Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Valpolicella Ripasso

(6)

Ripasso är ett rött vin som ibland kallas för lillebror till Amarone. Det kommer från distriktet Valpolicella i nordöstra Italien och är ett fruktigt och mjukt vin. 

Vad är Ripasso?

Ripasso är ett rött vin från området Valpolicella i regionen Veneto i nordöstra Italien. Det brukar kallas för lillebror till Amarone eftersom det finns en del likheter. 

Vilka druvor är det i Ripasso?

Även om det är tillåtet att använda sig av fler, både lokala och icke lokala druvsorter, så är det vanligt att göra Ripasso med de klassiska druvorna från Valpolicella: Corvina, Corvinone, Rondinella och Molinara. De flesta Ripasso-vinerna görs på en kombination av de här druvorna. 

Vad är skillnaden mellan Ripasso och Amarone?

Det finns en hel del likheter mellan Amarone och Ripasso. Det är samma druvor som används i de båda. Ripasso efterjäser på skalresterna från Amarone och tar smak därifrån.

Ripasso är dock lättare i stilen, mer lättillgängliga och drickmogna tidigare. Dessutom är de lättare att kombinera med olika typer av mat. 

Hur gör man Ripasso?

Den metod som används för att göra Ripasso är speciell. Färsk druvmust från höstens skörd jäser först precis som vid traditionell vinmakning. Efter att druvmusten vilat på ståltank fram till januari året efter jäser man vinet en andra gång med skalrester från Amarone-framställningen (de druvorna har torkats innan pressning). De druvskalen har en särskild, koncentrerad smak som påminner om russin. När Ripasso jäser tillsammans med druvskalen tar de smak av dessa och får mer kraft, fyllighet och färg. Tekniken är populär eftersom vinerna får samma stomme som en Amarone men till ett betydligt lägre pris.  

Vilken Ripasso är bäst? Vilken ska jag välja?

Här nedan ser du de Ripasso-viner som just nu finns i vårt sortiment. Vi väljer ut de viner som vi tycker har en bra kvalitet och hör prisvärdhet. Plocka ihop en låda med olika och prova dig fram till vilket som passar din smak bäst. 

Hur smakar Ripasso?

Ripasso smakar mjukt och fruktigt. Toner av mogna bär, plommon och russin är inte ovanliga.

Är Ripasso bättre än Côtes du Rhône?

Även Côtes du Rhône kan ha en varm och mjuk smak precis som Ripasso. Om du tycker om Côtes du Rhône kanske du även gillar Ripasso. De är dock två olika viner, från två olika områden, gjorda på olika druvsorter. 

Är Ripasso bättre än Amarone?

Amarone är klassat som Valpolicellas toppvin, därefter kommer Ripasso. Det finns idag många riktigt bra Ripasso-viner som ibland kan mäta sig med vissa mindre bra Amarone-viner. Du är domaren för din egen smak. Anordna en blindprovning där ni inte vet i vilket glas det är Ripass och i vilket Amarone. 

Ripassons historia

Ripasso föddes år 1964 med vinproducenten Masi som lät ett lätt valpolicella-vin jäsa ytterligare en gång tillsammans med druvskal från husets amaroneproduktion. Det blev succé. Masi kämpade för ensamrätt på namnet ripasso, men fick avslag och slutade därefter att använda det helt. Det är alltså en ganska ny typ av vin. 

Vad krävs för att få kalla ett vin för Ripasso?

Idag får alla producenter i Valpolicella som vill göra Ripasso, och det gör de. Produktionen har stigit enormt de senaste åren vilket har gjort att det klassiska Valpolicella-vinet omvandlats till Ripasso och håller på att försvinna. Lagen säger att man får göra dubbelt så mycket Ripasso på druvresterna som Amarone och 15% Amarone får tillsättas i Ripassovinet för att förhöja kvalitén. 

Vilken mat passar till Ripasso?

Ripasso är gott till lagrade ostar, långkokta köttgrytor och vilt. Servera gärna något sötsyrligt bär till för att lyfta fruktigheten i vinet. Pasta är också gott, gärna med en mustig bolognese.

Finns det några alternativ till Ripasso?

Ett enklare alternativ är Valpolicella Classico eller Valpolicella Superiore. De är viner från samma region på samma druvsort men utan den andra jäsningen på druvskalen. De är lätta fruktiga viner som är extra bra till mat. 

Kan man lagra Ripasso?

Ett riktigt fint Ripasso från en bra årgång kan lagras i upp till 10 år. Tänk på att lägga flaskorna ner och förvara dem i ett mörkt och svalt rum med en jämn temperatur. 

Vad betyder Ripasso?

Ripasso kommer från det italienska verbet ripassare som betyder att passera återigen. Det syftar till vinmakningsmetoden där druvskalen från Amarone återpasseras eller kanske snarare återanvänds.