Chenin blanc

(10)

Chenin blanc är en grön druva med ursprung i Loire. I Sydafrika går den under namnet Steen. Vinerna är alltifrån härligt friska och mineraldrivna till söta och långlivade. 

Vad är chenin blanc?

Chenin blanc är en grön druva av arten Vitis Vinifera precis som alla druvsorter som används för vinframställning. Den odlas främst i Loiredalen och i Sydafrika. 

Varifrån kommer chenin blanc?

Chenin blanc kommer ursprungligen från Frankrike och Loiredalen där den fortfarande odlas flitigt. Här görs både stilla vitt vin och bubbligt. Den odlas även i andra delar av världens vinproducerande länder, främst i Sydafrika.

Är steen och chenin blanc samma druva?

Ja, det är det. I Sydafrika går chenin blanc under namnet steen och är den mest odlade druvan i landet.

Vart odlas chenin blanc?

I Sydafrika odlas flest hektar chenin blanc i världen efterföljt av Frankrike. Andra platser i världen där chenin blanc odlas på är i USA, Australien och Argentina. Men hela 80 % av all planterad chenin blanc återfinns i Sydafrika och Frankrike. Chenin Blanc är en känslig druvsort som kräver hårt arbete både i vingården och i vineriet för att den ska bli till bra viner.

Hur smakar chenin blanc?

Viner gjorda på Chenin Blanc är oftast lite fetare/oljigare i struktur på grund av den höga glycerinhalten. Smakprofilen går mot gul frukt som gula plommon, gula äpplen, päron, ingefära, kvitten bivax, honung och brioche. Odlas Chenin Blanc varmt framträder tropisk frukt som ananas och honungsmelon.

Är vin gjort på chenin blanc gott?

Druvan har en naturligt frisk syra och vinerna gjorda på cheniin blanc kan gå från snustorra och halvtorra till halvsöta och söta viner. Chenin blanc kan även bli till söta viner gjorda på druvor som utsatts för ädelröta (en slags mögelsvamp som gör att smaker och sockerhalt koncentreras i druvan under tiden den sitter kvar på vinrankan). Det finns alltså en stor variation av viner gjorda på chenin blanc. Chansen att du hittar något som faller dig i smaken är därför ganska stor. 

Finns det bubbel gjort på chenin blanc?

Javisst. Chenin blanc är även en mycket bra druva för mousserande viner. Här är de mest populära vinerna på chenin blanc just nu. 

Vilken mat passar till chenin blanc?

Eftersom chenin blanc finns i så många olika vinstilar beror det mycket på vilken stil du väljer.

  • Till ett torrt, friskt och ungt chenin blanc som inte lagrats på ekfat passar lättare fisk och skaldjursrätter samt grönsaksbaserad mat bra.
  • Till ett torrt ekat chenin blanc-vin passar till exempel en gräddbasserad fisk och skaldjursgryta riktigt bra.
  • Ett sött vin från Coteaux du Layon passar alla typer av söta och ljusa desserter såsom till exempel en vit chokladpannacotta.