Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Franciacorta

(5)

Franciacorta är en vinregion öster om Milano. Här görs mousserande vin enligt champagnemetoden med samma namn som området. Lite som Italiens svar på champagne kan man säga. 

En timme öster om Milano, Lombardiet, ligger vinregionen Franciacorta. Klimatet i regionen är kylslaget och jordmånen består främst av mineraler, vilket gör att druvan Chardonnay trivs i området. Regionen har en ganska ung vintradition och det första mousserande Franciacorta-vinet kom 1957. Men under det senaste decenniet har regionen snabbt etablerat sig som en stor vinproducent i Italien. Det är konsortiet Consorzio per la Tutela del Franciacorta som reglerar Franciacorta DOCG och därför råder mycket strikta produktionsstandarder. Bland annat kämpar konsortiet för lägre avkastning och mildare metoder för att pressa druvorna. Mycket just tack vare detta producerar regionen idag fantastiska viner.

Samma metod som champagne

Regionen Franciacorta täcker 200 kvadratkilometer och här finns över 100 producenter av mousserande viner. Vinerna är tillverkade enligt den så kallade metodo classico, vilket innebär en traditionell metod som är känd under namnet champagnemetoden. Det innebär att vinerna, precis som fransk champagne, får jäsa en andra gång på flaska för att skapa de perfekta bubblorna. Till skillnad från det mousserande vinet Prosecco som är gjort enligt charmametoden, där vinet enbart jäser i tankar och sedan tappas på flaskor.

Franciacorta DOCG

Franciacorta DOCG är inget årgångsvin i första stadiet men blir det efter lagring sur lie mellan 18 och 24 månader. Vinet är oftast gjort på Chardonnay och rosévarianten innehåller minst 15 % Pinot Noir. Det finns även så kallade Riserva-varianter av vinet som är lagrade minst 5 år på flaska. En Franciacorta DOCG passar till många olika rätter, men servera det med fördel till en krämig risotto eller heta sicilianska räkor.

Även stilla viner

I Franciacorta framställer vinerierna naturligtvis även stilla viner, då klassificerade som DOC. Dessa vita och röda viner påminner om Bourgogneviner. De vita är ofta gjorda på druvor som Chardonnay och Pinot Bianco och de röda på Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och Merlot, med mindre mängder Nebbiolo och Barbera.