• Fri frakt Fri frakt
  • Snabb hemleverans Snabb hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel

Rött Vin

Svårt att välja rödvin? Låt våra sommelierer hjälpa till att hitta ett rött vin som passar just din smak. Här hittar du röda viner från hela världen, populärt rödvin från Italien och Spanien, och självklart rött vin från klassiska Frankrike. 

Rött vin

Är du ute efter goda röda viner? Oavsett om du letar efter ett fruktigt, lite lättare rött vin att njuta av som sällskapsvin eller mer utvecklade röda viner med tanniner som kräver sin mat så har du hittat rätt. Vinoteket har ett brett utbud av röda viner från alla vinregioner. Våra röda viner är noggrant utvalda av våra duktiga sommelierer som reser världen över för att hitta unika viner som inte går att få tag på någon annanstans i Sverige. Här nedan ser du alla våra röda viner med detaljerad beskrivning och förslag på vilka maträtter som passar till!

Hur får röda viner sin färg?

Röda viner kommer från blå druvor, även om en viss del gröna druvor kan vara med i tillverkningen. Det är i skalet på det blå druvorna som färgämnen och garvsyror sitter och som ger det röda vinet sin kulör och strävhet. Själva druvsaften i sig är helt färglös. Till skillnad från vita viner så låter man alltså skalet vara kvar vid jäsningen av röda viner. Röda viner kan vara alltifrån ljust röda till mörkblå, nästan svarta i färgen. De vanligaste blå druvorna är Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah (Shiraz), Gamay, Primitivo (Zinfandel), Pinot Noir.

Smakprofil röda viner

Man brukar dela upp röda viner i fyra olika smakprofiler. Mjukt och bärigt, fruktigt och smakrikt, kryddigt och mustigt, stramt och nyanserat.

Mjukt och bärigt

Vinerna är ofta lätta, friska och mjuka i smaken och passar till rätter på kyckling, fläskkött eller krämigare feta rätter.  Typiska röda viner som är mjuka och bäriga viner är gjorda på druvorna Pinot Noir, Nebbiolo och Gamey i regionerna Bourgogne, Beaujolais, Piemonte och Bardolino. Servera vinet vid 14–18°C.

Fruktigt och smakrikt

Vinerna är ofta tydligt fruktiga med fruktsyra och fyllighet. Vinerna kan vara mjuka eller sträva, lätta eller fylliga.Typiska röda viner som är fruktiga och smakrika är viner på druvorna cabernet sauvignon, merlot, shiraz, malbec och zinfandel ofta från Nya världen (Sydafrika, Australien, Argentina, Chile och USA). Servera vinet vid 16-18 grader.

Kryddigt och mustigt

Vinerna kan vara både lätta och fylliga samt mjuka och sträva. De kan vara fatlagrade eller ha mognadstoner.  Typiska viner som är kryddiga och mustiga är viner på druvorna Tempranillo, Syrah, grenache och Sangiovese från regionerna Rioja, Rhône, Valpolicella. Servera vinet vid 16-18 grader.

Stramt och nyanserat

Vinerna har ofta mycket markerad syra och/eller tanniner och visar upp ett brett spektra av doft- och smakupplevelser. Typiska viner som är strama och nyanserade är viner på druvorna Nebbiolo, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sangiovese från regioner som Barolo, Bordeaux, Chianti och Priorat. Servera vinet vid 18 grader.

Valda filter


Producent

Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: