Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till chiligryta

Att välja vin till en chiligryta kan vara en utmaning, men det finns några bra riktlinjer att följa. Eftersom chiligryta ofta har kraftiga och kryddiga smaker, är det viktigt att välja ett vin med egen karaktär, som inte överväldigas totalt. 

Tänk på hettan i chiligrytan när du väljer vin

Det kan passa bra med ett rött vin till chiligryta om det har en robust kropp och kryddiga toner. Shiraz och zinfandel är två exempel på vin som brukar leva upp till dessa kriterier. Ett fruktigt rosévin kan också ge en trevlig kontrast. Generellt sett ska du undvika viner med hög alkoholhalt till chiligryta, eftersom de kan förstärka hettan från chilin. Det kan också vara lite problematiskt att välja ett vin med utpräglade tanniner till en riktigt het chiligryta, eftersom tanninerna kan förstärka hettan. 

Du kan också med fördel välja ett vitt vin till chiligryta om det har en viss sötma, som riesling eller gewürztraminer. Sådana viner kan balansera chiligrytans hetta och bidra till en harmonisk smakupplevelse.

Vin till chili con carne

Grytor med chili kan vara ganska olika varandra, beroende på vad du har i dem förutom chili. Att välja vin till chili con carne är extra svårt då det är en gryta med en komplex smakprofil med både sötma och hetta tillsammans med vitlök och ofta rökta smaker. Ett medelfylligt vin som nero d'avola, som har inslag av röda bär och örter, kan passa perfekt. Om du föredrar något annorlunda kan även en torr rosé eller en mousserande cava vara spännande att prova.

Vin till högrevschili

Till en mer försiktigt kryddad högrevschili rekommenderar vi ett fylligt rött vin som matchar köttets djupa smaker. En shiraz från Australien eller en syrah från Rhônedalen i Frankrike kan bli en fullträff till högrevschili.

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan