framhäva humlens fruktiga och blommiga noter.

Varifrån kommer NEIPA?

Som namnet antyder härstammar New England IPA från New England i USA, mer specifikt från de nordöstra staterna som Vermont, Massachusetts och Maine. Stilen har sitt ursprung i en önskan att skapa en mer lättillgänglig och drickvänlig IPA.

Hur tillverkas New England IPA?

Tillverkningsprocessen för NEIPA innefattar ofta användningen av vete eller havre, vilket bidrar till ölets grumliga utseende och krämiga textur. En annan viktig aspekt är torrhumling, där stora mängder humle tillsätts sent i bryggprocessen eller efter jäsningen, vilket ger en intensiv arom utan att öka beskan.

Hur smakar NEIPA?

NEIPA är känd för sin josiga och fruktiga smakprofil som kan påminna om tropiska frukter som mango, passionsfrukt och persika. Det är en väl avrundad smakupplevelse som även kan inkludera noter av citrus och tall.

Mat som passar till NEIPA

Denna ölstil är fantastisk att para ihop med mat som kan matcha dess fylliga och fruktiga karaktär. Prova den till kryddiga rätter, grillad kyckling eller fisktacos för en harmonisk smakkombination. Dess mjuka beska gör den även till en trevlig följeslagare till ostbrickan.

Förvaring och lagring av NEIPA

NEIPA är en ölstil som är bäst när den är färsk. För att bevara dess aromatiska kvaliteter bör den förvaras svalt och konsumeras inom några månader från inköpsdatumet. Undvik direkt solljus och värme för att förlänga dess optimala drickfönster.