Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Barbera d’Asti

(6)

Det prisvänliga italienska vinet!
Barbera d’Asti vinerna daterar bakåt ända till 1200-talet, med ursprung från Monferrato kullarna i Piemonte regionen.

VILKA DRUVOR ÄR TILLÅTNA?

Barbera d'Asti är ett italienskt rött vin tillverkat på Barbera, Italiens tredje mest odlade druva och en typisk Piemonte druva. Sedan 1970 har Barbera d’Asti varit en DOC (Denominazione di Origine Controllata) och under 2008 ackrediterades det med den högre statusen, DOCG(Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Barbera d’Asti produceras i Asti provinserna och i Alexandria.
Barbera som druva är lätt att urskilja från andra druvor med tanke på dess stora och ovala form. Vinrankorna måste planteras med minst 4000 vinrankor / hektar.
Alkoholhalten kan urskilja sig också, en Barbera d’Asti normale ska ha minst 12% alkoholhalt medans en Barbera d’Asti Superiore ska ha minst 12,5%. Vissa viner kan nå upp till 14% alkohol.

BARBERA D’ASTI

Piemonte har 3 DOC zoner: Asti, Alba och Monferrato. De viner med lite högre kvalité brukar komma ifrån just Barbera d’Asti, här fokuserar man på att producera Barbera eftersom druvan trivs bäst här. I Alba, producerar man Nebbiolo istället.
Barbera d’Asti har dessutom 3 subregioner; Tinella, Colli Astiani(eller Astiano, Asti) och Nizza.
Om en Barbera d’Asti DOCG och Barbera d’Asti Superiore DOCG bär på namnet på en “Vigna” på dess etikett betyder detta att detta vin kommer specifikt från en utav subregionerna från Asti.

Barbera d’Asti DOCG normale får börja säljas först fr.o.m den 1a Mars efter skördningen. En Barbera d’Asti DOCG Superiore och en Barbera d’Asti DOCG Superiore “Vigna” bör lagras i minst 6 månader på fat och kan släppas först 14 månader efter den 1a November (efter årets skörd).

SMAKBESKRIVNING

En typisk Baberba d’Asti uttrycker rödbäriga aromer som t.ex jordgubbar, körsbär och hallon. En Barbera d’asti med 5-8 år på nacken förlorar den rödbäriga smaken och utvecklar med sälta och vilda, intensiva smaker. En Barbera kan därför likna en lättare, rödbärig Pinot Noir men också en intensivare, mörk Syrah. Barbera d’Asti har genereltt sätt rätt så låga tanniner och hög syra, vilket ger den en snygg och pigg stil.

VILKEN MAT PASSAR BÄST

Med tanke på den höga syran passar en klassisk Barbera d’Asti väldigt bra som matvin men en lättare Barbera d’Asti kan dessutom fungera väldigt bra som en aperitif.
En Barbera med några år på nacken passar perfekt till en rikare kötträtt, nötkött till exempel, eftersom det når upp till de intensiva aromerna vinet visar.
Förutom detta kan vi rekommendera att para ihop vinet med blåostar eller umamirätter.