• Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Champagne


Champagne ligger i nordöstra Frankrike och har blivit världsberömd för sina mousserande viner. För att ett mousserande vin ska få kalla sig Champagne måste det vara gjort på druvor från denna region. Vinerna görs framför allt på de blå druvrna Pinot noir och Pinot Meunier men även den gröna druvan Chardonnay. Metoden för att skapa Champagne kallas Méthode Champenoise, eller Champagnemetoden.
Läs mer om Champagne
Ligger i: Norra Frankrike

Godkända druvor:
Blå: Pinot Noir, Pinot Meunier.
Gröna: Chardonnay, (tillåtna, men väldigt ovanliga är: Arbanne, Petit Meslier, Pinot Blanc och Pinot Gris

Champagne ligger i nordöstra Frankrike och har blivit världsberömd för sina mousserande viner. För att ett mousserande vin ska få kalla sig Champagne måste det vara gjort på druvor från denna region. Vinerna görs framför allt på de blå druvrna Pinot noir och Pinot Meunier men även den gröna druvan Chardonnay. Metoden för att skapa Champagne kallas Méthode Champenoise, eller Champagnemetoden. Först jäses vinet i tunnor, därefter jäses vinet en andra gång på vinflaskan genom att man tillsätter några gram jäst. Den andra jäsningen skapar bubblorna i vinet. Det sägs att det finns cirka 49 miljoner bubblor i en flaska Champagne. Därefter lagras vinet i minst 1,5 år innan det släpps på marknaden.

Champange delas in i fem delregioner:

Montagne de Reims – Det område som ligger mest norrut. Här odlas främst Pinot Noir
Vallée de la Marne – Består främst av vingårdar belägna på kalkrika slänter som vetter mot söder. Här används främst Pinot Noir och Chardonnay, men Pinot Meunier odlas också.
Côte des Blancs – Ett område som ligger mer söderut och här odlas i stort sett endast Chardonnay, vilken ger Champagnen sin eleganta syra och brödighet.
Côte de Sézanne – Området mellan Côte des Blancs och Aube
Aube – Den sydligaste av de fem regionerna

De vanligaste varianterna av Champagne:

Brut – Huset lägst prissatta och enklaste Champagne, tänkt att spegla firmans personliga stil och vara lättdrucken och publik.
Blanc de Blanc – Champagne gjord enbart på Chardonnay. Ofta rena, mineralrika och fruktiga. Druvorna kommer från Cote Des Blancs
Blanc de Noir – Champagne gjord enbart på Pinot Noir och/eller Pinot Meunier. Inte lika vanlig som Blanc de Blanc och något mörkare i smakerna.
Doux/Sec/Demi-Sec – Söta Champagner, vilka dock inte är så vanliga idag. Hög sockerhalt, vilket gör dem till bra dessertviner.
Årgångschampagner – Görs på druvor som skördats under samma år. Dessa måste lagras i minst tre år innan de buteljeras. Vanligast är dock att Champagnehusen väljer att sälja dessa först fem år efter skörd.
Prestigechampagne – Husets bästa och dyraste Champagne, oftast gjort på druvor från Grand Cru-lägen.
Köp
Expressiva och eleganta dofter av vit frukt och nygräddat bröd tillsammans med välavrundade inslag av blomster och krydda. Du hittar också friska toner av lime, lena vaniljanteckningar, gul frukt och en skvätt Pinot Noir adderar en subtil och elegant touch av mandel.

Populärt just nu!