Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin till kantarelltoast

Kantareller stekta i en rejäl klick smör och serverade på rostat bröd är en rätt som i sin ödmjukhet får sinnena att sjunga. Med rätt typ av vin blir den gastronomiska smakfesten komplett.

Smaker i kantarelltoast

De gula kantarellerna har en fruktig aromatik och ett härligt tuggmotstånd. Smörstekta lyfter de härliga smakerna och rätten får en vinvänlig rondör. Vissa väljer att slänga i en skvätt grädde, konjak eller sherry i svampröran, vilket ger mer kropp och komplexitet. Salt och peppar ger den sista skjutsen till rätten. Till kantarelltoastens rika smaker passar mjuka viner med lagom kropp, som bär upp texturen och lyfter nyanserna. Fylligt vitt, mjukt och kryddigt rött och mousserande är några viner som ger den gyllene toasten det där lilla extra.

Vitt vin till kantarelltoast

Bland de vita vinerna passar ett smakrikt och fylligt vin allra bäst. Med en ekfatslagrad chardonnay eller chenin blanc kan du känna dig trygg med att inte landa fel. I vinerna finns ofta krämiga och nötiga toner som gifter sig med toastens smaker. Kryddigheten från ekfaten speglar de rostade tonerna i anrättningen och vinets syra skär elegant igenom fettet.

Rött vin till kantarelltoast

Kantareller, liksom alla svampar, har en påtaglig umami som inte är bästa kompis med tanniner. Men lyckligtvis har kantarelltoasten rikligt med feta och salta smaker som gör att strävheten dämpas. Ett rött vin fungerar särskilt fint om du använder dig av de lite jordigare trattkantellerna, och om röran fått sig en släng med grädde. Prova ett mjukt och kryddigt vin på pinot noir, tempranillo eller grenache. Det är smakrika viner som lirar fint om man dragit ett extra varv på pepparkvarnen.

Orange och gult vin

Prova något annorlunda! Orangevinerna är inte bara färgmässigt stilfulla tillsammans med kantarellerna, men är också tacksamma att kombinera med svamprätter. Skalmacererade viner har ofta en blommig aromatik och inslag av torkad frukt, örter och kryddor, som bär upp svampmackans smaker. Välj gärna ett lite kraftfullare orangevin, med lagom kropp och ett uns tanniner. Vin jaune, som betyder gult vin, är ett karaktärsfullt vitt vin från Jura som bjuder på kryddiga, nötiga och lätt oxiderade toner. De komplexa smakerna i vinet ger ett häftigt möte med toastens smakrikedom. Om du kryddar upp svampröran med curry eller sherry kan det hela bli riktigt intressant.

Mousserande vin till kantarelltoast

Med ett bubbel i glaset blir kantarelltoasten ytterligare ett snäpp lyxigare. Här finns fräschör nog att lyfta rättens stadga och bubblor som får smaklökarna att jubla. Välj gärna ett vin som champagne, crémant eller cava, med brödiga och komplexa toner som harmonierar med den aptitliga toasten. Skål!

Relaterade produkter

Mer från Vinskolan

Visa mer från Vinskolan