Var?
Vindistriktet Valpolicella ligger i det italienska Veneto, öster om den häpnadsväckande vackra Gardasjön, som ligger i nordöstra provinsen Verona. En av Italiens mest kända vinområden. Region består av berg och är känt för marmorbrytning och jordbruk. De delar som ligger norr om floden Adige är mer kända för sin vinproduktion.
Valpolicella består utav 7 kommuner; Pescantina, San Pietro in Cariano, Negrar, Marano, Fumane, Sant’Ambrogio och Sant’Anna d’Alfaedo.
Vad?
Valpolicella är vanligtvis skapat på druvorna Corvina Veronese, Rondinella och Molinara. En blandning av viner är producerade i detta område, delvis Amarone, men även Recioto som är ett dessertvin, och Ripasso. De flesta av vinerna som produceras under Valpolicella DOCG är röda viner.
Under Valpolicella DOCG hittar du tre typer av viner:
Recioto, Ripasso och Amarone.
Recioto är ett sött, dessertvin som vanligtvis kallas för Recioto della Valpolicella och fick sitt egna DOCG år 2010. Namnet Recioto har sitt ursprung från ordet Recie, vilket betyder öron och refererar till de övre vinklustrarna som liknar öronsnibbar. Historiskt sett plockade man dessa “öronsnibbar” för att göra viner som är, rikare söta och lyxigare. Men idag använder man sig av en modernare metod och använder hela kluster för att skapa Recioto. Recioto är ju som sagt ett sötare vin men det är möjligt att producera torrt vin från Recioto, genom att fermentera hela musten. De flesta producenter döper dessa till Amarone eller möjligtvis ett Valpolicella DOC vin.
Hur?
Ripasso skapar man genom en metod där jäsning sker en andra gång i 2 till 3 veckor med druvresterna som blivit till Amarone-viner. På så vis får man ett vin som är
något friskare och ungdomligare än Amaronen. Ripasson har alltså en del liknelser till en Amarone men är oftast lättare att kombinera med mat.
Amarone viner har funnits i denna region i århundraden och är unikt som vin. Typiskt sett med en högre alkoholhalt och fylligare vin. Amarone produceras i Valpolicella som har ett mildare klimat vilket gör att sockret bildas långsammare i druvorna, därför skördas druvorna sent. Amarone-druvorna plockas sist med anledningen av att få så hög sockerhalt som möjligt. Druvorna torkas sedan, det är en metod som kallas för passito, detta pågår i 3 till 4 månader. En tredjedel av vattnet försvinner då från druvorna och de krymper ihop till russin. Metoden hjälper till att bevara syran i druvorna från det milda klimatet. Åldrandet för Amarone sker sedan i flera år både på stora fat och sedan på flaska.
Förutom dessa viner, producerar man även Valpolicella Classico vilka är lite lättare och enklare och Valpolicella Superiore som måste lagras i minst ett år.
Valpolicella, rankas precis efter Chianti och har numera sin ekonomi helt baserat på vinproduktionen, speciellt med Amarone och Recioto.
Dessa viner passar helt enkelt året om!