Tequila

(1)

Tequila är en destillerad spritdryck som tillverkas av agave.

Varifrån härstammar tequila?

Tequila har sina rötter djupt förankrade i den röda jorden i Mexiko. Det var här, i delstaten Jalisco och dess omgivande regioner, som den äkta tequilan först såg dagens ljus. Tequila är inte bara en dryck utan även namnet på en småstad som har gett den destillerade drycken dess världsberömda namn.

Hur tillverkas tequila?

Tillverkningen av tequila är en noggrann och traditionell process. Den börjar med växten agave tequilana, även känd som blå agave, som trivs i den vulkaniska jorden och tar mellan 8 och 12 år för att mogna. När agaven har skördats kokas dess kärna, den så kallade piñan, för att omvandla växtens naturliga sockerarter till fermenterbara former. Efter jäsning destilleras den resulterande vätskan, och beroende på typ av tequila, lagras den sedan på fat.

Hur smakar tequila?

Tequilans smak är lika mångfacetterad som dess tillverkningsprocess. Den kan variera från frisk och gräsliknande till djup och karamelliserad. Ofta samsas toner av citrus och peppar med den distinkta smaken av agave. Precis som med vin påverkas kvaliteten och smakprofilen av flera faktorer, som agavens kvalitet, jordmånen, höjden över havet och tillverkningsprocessen.

Olika typer av tequila

Tequila kan kategoriseras efter lagringstid. Blanco, eller silvertequila, är opåverkad av fat och erbjuder en ren och skarp smak av agave. Reposado har åldrats på ekfat mellan två månader och ett år, vilket ger en mjukare smak med subtila trätoner. Añejo har lagrats längre, från ett till tre år, och har en mer komplex smakprofil. Slutligen finns extra añejo, en relativt ny kategori, där tequilan lagrats i minst tre år och ofta uppvisar en djup, mörk färg samt en mycket utvecklad smak.

Exempel på tequilabaserade drinkar

Även om tequila av god kvalitet går utmärkt att dricka rent, passar den förstås utmärkt i cocktails som Margarita, Paloma och Tequila Sunrise.