Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Pinot grigio/Pinot gris

(6)

Pinot grigio, pinot gris och grauburgunder är olika namn på samma druvsort. En grön/grå druva från arten Vinis vinifera som härstammar från Ungern. Idag produceras pinot grigio i Italien, pinot gris i Frankrike och grauburgunder i Tyskland.

Vad är skillnaden mellan pinot grigio och pinot gris?

Det är samma druvsort men har olika namn beroende på vart de odlas. I Italien heter den pinot grigio och i Frankrike pinot gris. I Tyskland har samma druvsort namnet grauburgunder. Pinot gris/pinot grigio är en färgmutation av den blå druvan pinot noir.

Vart odlas pinot grigio?

Tidigare var namnet tokaj pinot gris på grund av druvans ungerska ursprung. Idag odlas pinot grigio i flera länder som till exempel Tyskland, Italien, Österrike, Ungern, Nya Zeeland, USA, Schweiz, Rumänien och Kanada. Som sagt har druvan även olika namn beroende på vilket land som den odlas i.

  • Ungern: szürkebarat
  • Tyskland: grauer burgunder (om torr), ruländer (om söt). 
  • Loiredalen: malvoisie
  • Bourgogne: pinot beurot.

Varför är pinot grigio vanligare än pinot gris?

Under 2000-talet gick pinot grigio om chardonnay i popularitet. Därför har producenter runtom i världen valt att använda det italienska namnet pinot grigio istället för pinot gris.

Hur smakar pinot grigio?

Pinot grigio är en aromatisk druva men den varierar väldigt i struktur och smakprofil beroende på växtplats och hantering. Vinerna varierar från torra och fruktiga till väldigt söta eller mineralrika viner.

Vilket vin gjort på pinot grigio är bäst?

Man brukar höra att de bästa och mest smakrika vinerna på pinot grigio odlas i Friuli, i norra Italien. Här används den traditionella metoden, "ramato". Det är en skalmacereringsmetod där druvans skal är med under jäsningen vilket framhäver mer smak, färg och tanniner och vinet får en kopparfärgad ton. Lite mitt emellan ett skalmacererat vitt vin och ett så kallat orange-vin. De största volymerna av pinot grigio kommer däremot från Veneto, där de är vita, friska och mer neutrala i stilen. 

Vilken mat passar till pinot grigio?

Pinot grigio med lite mer kropp och lätt druvsötma passar bra till exempelvis smakrika musslor. Då får både maten och vinet ta plats. Fiskrätter fungerar också väldigt bra till en neutral, frisk och lätt pinot grigio. Även pastarätter med skaldjur och grönsaker passar bra. 

Vilken mat passar inte till pinot grigio?

Om du ska äta färska skaldjur kan ett vin på pinot grigio ta över och överrösta de delikata smakerna.