• Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Sangiovese


Sangiovese, som betyder Jupiters blod, är en klassisk italiensk druva som odlas i hela landet, men framförallt i Toscana och Emilia-Romagna. Sangiovese är den mest odlade druvsorten i Italien och ger mörka druvor med hög syra, fasta tanniner och balanserad karaktär. Druvan är synonym med de röda vinerna i Toscana och är den ensamt tillåtna druvan som kan användas i det prestigefyllda Brunello di Montalcino Docg.
Köp
Aromen är intensiv med inslag av färsk frukt, vinbär, björnbär och hallon som är välintegrerade med aromatiska kryddor, trä och antydan till kåda. Vid smakning visar vinet sin fräschör och karaktär av ett åldrande vin, med en tydlig och välintegrerad tanninstruktur som balanseras av värmen från alkoholen. Elegant och med ett typiskt bittert avslut, påminner vinet om klassisk Sangiovese.

Populärt just nu


Visa alla: Sangiovese

Sangiovese


Sangiovese, som betyder Jupiters blod, är en klassisk italiensk druva som odlas i hela landet, men framförallt i Toscana och Emilia-Romagna. Sangiovese är den mest odlade druvsorten i Italien och ger mörka druvor med hög syra, fasta tanniner och balanserad karaktär. Druvan är synonym med de röda vinerna i Toscana och är den ensamt tillåtna druvan som kan användas i det prestigefyllda Brunello di Montalcino Docg.

Sangiovese blandas ofta med andra druvor i så kallade Super-Toscanare. Druvan är även ryggraden till Vino Nobile di Montepulciano, som måste bestå av minst 70 % Sangiovese, och de populära vinerna från Chianti, med minst 80 % Sangiovese. Det är vanligt att blanda Sangiovese med både inhemska italienska druvor och internationella, såsom Cabernet Sauvignon och Merlot, vid tillverkningen av Chianti. Idag ökar efterfrågan på Chianti gjord på endast Sangiovese, så kallad Chianti Classico.

Enklare Sangioveseviner är ofta friska och ganska sträva, med toner av körsbär, örter och choklad. De mer komplexa vinerna har ofta toner av mörka körsbär, pinjenötter, rostat kaffe och mörk choklad. Sangioveseviner är ofta fruktiga & smakrika eller strama & nyanserade

Odlas i: Italien, Rumänien, USA, Australien, Argentina, Chile

Kända distrikt: Toscana (Chianti), Emilia-Romagna

Karaktärsdrag: Ofta friska och strama viner, med inslag av körsbär, plommon, mandel, örter, choklad, kaffe och svart te

Passar till: Vilt, kraftiga kötträtter eller smakrik pasta, och då gärna tillsammans med en tomatbaserad sås