Italien är ett av världens mest välkända och anrika land inom vinkultur. Det finns gamla traditioner inom vintillverkning som sträcker sig ända till 1300-talet. Ett av Italiens mest celebra vindistrikt är Chianti. Beläget i nordvästra delarna av landet i regionen Toscana. Chianti utgör cirka hälften av Toscanas yta. Det vida distriktet sträcker sig från Florens i norr ner till området Siena i södra Toscana och är idag hem till flera världsledande vinproducenter. Den mest prestigefyllda regionen ligger mitt i Toscanas hjärta och bär namnet Chianti Classico.
Territorierna och odlingszonerna har ett fint samspel av bördig jordmån, nederbörd, få vindar från havet och ett varmt klimat som skiljer sig i övriga Italien. Därav blir slutresultatet ofta mer robusta än sina fruktigare konkurrenter från södra Italien.
Vinerna från Chianti Classico som är tillverkade med Sangiovese har genom åren kommit och gått i trender. Mycket tack vare många år av ojämn kvalitet på druvorna. Därför har flera producenter i distriktet påbörjat odling och tillverkning av andra viner där Sangiovese-druvan inte är största delen av vinet. Mycket tack vare sin DOCG-status i Classico-området har reglerna blivit hårdare hur producenterna har hand om hela ledet från råvaran, hantering till lagring
Andra områden i Chianti som inte tillhör Classico-området och som också tillverkar vin av världsklass och dessutom är DOCG-certifierade är Colli Fiorentini, Rúfina, Colline Pisane, Montalbano, Colli Senesi, Arentini och Montespertoli.
Denominazione di origine controllata e garantita
Vinerna från Chianti Classico är DOCG klassificerade och betyder Denominazione di origine controllata e garantita. Detta innebär att vinet innehar den högsta kvalitetsklassen för de allra bästa italienska rödvinerna. Vinerna i området är tillverkade enligt stränga, omfattande och djupt traditionella regler.
Druvor
Den huvudsakliga druvan för vintillverkning i Chianti Classico är den blåa druvan Sangiovese.
Andra druvor som även odlas i omgivningen är Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir samt den anrika Canaiolo Nero-druvan, som en gång i tiden var stjärnan i Toscana, men används idag endast i fåtalet viner för att mjuka upp den mycket strävare druvan Sangiovese.
Det är få gröna druvor som odlas i området. De är huvudsakligen av sorterna Trebbiano och Malvasia.
Röda Chianti Classico-viner
De röda Chianti Classico-viner som nått hög ålder och lagrats väl kännetecknas som kraftfulla, kryddiga, syrliga och rika på tanniner. Det anas dessutom aromer av kaffe, körsbär, jord, cigarrök, örter och kryddor i smaken. Yngre vin från Classico-regionen innefattas av väsentligt mer ljusa frukter och bär såsom vinbär och tranbär, samt viol och färska örter.
Smak
Vinerna från Chianti Classico har idag hög status och anses som angenäma och välsmakande. Tack vare sin breda, medelfylliga till fylliga, smak passar vinerna som sällskapsvin eller till lyxigare middagar.
De bästa vinerna hittas bland flaskor som lagrats 5–8 år, även om de i flesta fall håller att lagras upp till 12–15 år i rätt miljö.
Passar till väl balanserade maträtter
Då många av vinerna innehåller till största del Sangiovese med inslag av andra druvor anses dessa passa till väl balanserade maträtter med kalv, fågel, fläsk samt fylliga grönsaksrätter. Även uppskattat som sällskapsvin med tilltugg, bufféer samt till de klassiska italienska rätterna med pizza och pasta.