VAR ODLAS DRUVAN?
Tidigare var namnet Tokaj Pinot Gris just på grund av det Ungerska ursprunget.
Pinot Grigio odlas i flera länder som till exempel Tyskland, Italien, Österrike, Ungern, Nya Zeeland, USA, Schweiz, Rumänien och Kanada.
Som sagt har druvan även olika namn beroende på vilket land som den odlas i.
I Ungern heter Pinot Grigio: Szürkebarat, i Tyskland: Grauer Burgunder om den är torr och när man pratar om söta viner så heter den Ruländer.
I Loiredalen kallas den för Malvoisie och i Bourgogne kallas den för Pinot Beurot.
Under 2000-talet har Pinot Grigio, den italienska versionen då, gått om Chardonnay i popularitet. Just därför har producenter runtom i världen valt att plantera just Pinot Grigio, istället för Pinot Gris till exempel.
SMAKPROFILEN
Pinot Grigio är en aromatisk druva men den varierar väldigt i struktur och smakprofil beroende på växtplats och hantering. Allt från torra fruktiga viner till väldigt söta eller mineralrika viner.
De bästa och smakrikaste Pinot Grigio odlas i Friuli med hjälp utav den traditionella metoden, Ramato.
Denna metod är en skalmacereringsmetod. Med tanke på att Pinot Grigio är en grå druva, går det att skalmacerera denna druva och få ett gott, koppar-likt färgat vin. Om du har hört talas om skalmacererat vitt vin tidigare, eller orange-vin, är detta något mitt emellan.
Kortfattat innebär detta att vinet fermenteras med skalen vilket framhäver mer smak, färg och tanniner. Ramato-viner är väldigt distinktiva för deras aromer av torkad frukt och krydda.
De största volymerna av Pinot Grigio kommer däremot från Veneto, där de produceras i mer neutrala versioner.
VILKEN MAT PASSAR BÄST TILL PINOT GRIGIO
Pinot Grigio med lite mer kropp och lätt durvsötma passar bra till saltiga musselgrytor, här får både vinet och maten plats i smaklökarna. Däremot ska du helst inte äta för färska skaldjur med detta vin, då är det lätt att vinet tar över de härliga skaldjursmakerna.
Fisk fungerar också väldigt bra till en neutralare Pinot Grigio.
Förutom detta kan vi varmt rekommendera en saltig pastarätt.