Rioja

(15)

Rioja räknas utan tvekan till en av vinvärldens mest klassiska regioner och det mest berömda distriktet i Spanien. Kraftfulla röda viner som lagrats på amerikansk ek men även moderna mer fruktdrivna och sträva. 

Vad är Rioja?

Rioja är ett vindistrikt i norra Spanien känt för röda, kraftfulla, viner. Det var det första spanska vinområdet som uppgraderades från DO till den högre kvalitetsklassen DOC, 1991.

Vart ligger Rioja?

Vindistriktet Rioja ligger i norra Spanien i floden Ebros övre dalgång mellan de två bergskedjorna, Sierra de Cantabria i norr och Sierra de la Demanda i söder. Det är beläget cirka 35 mil norr om Madrid och 47 mil nordväst om Barcelona. Logroño är områdets största stad.

Vilka druvor är det i Rioja?

Sju olika druvsorter är godkända för röda Riojaviner men druvsorten Tempranillo står i regel för minst 75% av druvinnehållet.

Godkända druvor i Rioja:

Blå 

Primära: Tempranillo, Garnacha (Grenache), Graciano och Mazuela. 

Sekundära: Maturana Tinta, Maturana Parda och Monastel del Rioja

Gröna

Primära: Viura (Macabeo), Malvasia och Garnacha Blanca. 

Sekundära: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdejo, Maturana blanca, Tempranillo blanco och Turruntés.

Hur smakar Rioja?

Traditionell Rioja smakar vanilj, dill och kanel. Det beror på den långa lagringen på amerikanska ekfat. Idag har det blivit allt vanligare med en modern fruktig och stram smak med toner av björnbär.

Amerikanska och franska ekfat

Rioja-viner har historiskt lagrats relativt länge på amerikanska ekfat, vilket brukar ge en vaniljaktig ton, som anses passa väldigt bra till just björnbärstonerna i Tempranillodruvan. Det blir dock vanligare att producenter i Rioja använder fransk ek och kortare lagringstider. Idag finns därför ett betydligt större spann på stilar inom regionen - från oekade vinos jóvenes (unga viner) till de nya supervinerna, kallade vanguardia (avantgarde), som oftast görs utanför DOC-regelverkets ramar.

Vad är det för skillnad mellan modern och traditionell Rioja?

Förenklat kan man säga att en modern Rioja generellt är lite fruktigare och kraftigare, med en tydligare tanninstruktur än de traditionella Riojorna. Traditionella Riojor är ofta lite blekare i färgen och går mer åt det moget eleganta och mjuka, med inslag av jord och örter. Det är heller inte ovanligt att du hittar vanilj och dill, från lagring i Amerikanska ekfat i de traditionella.

Vilket vin från Rioja ska jag välja?

Om du tycker om den traditionella stilen med doft av vanilj och dill ska du hålla ögonen på flaskor med traditionella etiketter och gärna det karaktäristiska nätet.

Är du istället ute efter den moderna stilen, titta efter vingårdsbetecknade viner med snävare geografiskt ursprung gärna från Rioja Alavesa. Där kämpar nämligen odlarna för att bryta sig ur Rioja DOCa och få mer frihet. Etiketterna är ofta mer moderna i stilen och kan skvallra om innehållet.

Vilket Rioja-vin är bäst?

Det sägs att de finaste Rioja-vinerna kommer från Rioja Alavesa och Rioja Alta. Det är områden på hög höjd med ett svalt klimat. Jordmånen domineras av kalkhaltig lera och skiffer. Tempranillo är den vanligaste druvsorten här.

Det kan vara en god idé att ta en titt på årgången också. Särskilt om du ska köpa ett Rioja-vin att lagra eller som har lagrats. 2015, 2010, 2001, 1995, 1994 var toppårgångar i Rioja.

Är Rioja bättre än Priorat och Ribera Del Duero?

Även om Rioja fortfarande är landets mest kända, så börjar regioner som t.ex. Priorat och Ribera Del Duero ta upp kampen om Spaniens bästa vinregion.

Riojas historia

När vinlusen härjade i Frankrike strömmade vinmakare från Bordeaux över gränsen. Det var avgörande för Riojas framtid inom vinframställning. Det innebar en revolution av produktionsmetoderna samt öppnade exportmarknaderna till Frankrike, vars vingårdar ödelagts av vinlusen. Det var under den här tiden som flera av de mest berömda bodegorna grundades.

Vinerna från Rioja nådde inte utanför de lokala marknaderna innan 1700-talet då kommunikationerna förbättrades och Bilbao blev ett handelscentrum.

Vad krävs för att få kalla ett vin Rioja?

Viner som produceras i Rioja styrs, precis som viner i t.ex. Bordeaux, av klassificeringar. Det var ursprungligen tänkt som en kvalitetsklassificering, men idag ses de mer som en skillnad i stilar.

Klassificeringar för röda viner i Rioja

  • Cosecha eller Vino Jóven –  Ett ungt vin, som sällan fatlagrats. Det är ofta fruktdrivet och inte anpassat för lagring någon längre tid. Denna klassificering används också ofta av producenter som på något sätt går utanför reglementet för lagringskraven för Crianza, Reserva eller Gran Reserva
  • Crianza – Ett vin som lagrats i minst två år, varav minst 12 månader på ekfat och som inte får släppas förrän tidigast efter det tredje året efter skörden. Dessa viner är ofta väldigt fruktiga och lättillgängliga i stilen.
  • Reserva – Ett reserva måste lagras i minst tre år, varav minst ett år på ekfat, innan det får komma ut på marknaden. Får alltså inte släppas före det fjärde året efter skörd. Dessa viner är generellt någon mer komplexa än Crianza-viner, mindre kraftiga och fruktiga och mer eleganta och nyansrika.
  • Gran Reserva – Viner som klassificerats som Gran Reserva måste ha lagrats minst två år på fat och tre år på flaska, eller vice versa och får således inte släppas för försäljning före det sjätte året efter skörd. Här har fruktigheten gått ner ytterligare, medan komplexiteten och nyansrikedomen ökat.

Klassificeringar för vita viner i Rioja

  • Crianza – Ett vin som lagrats i minst ett år, varav på ekfat i minst sex månader.
  • Reserva – Ett vin som lagrats i minst två år, varav minst sex månader på ekfat.

Vilken mat passar till Rioja?

Kraftfulla fatlagrade traditionella Rioja-viner smakar gott till smakrik mat. Långkok på viltkött är perfekt till de röda. Matcha gärna örtigheten i vinets smak till en näve örter i grytan.

Vitt vin från Rioja är gott till fisk och skaldjur, gärna från medelhavsköket.

Finns det några alternativ till Rioja?

Om du tycker om de smakrika och ekfatslagrade vinerna från Rioja kanske du även njuter av liknande viner från nya världen. Prova ett ekfatslagrat Zinfandel från Kalifornien, ett kraftfullt Shiraz från Australien eller ett Malbec från soliga Argentina. Tre helt olika viner jämfört med Rioja men på något sätt ändå inom samma smakprofil. Kanske vidgar du dina vinvyer och hittar ett nytt favoritvin.

Kan man lagra Rioja?

Det går utmärkt att lagra Rioja-viner 5-15 år. Tänk på att ju bättre kvalitet vinet har desto bättre tål det lagring. Välj även gärna ett vin så redan lagrats på ekfat innan buteljering om du köper vinet för att lagra det.

Kan ett Rioja bli dåligt?

Precis som alla viner kan vin från Rioja bli dåligt. Det kan bero på t.ex att det lagrats stående i dagsljus eller att korken angripits av en mögelsvamp som gjort att vinet smakar kork. Generellt sätt så är dock viner från Rioja ganska tåliga och klarar lagring (under rätt omständigheter).

Vad betyder Rioja?

Namnet Rioja kommer troligtvis från det spanska ordet för flod ”rio” och flodens namn ”Oja”. Rio Oja blev sedan till Rioja.

Vad är det för skillnad på Rioja Alavesa, Alta och Oriental?

Rioja delas upp i tre underregioner, tre zoner eller deldistrikt, vars viner för det mesta blandas med varandra till en slutprodukt.

  • Rioja Alavesa
  • Rioja Alta
  • Rioja Oriental (tidigaren Baja)

Alavesa och Alta ligger på högre höjd och har ett svalare klimat än Baja. Jordmånen består av kalkhaltig lera och skiffer. Här dominerar druvsorten Tempranillo. Vinerna blir friskare med större elegans.

I Rioja Oriental domineras klimatet av medelhavsvärme och jordmånen består av järnhaltig lera. Här är det druvsorten Garnacha som odlas mest. Druvorna härifrån kan mogna upp till sex veckor tidigare än i de västliga distrikten och ger ofta viner som är alkoholrika och kraftiga.