Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Lohikeitto: finsk laxsoppa

Lohikeitto är en värmande finsk fisksoppa med lax, potatis och grädde. Perfekt för en kall dag!

Värmande finsk laxsoppa

Lohikeitto, även känd som laxsoppa, är en traditionell rätt som har sina rötter i Finlands rika fiskekultur. Denna krämiga soppa med lax, grädde och grönsaker är en stapelvara i det finska köket. Den har länge varit en favorit i många hushåll, särskilt under de kalla månaderna. Då är lohikeitto en närande och värmande måltid med rena smaker, gjord på enkla ingredienser. Genom åren har lohikeitto blivit en älskad del av det finska kulinariska arvet. 

Lyckas med lohikeitto

Du kan använda färsk lax eller fryst laxfilé i detta recept. Tina laxen helt innan du använder den om du väljer fryst fisk. Om du vill ha en tjockare soppa kan du mosa lite av potatisen och morötterna innan du tillsätter grädden. Du kan också tillsätta andra grönsaker till soppan, till exempel broccoli eller blomkål. Kvaliteten på buljongen är viktig för vad soppan får för smak. Det brukar vara värt att göra egen buljong men du kan också göra det enkelt för dig och använda vatten och buljongtärning.

Servera gärna lohikeitto med en klick crème fraiche eller yoghurt för extra smak. Om lohikeitto äts som huvudrätt gör den sig bra tillsammans med ett nybakt bröd.

Gör så här

  1. Koka fiskben, grönsaker och kryddor i vatten på svag värme.

  2. Skumma av regelbundet och låt sjuda i cirka 45 minuter.

  3. Sila buljongen.

  4. Smält smör i en stor gryta på medelvärme.

  5. Tillsätt purjolöken och fräs den tills den mjuknar, i cirka 5 minuter.

  6. Tillsätt potatis och morötter och fräs i ytterligare 5 minuter.

  7. Häll i fiskbuljongen och koka upp.

  8. Sänk värmen och låt soppan sjuda i cirka 15 minuter, eller tills potatisen och morötterna är mjuka.

  9. Tillsätt laxen och koka i ytterligare 5 minuter, eller tills laxen är genomstekt.

  10. Rör ner grädden och dillen.

  11. Smaka av med salt och peppar.

  12. Servera genast.

Ingredienser (4 pers)

  • Fiskbuljong

  • 1 kg fiskben och skrov (till exempel från torsk, kolja eller plattfisk)

  • 2 liter vatten

  • 1 morot (skuren i skivor)

  • 1 purjolök (hackad)

  • 1 lagerblad

  • 10 vitpepparkorn

  • Salt efter smak

  • Soppa

  • 400 g laxfilé (skuren i kuber)

  • 4 potatisar (skurna i kuber)

  • 2 morötter (skurna i skivor)

  • 1 purjolök (hackad)

  • 1 liter fiskbuljong

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 msk hackad dill

  • Salt och peppar efter smak

Vin som passar till lohikeitto

Chablis

Rosévin

Mer från Recept

Visa mer från Recept

Jag hjälper dig med vintips!