Malbec är Argentinas nationaldruva! Men du hittar även viner gjorda på Malbec-druvan i länder som Frankrike och Chile. Malbec är en liten druva med ett tjockt skal och Malbec trivs bäst i varma klimat där druvan får mogna sent.
Fram till mitten av 1800-talet och innan vinlusen slog till med sin fulla kraft så hade Malbec sin storhetstid i Frankrike och var också den mest odlade druvan i landet. Men tyvärr dödade vinlusen nästintill alla vinrankor då den drog fram. Malbec:s ursprung är omtvistat, men druvan tros komma från just Frankrike och lär ha blivit ditförd under tidigt 1500-tal utav en Ungrare med samma namn som druvan.
Idag finns det endast en liten andel odlingar kvar i Bordeaux och druvan är en liten dåldis då den används enkom i Bordeaux blends. Övriga ställen i Frankrike som Malbec går att finna på är bland annat i Loire där druvan heter cot, här blir vinerna till ett väldigt blandat resultat på grund av att Malbec kräver så mycket värme för att kunna mogna till sin fulla prakt vilket är svårt i det svala klimatet. Annat distrikt där Malbec faktiskt är den druva som regerar och är kungen är Chaors som ligger sydost om Bordeaux. Här måste vinerna bestå av minst 70 % av malbec-druvan. Färgen på vinet är i sin ungdom väldigt mörkt plommonlila för att sedan övergå i en mer mörk körsbärskulör smaken på dessa viner präglas av fyllig munkänsla, stramhet, och de är mycket kärva i sin ungdom, smakprofilen drar åt plommon, läder och tobak. Om vi sedan att lyfter fram det som kanske är det bästa Malbec har att ge idag så är det absolut Argentina. Den franske botanisten Miguel Pouget förde för ca 150 år sedan in sticklingar till landet som han trodde skulle passa det varma klimatet i Argentina och anlitades sedan av de Argentinska myndigheterna för få igång och öka på vinnäringen i landet. Året var 1868 då han stack ner de första sticklingarna av malbec i jorden i Mendoza. Trots den blygsamma början är nu malbec Argentinas ”nationaldruva” och står för hela 75% av världens Malbec-odlingar och värt att lyfta lite extra är just Mendoza där druvorna växer på hög höjd i det varma torra klimatet. Vinet blir här extremt koncentrerat med smaktoner av floralitet som violblom, plommon och mjölkchoklad.