Varför heter det bang bang kyckling?
Namnet “bang bang” kommer från den traditionella metoden att banka kokt kyckling med en tung kavel eller liknande redskap för att göra köttet mjukt och trådigt. Detta gör att kycklingen lättare absorberar de rika smakerna från såsen den serveras med, som ofta består av en blandning av sesamolja, sojasås, vinäger och kryddor som sichuanpeppar och chiliolja.
I vårt recept har vi valt att strimla och fritera kycklingen för krispig yta. Vill du kan du i stället koka kycklingen och banka den med kavel efteråt, på det traditionella sättet.
Så serverar du bang bang kyckling
I moderna varianter av rätten kan kycklingen ibland serveras kall och strimlad ovanpå en bädd av krispig gurka, toppad med en smakrik och kryddig sås. Bang bang kyckling är en rätt som inte bara är populär i Kina, utan den har spridit sig till många olika kök över hela världen, ofta anpassad till lokala smaker och tillgängliga ingredienser.
Bang bang kyckling är inte bara god utan också en visuellt tilltalande rätt med sina färgglada ingredienser och den kontrasterande texturen mellan den mjuka kycklingen och den krispiga gurkan. Servera gärna rätten med nudlar eller ris. Grönsakerna kan bytas mot andra du tycker bättre om, eller har tillgång till.
Gör så här
-
Lägg kycklingfiléerna mellan två ark plastfolie.
-
Använd en köttklubba, kavel eller en tung stekpanna för att banka kycklingen till en jämn tjocklek. Var försiktig så att du inte slår sönder kycklingen.
-
Strimla kycklingen.
-
Blanda majsstärkelse, sojasås, sesamolja, salt och peppar i en skål.
-
Vänd kycklingstrimlorna i majsstärkelseblandningen och se till att de är helt täckta.
-
Värm olja i en wok eller stekpanna på hög värme.
-
Fritera kycklingen i omgångar tills den är gyllenbrun och krispig.
-
Låt kycklingen rinna av på hushållspapper.
-
Blanda majonnäs, risvinäger, honung, sojasås, limesaft, sesamolja, chili (valfritt), vitlök, ingefära, salt och peppar i en skål.
-
Rosta jordnötterna i cirka 30 sekunder, under omrörning, i en het panna.
-
Blanda salladen med gurka, morot, paprika och jordnötter.
-
Häll dressingen över salladen och blanda väl.
-
Toppa med den friterade kycklingen och hackad koriander.
-
Servera omedelbart!
Ingredienser (4 pers)
-
400 g kycklingfiléer
-
2 msk majsstärkelse
-
2 msk sojasås
-
1 msk sesamolja
-
Salt och peppar efter smak
-
Olja till fritering
-
För dressingen
-
1/2 dl majonnäs
-
1/4 dl risvinäger
-
1 msk honung
-
1 msk sojasås
-
1 msk limesaft
-
1 tsk sesamolja
-
1 röd chili, finhackad (kan uteslutas)
-
1 vitlöksklyfta, finhackad
-
1 tsk ingefära, riven
-
Salt och peppar efter smak
-
För salladen
-
1 salladshuvud, strimlat
-
1 gurka, strimlad
-
1 morot, strimlad
-
1 röd paprika, strimlad
-
1/2 dl rostade jordnötter, hackade
-
Koriander, hackad (till garnering)
Vin som passar till bang bang kyckling
Riesling