Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Côtes-du-Rhône

(13)

Från sydväst i Schweiz till sydöstra Frankrike flyter den 800 km långa Rhônefloden. Vinodlingar löper längs hela floden, men det är i de franska regionerna från Vienne i norr till Avignon i söder som man pratar om när det gäller Côtes du Rhône. 

Vad är Côtes du Rhône?

Côtes du Rhône är samlingsnamnet för alla viner som odlas längs Rhônedalens sluttningar men även en kvalitetsbeteckning, en så kallad AOC, Appellation d’Origine Contrôlée. Det är främst röda viner men även vita viner och roséviner.

Varifrån kommer Côtes du Rhône?

Côtes du Rhône-vinerna kommer från Rhônedalen i sydöstra Frankrike.  Det sträcker sig längs floden Rhône från Vienne i norr till medelhavet i söder.

Norra och södra Rhône

Traditionsenligt delas Rhônedalen upp i den norra delen och den södra delen. I norr är klimatet svalare, det faller mer regn och jorden är bördighet än i den södra delen.  Det påverkar vilka druvor som odlas. De norra delarna står för mindre än fem procent av produktionen.

Vilka druvor är det i Côtes du Rhône?

Grenache, Syrah och Mourvedre utgör ryggraden i de röda Côtes-du-Rhône-vinerna. Kombinationen av de tre går i nya världen under förkortningen GSM.

Druvor i söder

Viner som tillverkas söder om Montélimar, staden som är gränsen mellan norra och södra Rhône, måste innehålla minst 40 procent Grenache. Resterande kan vara någon av de andra 18 olika tillåtna druvsorterna - både gröna (upp till 5%) och blå.

Följande några av de förekommande druvsorterna i södra Côtes du Rhône:

  • Carignan
  • Cinsaut
  • Counoise
  • Muscardin
  • Vaccarese
  • Picpoul noir
  • Terret noir
  • Grenache gris
  • Clairette

Druvor i norr

I norra delen av Rhône är endast en blå druva tillåten och det är Syrah. Tillåtna gröna druvor är Viogner, Marsanne samt Rosanne.

Hur smakar Côtes du Rhône?

Vinerna är varma, mjuka och fylliga med toner av skogsbär, björnbär och  lingon. Karaktären mellan norr och söder är ofta stor. Vinerna från norra Rhône är slankare och elegantare med Syrah som bas. De södra delarna bjuder på fylligare och kraftfullare viner med Grenache som dominerande druvsort.

Vad krävs för att få kalla ett vin Côtes du Rhône?

Côtes du Rhône AOC är den enklaste och övergripande appellationen i Rhône, det innebär även att det är viner med minst krav. Namnet på kommunen nämns inte på etiketten till skillnad från Côtes du Rhône Villages AOC. Cru-appellationerna i Rhône tillhör den högsta klassen. Appellationens namn står på etiketten, till exempel Côte-Rôtie, Hermitage och Saint-Joseph.  

Vilken mat passar till Côtes du Rhône?

Gemensamt för de röda vinerna är kraftfulla smaker och fyllighet. Därför passar Côtes du Rhône bra med en rustik köttgryta gärna med vilda inslag såsom ren eller älg. De är även utmärkta allroundviner till såväl svensk husmanskost som kraftigare medelhavsmat.

Gott också till den blandade charkbrickan med salami och pata negra. 

Finns det några bra alternativ till Côtes du Rhône?

Om du älskar Côtes du Rhône finns chansen att du även tycker om vinerna som odlas i grannregionen Languedoc. Där finns nämligen prisvärda alternativ som påminner i stil och smak.

Kan man lagra Côtes du Rhône?

De är inte lagringsviner men klarar några år och kommer då även att utvecklas. De flesta Côtes du Rhône-viner är dock gjorda för att drickas unga.

Är Côtes du Rhône bättre än Languedoc?

Rhônedalen är ett mer välkänt vindistrikt än grannen Languedoc. Druvsorterna som odlas är ofta desamma och klimaten påminner om varandra. Om det ena är bättre än det andra avgörs av producentens kvalitet. Det finns idag högkvalitativa viner även från Languedoc.

Vad betyder Côtes du Rhône?

Det är floden Rhône som har givit namn till regionen. Floden är mer än 80 mil lång och en av Europas största. Den går genom hela Rhônedalen ända ner till Medelhavet. Historiskt har floden varit en mycket viktig handelsled där flodbåtar bland annat transporterat tunga tunnor med vin. 

Finns det vit Côtes du Rhône?

I Rhônedalen är hela 95 % av alla viner som produceras röda så de är inte lätta att hitta, men de finns. De vita Côtes du Rhône-vinerna är främst gjorda på på druvsorterna Marsanne, Rousanne och Viogner.

Generellt är de fylliga med inslag av tropisk frukt, örter och honung.  Ibland har de en fet och lite vaxig känsla i munnen.

Historien om Côtes du Rhône

I Rhônedalen har man odlat Côtes du Rhône-viner sedan före Kristus och Julius Cesars tid. En del hävdar att vinodlingen sträcker sig så långt tillbaka som till Feniciernas tid, så tidigt som 500 f.Kr. Det kan vara en förklaring till att namnet på druvan Syrah, som har sitt ursprung i dalen, härleder till det snarlika namnet som staden Shiraz i Persien.

Vilka är de bästa producenterna av Côtes du Rhône?

De stora vinhusen i Rhônedalen är Chapotier, Guigal och Jaboulet. För den som vill ha lite mer personlighet och karaktär finns det många mindre kända producenter att prova såsom Cellier des Princes, Cave de Ratseau och Rhonéa. Nästan alla topproducenter i området har även en Côtes du Rhône i utbudet, så har du en favorit i något av prestigedistrikten kan det vara värt att kolla upp vinhusets enklare viner.

Vill du laga något som passar bra ihop med Côtes du Rhône, testa gärna vårt recept på kalops.