Zinfandel

(10)

En blå druva som liksom den italienska druvan Primitivo, härstammar från den kroatiska druvan Crljenak Kaštelanski. Zinfandel ger allt från lätta runda vita viner, fruktiga roséviner till fylliga rödviner. 

Zinfandel är liksom den italienska druvan Primitivo härstammande från den kroatiska druvan Crljenak Kaštelanski och ger allt från mjuka och runda vita viner, vidare till lätta fruktiga roséviner, samt till fylliga rödviner, men även bubbel och en liten del söta dessertviner. De röda vinerna är allt som oftast väldigt fruktdrivna och inte sällan åt det syltiga hållet, med smaker som påminner om björnbär, mörka körsbär, mogna jordgubbar och skogshallon.

Druvan har hög alkoholhalt och en relativt låg fruktsyra. När Zinfandel är ekfatslagrad får vinerna rostade ekfatstoner samt smaker med inslag av vanilj, gräddkola och kokos. Den varmfruktiga smakprofilen kommer av att man oftast odlar Zinfandel i varmare klimat vilket också är en förutsättning för att Zinfandel druvan ska kunna mogna och bli till sin fulla potential. 

Odlas i dessa länder: främst i USA men även i Sydafrika, Australien, Chile och Indien
Kända distrikt: Kalifornien (framför allt Napa Valley och Sonoma)

Karaktärsdrag

Ofta fruktiga och generösa viner med inslag av björnbär, solmogna jordgubbar ,mörka körsbär och med en hög alkoholhalt. Detta framförallt när vinerna kommer ifrån Dry Creek Valley och från Santa Cruz som ligger söder om San Francisco. Zinfandel lär ha kommit till USA redan på tidigt 1800-tal och många av originalstockarna såkallade "Bush Vines" finns fortfarande kvar och producerar högkvalitativa viner med stor koncentration och kraftfulla smaker. Amerikanerna anser även att Zinfandel är ”deras druva”. När Zinfandel odlas något svalare framstår aromer som violblom, mynta, eukalyptus, kryddor och plommon.

Förbudstiden

År 1893 bildade en liten grupp nykterister en rörelse med målet "ett alkoholfritt Amerika". Denna "Antisaloonliga" förenades "med det kristna samröret kvinnor för måttfullhet" och andra grupper som kämpade för ett nyktert och torrt Amerika. År 1916 hade de spritt sig över landet och nådde slutligen tvåtredjedelars majoritet i kongressen och lyckades 1919 genomdriva den så kallade Volsteadlagen som trädde i kraft den 16 januari år 1920. Trots detta så lyckades ändå på något vis Zinfandel hålla sig kvar på marknaden. Detta på grund av att vinerna på Zinfandel tilläts för religiösa ceremoniella ändamål. Även när förbudet upphörde fortsatte amerikanarna att köpa vinet eller tillverka hemma själva, och konstigt nog har druvan aldrig riktigt gått ur tiden eller tappat populäritet, snarare tvärt om.  Vinerna på Zinfandel är omåttligt populära och som sagt så utgör druvan hela 10 % av Kaliforniens vinodlingsareal.

Även om det finns några gemensamma drag hos olika viner som är gjorda på Zinfandel finns det oändligt många stilar. Zinfandel finns i alla olika färger, aromer och konsistenser, vilket förmodligen är andledningen till dess rykte som den tidlösa druvan som aldrig går ur tiden.

Användningsområden för Zinfandel

På sommaren när vi lyft fram grillen är det perfekt att öppna en flaska av den lite syltigare och fylligare sorten till en glazead köttbit och då gärna av nöt med rostade rotfrukter som sötpotatis. När det kommer till den lite lättare fruktiga stilen så går Zinfandel ypperligt bra till ostrdrypande pizza, fågelanrättningar som anka med plommonsås och även perfekt till höstens alla viltinslag och grytor men då med den lite kryddigare Zinfandelen.