Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Melanzane

Melanzane betyder aubergine på italienska. Här delar vi med oss av ett recept på melanzane alla parmigiana, en klassiker där skivad aubergine får ett täcke av tomatsås, smält mozzarella och riven parmesan. En kombination som är svår att stå emot.

En komplett måltid

De tidiga recepten på melanzane kommer från södra Italien och var enkla och rustika, men med tiden har rätten förfinats och varieras beroende på region. Idag är melanzane alla parmigiana en vanlig rätt på italienska menyer i hela världen. Den serveras ofta som huvudrätt eller en generös förrätt. Mozzarella di bufala är vad man använder traditionellt, men får du inte tag på det går det bra med vilken mozzarella som helst.

Aubergine är något bitter men genom att dra ut vätska med hjälp av salt innan tillagningen blir du av med en del bitterämnen. För en extra smakrik rätt kan du låta auberginerna marinera i en blandning av olivolja, örter och vitlök i 30 minuter innan du steker dem.

Auberginer är fulla av fibrer, vitaminer och mineraler, och tomatsåsen är en rik källa till antioxidanter. Osten ger protein och kalcium, vilket gör rätten till en komplett och mättande måltid. Melanzane alla parmigiana är välsmakande och närande vardagsmat och rätten är dessutom relativt enkel att laga – även om det krävs lite tålamod. Servera melanzane alla parmigiana varm, gärna med en bit nybakat bröd för att doppa i den härliga såsen.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 °C.

  2. Skär auberginerna i cirka 1 cm tjocka skivor. Salta dem generöst och låt dem stå i 30 minuter. Torka sedan av dem med hushållspapper. 

  3. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och stek aubergineskivorna tills de är gyllenbruna och mjuka på båda sidor. Lägg dem på en tallrik klädd med hushållspapper för att torka av överflödigt fett.

  4. Värm krossade tomater, lök, vitlök och oregano i en kastrull. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i 15 minuter, eller tills såsen har tjocknat något.

  5. Varva aubergineskivor, tomatsås, mozzarellaost och parmesanost i en ugnsform. Avsluta med ett lager aubergine och därefter parmesanost.

  6. Baka i ugnen i 20–25 minuter, eller tills osten är smält och bubblig.

  7. Garnera med färsk basilika och servera melanzane alla parmigiana varm.

Ingredienser (4 pers)

  • 2 stora auberginer

  • Salt

  • Olivolja

  • 400 g krossade tomater

  • 1 gul lök, hackad

  • 2 vitlöksklyftor, hackade

  • 1 msk torkad oregano

  • 1 tsk salt

  • 1/2 tsk svartpeppar

  • 200 g mozzarellaost, skivad

  • 50 g riven parmesanost

  • Färsk basilika, hackad (till garnering)

Vin som passar till  melanzane

Relaterade produkter

Mer från Recept

Visa mer från Recept