Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Chianti & Chianti Classico

(6)

I Toscana ligger vindistriktet Chianti. Här gjordes tidigare billigt bordsvin i bastflaskor som gick på export till USA. Idag är ursprungsområdet Chianti Classico ett av Italiens mer prestigefulla vindistrikt.

Vad är Chianti?

Italien är ett av världens mest välkända och anrika land inom vinkultur. Det finns gamla traditioner inom vintillverkning som sträcker sig ända till 1300-talet. Ett av Italiens mest celebra vindistrikt är Chianti. Beläget i nordvästra delarna av landet i regionen Toscana. Det är alltså ett namn på ett italienskt vindistrikt men även namn på ett vin som kommer därifrån.

Var ligger Chianti?

Chianti utgör cirka hälften av Toscanas yta. Det vida distriktet sträcker sig från Florens i norr ner till Siena i söder. Det är idag hem till flera världsledande vinproducenter. Den mest prestigefyllda regionen ligger mitt i Toscanas hjärta och bär namnet Chianti Classico.

Vad är det för skillnad på Chianti och Chianti Classico?

Det är många som fortfarande blandar ihop Chianti Classico med Chianti men vad är egentligen skillnaden?

Chianti Classico är ett mindre distrikt som ligger som ett hjärta i det större distriktet Chianti. Chianti Classico har DOCG-klassificering vilket är den högsta klassen för vin i Italien. Reglerna för att göra vin här är därmed hårdare i hela ledet - från råvara till hantering och lagring. Klimatet och jordmånen i Chianti Classico anses dessutom extra bra för vinframställning. 

Historiskt var Chianti Classico platsen där själva receptet för chiantivinerna togs fram. Den 14 maj 1924 gick 33 producenter från området samman och skapade ett konsortium som de kallade Gallo Nero, den svarta tuppen. Syftet var att skydda vinerna och varumärkets kvalitet. Den svarta tuppen är än idag symbolen för Chianti Classico.

Finns det bra Chianti-viner som inte är Chianti Classico?

Ja, visst gör det det. Andra områden i Chianti som inte tillhör Classico-området men som också tillverkar vin av världsklass och är DOCG-certifierade är:

 • Colli Fiorentini
 • Rúfina
 • Colline Pisane
 • Montalbano
 • Colli Senesi
 • Arentini
 • Montespertoli

Vilket Chianti är bäst?

Om du vill köpa ett Chianti som har genomgått en kvalitetskontroll, välj något av de ovan nämnda. Dock finns det även ej kvalitetsbetecknade Chianti-viner som håller en hög kvalitet ändå. För att hitta dem handlar det bra om att smaka, smaka och smaka. Det som är bäst för dig vet bara du.

Vad betyder DOCG (denominazione di origine controllata e garantita)?

Vinerna från Chianti Classico är DOCG klassificerade och betyder Denominazione di origine controllata e garantita. Detta innebär att vinet innehar den högsta kvalitetsklassen för de allra bästa italienska rödvinerna. Vinerna i området är tillverkade enligt stränga, omfattande och djupt traditionella regler.

På vilka druvor görs Chianti och Chianti Classico? 

Den huvudsakliga druvan för vintillverkning i Chianti och Chianti Classico är:

Andra druvor som även de odlas här är:

 • Cabernet Sauvignon
 • Merlot
 • Pinot Noir
 • Canaiolo Nero

Det är få gröna druvor som odlas i området. De är huvudsakligen av sorterna:

Hur smakar Chianti Classico?

Ett  Chianti Classico som nått hög ålder och lagrats väl, kännetecknas som kraftfulla, kryddiga, syrliga och rika på tanniner. Det anas dessutom aromer av kaffe, körsbär, jord, cigarrök, örter och kryddor i smaken. Yngre vin från Classico-regionen innefattas av väsentligt mer ljusa frukter och bär såsom vinbär och tranbär, samt viol och färska örter.

Kan man lagra Chianti Classico?

De håller att lagras upp till 12–15 år i rätt miljö. Ibland mer beroende på kvalitet. Ett ungt Chianti Classico är också gott för den som inte räds syrlighet och en del sträva toner. Gärna till en bit mat. 

Vilken mat passar tilll Chianti?

Viner från Chianti är riktiga matkompisar. De stormtrivs på bordet. Gärna tillsammans med toscansk kycklingleverpaté, bruschetta med tomat och basilika eller en smakrik brödsoppa med bönor, svartkål och pancetta. Vi har även ett recept på tomatsoppa som passar väldigt fint ihop med chianti. De lite lättare, unga chianti-vinerna är friska och syrliga vilket är perfekt till ljust kött och syrliga tomatbaserade rätter, såsom pasta al pomodoro och pizza. Ett kraftigare Chianti Riserva eller Chianti Classico är perfekt till en rejäl köttbit från grillen.

Bönor och lever är alltså två ingredienser som ofta används i det toskanska köket och är utmärkta till Chianti. Det gör att Hannibal Lector i filmen "När lamman tystnar" troligtvis fick en rättså välbalanserad smakupplevelse. 

Han sa: "I ate his liver with some fava beans and a nice Chianti."