Vad är då skillnaden på Ripasso och Amarone?
Ripasso görs på färsk druvmust från höstens skörd, som först jäses precis som vid traditionell vinmakning. Efter att druvmusten vilat på ståltank fram till januari året efter, då jäser man vinet en andra gång med skalrester från Amarone-framställningen. På så vis får man ett vin som är något friskare och ungdomligare än Amaronen.
Vanligaste druvsorter till framställning av Ripasso
Även om det är tillåtet att använda sig av fler, både lokala och icke lokala druvsorter, så är det vanligt att använda sig av de klassiska druvorna för Valpolicella distriktet vilka är: Corvina-Veronese, Rondinella och Molinara. Som tidigare nämnt finns det en hel del likheter mellan Amarone och Ripasso, detta på grund av att det är samma druvor som används i de båda samt att Ripassoviner efterjäser på skalresterna från Amarone men Ripasso är nästintill alltid lättare i stilen än sin storebror, vilket gör dem mer lättillgängliga samt lättare att para ihop med olika typer av mat. Ripassoviner är även drickmogna tidigare.
Vilken mat passar till Ripasso?
Då syran, fylligheten samt frukten finns där så är valen breda för vilken typ av mat som passar till Ripassoviner. Alla typer av rött kött med en kraftfull sås gifter sig fint. Pasta går ju nästan alltid hem och då med en mustig bolognese blir smakerna till en fin symbios. Har du vin kvar i glaset efter maten, unna dig gärna då en bit lagrad parmesan eller annan långlagrad hårdost.