Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Vin från Valpolicella

(2)

Valpolicella är ett välkänd vindistrikt i Italienska Veneto. Härifrån kommer Amarone, Ripasso och andra goda röda viner.

Vad är Valpolicella?

Valpolicella är ett vindistrikt i regionen Veneto i norra Italien. Områdets mest kända viner är Amarone och Ripasso

Vilka druvor är det i Valpolicella?

Vinerna i Valpolicella är vanligtvis gjorda på druvorna Corvina Veronese, Rondinella och Molinara. Corvinone är en annan druvsort vanlig här.

Vilka viner kommer från Valpolicella?

I Valpolicella görs det flera olika typer av vin. Amarone är det mest kända vinet följt av Ripasso och dessertvinet Recioto.

Förutom de, finns här även Valpolicella Classico vilka är lite lättare och enklare och Valpolicella Superiore som lagras i minst ett år.

De flesta av vinerna som produceras under Valpolicella DOCG är röda viner. 

Vart ligger Valpolicella?

Vindistriktet Valpolicella ligger öster om Gardasjön, i nordöstra Italien. Regionen består till stor del av berg och är känt för marmorbrytning och jordbruk. De delar som ligger norr om floden Adige är kända för sin vinproduktion. Valpolicella består av 7 kommuner:

  • Pescantina
  • San Pietro in Cariano
  • Negrar
  • Marano
  • Fumane
  • Sant’Ambrogio
  • Sant’Anna d’Alfredo.

Vad har Ripasso med Valpolicella att göra?

Ripasso är ett av de mest kända vinerna från Valpolicella? Det skapas genom en metod där jäsning sker en andra gång med druvresterna från Amarone. På så vis får man ett vin som är något friskare och ungdomligare än Amarone men med samma karaktäristiska mjukbärighet.

Ripasso har alltså en del likheter med Amarone men är oftast lättare i stilen vilket gör det till ett bättre matvin.

Är Amarone från Valpolicella?

Ja, Amarone har tillverkats i Valpolicella i århundraden. Det är ett fylligt och alkoholstarkt rött vin med en relativt hög sockerhalt för att vara ett torrt rött vin. Valpolicella har ett ganska milt klimat vilket gör att sockret bildas långsammare i druvorna och därför skördas de sent. De druvor som är ämnade för Amarone plockas sist med anledning av att få så hög sockerhalt som möjligt. Druvorna torkas sedan, det är en metod som kallas för passito och pågår i 3 till 4 månader. En tredjedel av vattnet försvinner då från druvorna och de krymper ihop till russin. Amarone lagras sedan i flera år både på stora fat och sedan på flaska.

Hur smakar Valpolicella?

Vinerna från Valpolicella har en del gemensamt men också en hel del som skiljer dem åt. De är gjorda på samma druvsorter vilket gör dem fruktiga och bäriga i smaken, de är ofta mjuka och med en begränsad syrlighet.

Om det står Valpolicella Classico på etiketten betyder det att det är ett lättare och friskare vin med mycket frukt. Valpolicella Superiore är lagrat ett år på fat vilket adderar en lätt kryddighet. Ripasso är jäst på druvskal som använts till att göra Amarone vilket ger extra boost i smaken och ett mer fylligt vin. Amarone är någonting helt i sin egen stil med hög alkoholhalt, mjuk, rund och lite söt smak. Ett stort vin på alla sätt.

Vilken Valpolicella är bäst?

Amarone klassas som områdets toppvin följt av Ripasso. Valpolicella Superiore kommer före Valpolicella Classico i ranking rent generellt. Sen beror det mycket på producentens kvalitetsarbete men också dina smakpreferenser. Det bästa Valpolicella vinet är det som smakar bäst i din mun.

Vilken Valpolicella ska jag välja?

Välj den som bäst passar ditt syfte. Vill du ha ett enklare vin till söndagsmiddagen välj ett Valpolicella Classico. Ska du laga en gryta, välj ett Ripasso. Är det ett särskilt tillfälle framför brasan med en rejäl bit lagrad pecorino-ost, välj ett Amarone.

Vad är Recioto?

Recioto della Valpolicella är ett sött dessertvin som fick kvalitetsbeteckningen DOCG år 2010. Namnet Recioto har sitt ursprung från ordet Recie som betyder öron och refererar till de övre vinklustren som liknar öronsnibbar. Historiskt sett plockade man dessa “öronsnibbar” för att göra rikare, sötare och lyxigare vin. Idag använder man sig av en modernare metod med hela kluster för att skapa Recioto.

Är Valpolicella bättre än Ripasso?

Ripasso har en högre kvalitetsbeteckning än Valpolicella Classico. Det finns dock många Valpolicella-viner av väldigt hög kvalitet.

Är Valpolicella bättre än Amarone?

Amarone är ett vin från området Valpolicella. Här görs även andra viner av lite enklare sort. Amarone är Valpolicellas mest kända och prestigefulla vin.

Vad krävs för att få kalla ett vin Valpolicella?

Olika regler gäller för olika typer av viner från Valpolicella. Se information för de olika vinerna - Amarone, Ripasso.

Vilken mat passar till Valpolicella?

Till Valpolicella Classico och Superiore ska du laga en god tallrik pasta med köttfärssås. Dessa fruktiga viner är även goda till en pizza. Lagrade ostar och blandad chark passar också jättebra.

Vad kostar vin från Valpolicella?

Prisbilden varierar beroende på vilket vin du väljer. De enklare vinerna kostar från hundralappen till de finaste Amarone-vinerna som kan ha priser uppemot tusenlappen.

Kan man lagra Valpolicella?

Valpolicella Classico dricks helst ungt och fräscht. Superiore kan lagras i några år, Ripasso lagras i upp till 10 år och Amarone ännu längre än så. Tänk på att producent och årgång även spelar in när det handlar om att lagra vin.

Vad betyder Valpolicella?

Namnet Valpolicella kommer från Val Polis Cellae, som är latin för ”dalen med vinkällare”. Det skvallrar om hur viktigt vinet är för regionen.