• Fri frakt, värde 199kr
  • 100% Nöjd kund-garanti
  • Över 1000 unika viner

Rioja


Rioja räknas utan tvekan till en av vinvärldens mest klassiska regioner och det mest berömda distriktet i Spanien. Vem har inte hört talas om Rioja? Även om regionen fortfarande är landets mest kända, så börjar regioner som t.ex. Priorat och Ribera Del Duero ta upp kampen om Spaniens bästa vinregion.
Läs mer om Rioja
Ligger i: Norra Spanien

Godkända druvor:
Blå: Primära: Tempranillo, Garnacha (Grenache), Graciano och Mazuela. Sekundära: Maturana Tinta, Maturana Parda och Monastel del Rioja
Gröna: Primära: Viura (Macabeo), Malvasia och Garnacha Blanca. Sekundära: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Verdejo, Maturana blanca, Tempranillo blanco och Turruntés.

Rioja räknas utan tvekan till en av vinvärldens mest klassiska regioner och det mest berömda distriktet i Spanien. Vem har inte hört talas om Rioja? Även om regionen fortfarande är landets mest kända, så börjar regioner som t.ex. Priorat och Ribera Del Duero ta upp kampen om Spaniens bästa vinregion.

Rioja-viner har historiskt lagrats relativt länge på amerikanska ekfat, vilket brukar ge en vaniljaktig ton, som anses passa väldigt bra till just björnbärstonerna i Tempranillodruvan. Det blir dock vanligare är producenter i Rioja idag använder fransk ek med kortare lagring, vilket gör att det idag finns ett betydligt större spann på stilar inom regionen.

Ni kanske hört talas som att ett Rioja kan vara modernt eller traditionellt. Lite förenklat kan man säga att en modern Rioja generellt betyder att det är lite fruktigare och kraftigare, med en tydligare tanninstruktur än de traditionella Riojorna. Traditionella Riojor är ofta lite blekare i färgen och går mer åt det moget eleganta och mjuka, med inslag av jord och örter. Det är heller inte ovanligt att du hittar vanilj och dill, från lagring i Amerikanska ekfat i de traditionella.

Även om sju druvor är godkända för makning av röda Riojaviner, så står Tempranillo i regel för minst 75% av druvinnehållet. Rioja delas upp i tre underregioner:

• Rioja Alavesa
• Rioja Alta
• Rioja Baja

De finaste Rioja-vinerna kommer generellt från Alavesa och Alta, som ligger på högre höjd och har ett svalare klimat än Baja. Jordmånen är också lite annorlunda, där kalkhaltig lera och skiffer dominerar. Här dominerar Tempranillo. I Baja domineras klimatet mer av medelhavsvärme, med torra, varma somrar och milda vintrar och en jordmån som oftast består av järnhaltig lera. Här domineras odling av Garnacha.

Viner som produceras i Rioja styrs, precis som viner i t.ex. Bordeaux, av klassificeringar. Det var ursprungligen tänkt som en kvalitetsklassificering, men idag ses de mer som en skillnad i stilar.

Klassificeringar för röda viner i Rioja:

Cosecha eller Vino Jóven – Betyder att det är ett ungt vin, som sällan fatlagrats. Det är ofta fruktdrivet och inte anpassat för lagring någon längre tid. Denna klassificering används också ofta av producenter som på något sätt går utanför reglementet för lagringskraven för Crianza, Reserva eller Gran Reserva
Crianza – Ett vin som lagrats i minst två år, varav minst 12 månader på ekfat och som inte får släppas förrän tidigast efter det tredje året efter skörden. Dessa viner är ofta väldigt fruktiga och lättillgängliga i stilen.
Reserva – Ett reserva måste lagras i minst tre år, varav minst ett år på ekfat, innan det får komma ut på marknaden. Får alltså inte släppas före det fjärde året efter skörd. Dessa viner är generellt någon mer komplexa än Crianza-viner, mindre kraftiga och fruktiga och mer eleganta och nyansrika.
Gran Reserva – Viner som klassificerats som Gran Reserva måste ha lagrats minst två år på fat och tre år på flaska, eller vice versa och får således inte släppas för försäljning före det sjätte året efter skörd. Här har fruktigheten gått ner ytterligare, medan komplexiteten och nyansrikedomen ökat.

Klassificeringar för vita viner i Rioja:

Crianza – Ett vin som lagrats i minst ett år, varav på ekfat i minst sex månader.
Reserva – Ett vin som lagrats i minst två år, varav minst sex månader på ekfat.

Populärt just nu!