Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Malbec

(9)

Malbec är druvan man länge trodde vara utdöd. Tidigare förknippades den med sydvästra Frankrike, främst Bordeaux. Idag har malbec funnit sin stjärnglans i Sydamerika, som Argentinas nationaldruva. 

Vad är malbec?

Malbec är Argentinas nationaldruva, men den odlas även i andra länder, såsom till exempel Frankrike och Chile. Malbec är en liten druva med ett tjockt skal och Malbec trivs bäst i varma klimat där druvan får mogna sent. 

Varifrån kommer malbec?

Malbecs ursprung är omtvistat men druvan tros komma från Frankrike. Den sägs ha blivit ditförd under tidigt 1500-tal av en ungrare med samma namn som druvan.

Vaför odlas inte malbec så mycket i Frankrike längre?

Fram till mitten av 1800-talet så hade druvsorten malbec sin storhetstid i Frankrike. Den var då den mest odlade druvan i landet. Då kom vinlusen. En epidemi av skadedjur som dödade nästintill alla vinrankor där den drog fram. Sedan dess har malbec aldrig kommit tillbaka på samma sätt igen. På vissa ställen i Frankrike odlas fortfarande malbec (på vinlus-resistenta rötter) men det är i Argentina den fann sitt nya hem. 

Vart i Frankrike odlas malbec?

I Bordeaux används malbec som en av flera druvor i den såkallade bordeaux-blenden. En annan plats i Frankrike där malbec går att finna är Cahors, sydost om Bordeaux. Här måste vinerna bestå till minst 70 % av malbec-druvan. Även i Loire växer malbec men kallas där för côt eller cot. 

Hur smakar malbec?

Viner gjorda på druvsorten malbec har ofta en väldigt mörkt plommonlila färg i sin ungdom för att sedan övergå i en mer mörkt körsbärsröd färg.  Smaken präglas av fyllighet och stramhet. De kan vara mycket kärva i sin ungdom. Smakprofilen drar åt plommon, läder och tobak. I Loire har malbec/ côt svårt att mogna fullt ut, detta på grund av klimatet och får därför en något mer örtig aromatik.

Malbec i Argentina

Den franske botanisten Miguel Pouget förde för cirka 150 år sedan in sticklingar av malbec till Argentina.  Han trodde att de skulle passa det varma klimatet och fick rätt. Han anlitades av de Argentinska myndigheterna för få igång och öka på vinnäringen i landet. Året var 1868 då han stack ner de första sticklingarna av malbec i jorden i Mendoza. Trots den blygsamma starten är nu malbec Argentinas ”nationaldruva” och står för hela 75% av världens malbec-odlingar.  Värt att lyfta är just Mendoza där druvorna växer på hög höjd i det varma, torra klimatet. Vinet blir här mycket koncentrerat med florala smaktoner som påminner om viol.