I Rhônedalen är hela 95 % av alla viner som produceras röda.
I Rhônedalen har man odlat de läckra Côtes du Rhône-vinerna redan sedan före Kristus och Julius Cesars tid. En del hävdar att vinodlingen sträcker sig så långt som hela vägen tillbaka till Feniciernas tid, och då så tidigt som 500- f.Kr. Detta kan då vara en förklaring till namnet på druvan Syrah som har sitt ursprung i dalen, och man härleder druvan till det snarlika namnet som staden Shiraz i Persien. Traditionsenligt delas Rhônedalen upp i den norra delen och den södra delen. Detta på grund av att i norr är klimatet svalare, mer regn och en större bördighet än i den södra delen av dalen, det är det som påverkar vilka druvor som är tillåtna och trivs i de olika delarna av det vackra Côtes-du-Rhône. Alltså är det klimatet och jordmånen som styr vilka druvor som passar bäst för de olika delarna av just Côtes-du-Rhône.
I norra delen av Rhône är endast en blå druva tillåten och det är Syrah. Tillåtna gröna druvor är Viogner, Marsanne samt Rosanne. Medan i södra Rhône-dalen är hela 18 olika druvor tillåtna och då innefattar det både gröna och blå druvor.
Uppdelning från norr till söder:
- Côte Rôtie- Röda viner där tillåtna druvor är- Syrah och upp till max 20 % Viognier (nästan alltid mindre och anledning till inblanding av gröna druvan är för extrahera färgen från Syrah samt för det aromatiska tillägget.
- Condrieu och Chateau-Grillet- Endast vita viner på druvan Viognier. Fylliga gulfruktiga viner samt nötighet vid ålder.
- Saint-Joseph- Röda viner och en liten andel men väldigt populär vita viner. på rödvinssidan sidan är Syrah druvan med en tillåten uppblandning av upp till 10 % av de gröna druvorna Rousanne och Marsanne och de vita vinerna är gjorda på just Rousanne och Marsanne.
- Hermitage- Endast röda viner på Syrah.
- Crozes-Hermitage- Här utgör en fjärde del av vinerna vitt vin och resterande rött. De vita består till huvudsak av Rousanne och Marsanne.
- Cornas- Endast röda viner på Syrah.
- Saint-Peray- Mest känt för sitt mousserande vin på Marsanne och Rousanne men även en liten andel stilla vin produceras i distriktet.
Södra Rhône
Här domminerar grenache-druvan och detta på grund av det torra varma klimatet.
Cru-appellationer i södra dalen är:
- Châteauneuf-du-Pape- hela 18 tillåtna gröna och blå druvor och både röda och vita viner produceras i området.
- Gigondas- Både röda, vita och roséviner.
- Vacqueyras- Mestadels rött men även en del roséviner, huvuddruvan här är grenache.
- Lirac- Röda viner och roséviner i en kraftfullare stil.
- Tavel- Känt för sina torra och kraftfulla fina roséviner som görs på druvorna grenache och cinsault.
Vad äter vi då till vinerna från Côtes du Rhône?
Såklart lite beroende på vilken del av dalen vinet kommer från samt mognadsgraden på vinerna, men gemensamt för alla de röda, är kraftfulla smaker och ren elegans. Därför passar det alltid bra med en rustik köttgryta gärna med vilda inslag såsom ren eller älg, samt underbart till den blandade charkbrickan med till exempel salami och pata negra.