• Fri frakt Fri frakt
  • Snabb hemleverans Snabb hemleverans
  • Trygg e-handel Trygg e-handel

Grenache

Grenache är en blå druva av arten Vitis vinifera. Men egentligen heter druvan grenache noir men benämns nästan alltid som bara grenache. Ursprunget på druvan grenache är Spanien och Katalonien, men där går druvan under namnet garnacha tinta men i folkmun bara garnacha. Grenache och Garnacha är med andra ord samma vindruva. 

Grenache är en av världens mest odlade blå druvor, vilket inte är så märkligt då den är mycket tålig och tacksam när den odlas i rätt förhållande vilket är på varma och torra platser. Grenache är en druva med tunt skal och släpper därför inte ut så mycket färg, vinerna gjorda på enbart grenache blir lätt oxiderade på färgen och kan se åldrade ut redan i sin ungdom, speciellt om det legat en stund på ekfat.

Mest kända områdena för grenache är södra Rhône där den är den viktigaste utav de 13 tillåtna druvorna i Chateauneuf-du-pape, men grenache odlas även flitigt i andra delar av landet såsom till exempel i Provence och används framför allt då till rosévin, vilket druvan passar mycket bra till på grund av den låga taninstrukturen och med dess friska syra. Även i Navarra använder man grenache flitigt till just rosévin. I Spanien odlas druvan nästan i alla de vinproducerande distrikten, men med kanske bäst resultat i Priorat och Rioja där den blandas ut med andra kraftfulla druvor som ger en större struktur till det färdiga vinet. Smakprofilen varierar avsevärt på grenache beroende på vart den har sitt ursprung ifrån men en generell beskrivning brukar vara röda bär som hallon och jordgubbar, alkoholhetta, violblom, läder och mandel.

Valda filter


Hittar du inte vinerna du söker?

Leta vidare i våra populäraste kategorier: