Lager

(2)

 Den överlägset populäraste ölsorten i världen. Lager härstammar från området kring Tjeckien och Tyskland och är en älskad ölstil över hela världen.

Lager är den överlägset mest populära öltypen och den ljusa varianten säljs runt om i världen. Den är också mycket populär här i Sverige.

Ölets historia och bakgrund

Namnet lager kommer från det tyska ordet för att lagra. Ölen kommer ursprungligen från området kring Österrike, Tjeckien och Bayern i Tyskland. Det är dock i USA som den här ölen är vanligast och framförallt märkena Michelob och Budweiser.

Under 1800-talet började ett antal bryggare i Bayern experimentera i sina ölkällare genom att förvara ölen i tunnor där den fick fermentera. På den tiden fanns inga kylskåp att tillgå och därför använde tillverkarna istället de kalla grottorna i Alperna för att uppnå rätt temperatur.

Tyskarna var också tidiga med att förhindra främmande grödor i sina lagersorter. Det var ett steg i processen för att kvalitetssäkra ölen och det är regler som står sig än idag. En del lageröl går under namnet pilsner, ett namn som kommer av Pilsen, vilket är en stad i Böhmen. Den här ölen anses också vara föregångaren till de övriga ljusa lagersorterna.

Smakprofil för lager

Öl av lagertyp har en ren smak i jämförelse med ale, vilken är betydligt mer fruktig. Ljus lager smakar ofta som ljust bröd eftersom malten tar överhanden. Det finns dessutom moderna varianter som IPL där humle ger den övergripande smaken. IPL står för India Pale Lager och har funnits sedan början på 2000-talet.
Den mörka lagern har en tydlig smakprofil av choklad, lakrits och kaffe. Du känner normalt en hint av sötma blandat med en tydlig beska. Hos Vinoteket hittar du flera mörka lager och kan få öl hem till dörren.

Lager är en underjäst öl

Den här ölsorten faller under kategorin underjäst öl, vilket utgör cirka 90 % av all öl som bryggs idag. Tillverkningsmetoden ger ölen en frisk smak och ett vackert skum när ölen blir upphälld på glas.
Så bryggs lager
Det första steget när du ska brygga lageröl är att diska och desinficera all utrustning, annars finns en stor risk att satsen blir kontaminerad. Under nästa steg värms den krossade malten i varmt vatten. Tredje steget heter lakning, vilket innebär att filtrera de krossade maltkornen från vörten. I det fjärde steget är det dags att sätta smaken, beskan och aromerna. Det går under namnet humlekoket. Sedan återstår kylning och jäsningsprocessen.
En lager måste jäsa under minst två veckor innan du kan tappa över ölen på flaska. Det är också viktigt att du håller en jämn jäsningstemperatur under hela processen för optimal smak. Det kan vara svårt att brygga lager hemma eftersom jäshinken kräver stort utrymme.

Färg på lageröl

Ljus lager har en färg som påminner om honung. Mörk lager har däremot normalt en mörkt brun till svart färg. Det beror på att bryggerierna använder kraftigt rostad malt vid framställningen.

Mat som passar till lager

En tumregel är att välja lätt mat till lätt öl. Lager passar därför till sallader, vit fisk och skaldjur. Ljus lager är också god att dricka som sällskapsdryck så länge den är väl kyld. Om du ska dricka mörk lager är det bättre att välja fylligare mat som till exempel en mustig köttgryta, men du kan även kombinera ölet med en grillad köttbit som fläskfilé.
Saaz är vanligaste humlen till lager
Saaz har sitt ursprung i Tjeckien och är en av de vanligaste humlesorterna i lager. Den är främst känd för sin milda smak. Bryggerierna behöver därmed använda väldigt mycket Saaz om de ska få ut någon beska i ölen.

Passande glas för att dricka lager

För att njuta av ett lageröl på bästa sätt bör du välja ett högt och smalt glas. Då får du den speciella skumkrona som är så typisk för lager. Det spelar ingen roll om glaset är helt rakt eller på en mindre fot. Den mörka lagern kan dessutom bli serverad i ett klassiskt och större ölglas som för tankarna till Oktoberfest i Tyskland.

Lämplig serveringstemperatur för lager

Den optimala temperaturen för ljus lager är mellan 8 och 10 grader. När du serverar den sval kommer friskheten till sin rätt. En mellanmörk och mörk lager ska däremot helst bli serverad vid 10 till 12 grader. Här kan du alltså gå upp några grader för att aromerna ska bli mer framträdande.