Butter chicken är en klassisk indisk rätt, känd över hela världen för sin krämiga och smakrika sås.
Butter chicken uppkom på 50-talet
Butter chicken består av kycklingbitar som marinerats i yoghurt och kryddor innan de steks. Sedan läggs de i en rik sås baserad på tomater, smör, grädde och kryddor som garam masala, chili, koriander och ingefära. Det första butter chicken-receptet sägs ha skapats på 50-talet, på restaurangen Moti Mahal, i Daryaganj, Delhi. Det är alltså en modern klassiker vi talar om, även om liknande rätter förmodligen har lagats i Indien under mycket lång tid.
Lyckas med butter chicken
Den karaktäristiska sötman från tomaterna och hettan från kryddorna är viktiga pusselbitar i ett butter chicken-recept. Butter chicken är oftast en förhållandevis mild rätt, men med en distinkt och komplex smak. Smöret ger rätten en len och krämig konsistens. Även om listan med ingredienser i vårt butter chicken-recept är relativt lång så är rätten lätt att lyckas med.
Basmatiris är ett klassiskt val när det gäller komplement till butter chicken. Att använda naanbröd till att fånga upp såsen brukar också vara en riktig fullträff. Om du följer vårt butter chicken-recept passar det även med rait, den svalkade yoghurtbaserade såsen som har smak av mynta.
Gör så här
-
Gnid kycklingen med salt, citronsaft, chili och paprika. Låt stå kallt i en timme.
-
Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål och lägg i kycklingen. Marinera i minst två timmar.
-
Grilla över en het grill i 5 minuter, vänd ibland och pensla med smält smör eller ghee. Spara överbliven marinad. Kycklingen ska inte vara helt genomstekt.
-
Värm 2 msk vegetabilisk olja och fräs spiskummin i någon minut. Sänk värmen och tillsätt chilin och efter ytterligare några minuter lägger du i löken och en matsked smör. Tillaga tills löken är mjuk.
-
Värm resten av oljan i en ny panna, lägg i de krossade kardemummakärnorna. När de har svällt och blivit ljusare i färgen minskar du värmen och tillsätter vitlök och ingefära. Stek i 30 sekunder under omrörning.
-
Blanda med löken och tillsätt gurkmeja och hälften av bockhornsklövern, garam masala, resterna av marinaden, hälften av grädden och de passerade tomaterna. Låt puttra under lock i 20 minuter. Tillsätt vatten om såsen börjar brännas fast.
-
Skär kycklingen i små bitar och lägg i såsen. Tillaga i 20 minuter.
-
För över butter chicken till en serveringsskål, ringla över den återstående grädden. Strö över resten av bockhornsklöverbladen och garnera med färsk koriander.
Ingredienser (4 pers)
-
3 msk citronsaft
-
1,5 msk chilipulver
-
1 matsked paprikapulver
-
4 benfria kycklingbröst eller 8 kycklinglårfiléer, skurna i 5 cm kuber (efter att de grillats)
-
3 msk smält smör eller ghee, för att pensla spetten
-
Salt efter smak
-
Marinad
-
200 ml vanlig yoghurt
-
1 msk krossad vitlök
-
1 msk finriven ingefära
-
2 msk mald koriander
-
2 msk mald spiskummin
-
2 tsk amchoor pulver (torkat mangopulver)
-
1 msk torkade blad av bockhornsklöver, krossade
-
1 msk torkad mynta
-
1 tsk salt
-
Sås
-
3 msk vegetabilisk olja
-
1 tsk spiskummin
-
4 gröna chilifrukter, urkärnade och fint skurna
-
90 g smör
-
2 medelstora lökar, finhackade
-
4 gröna kardemummakärnor, krossade
-
½ msk krossad vitlök
-
½ msk riven ingefära
-
1 tsk mald gurkmeja
-
2 tsk torkade blad av bockhornsklöver, krossade
-
500 ml passerade tomater, utspätt med 150 ml vatten
-
2 tsk garam masala
-
100 ml grädde
-
En stor nypa hackad färsk koriander för garnering
Vin som passar till butter chicken
Chardonnay
Vermentino