Kantareller är mycket aromatiska. Många fångar upp toner av citrus, aprikos och peppar när de äter en krämig kantarellrisotto.
Kantarellrisotto förenar det bästa av två världar
Kantareller växer vilt på hösten i stora delar av Sverige. Med sin gyllene färg, distinkta smak och trumpetliknande form är de en älskad del av vår matlagningstradition. Om du plockat kantareller och vill laga en måltid där de verkligen kommer till sin rätt så är kantarellrisotto ett utmärkt val. Idag kan du även köpa odlade kantareller när det inte är säsong. Risotto är en klassisk italiensk risrätt som tillagas genom att du gradvis tillsätter vätska till riset under omrörning. I kantarellrisotto blir kombinationen av vinet, svampen, buljongen och parmesanost ett gastronomiskt möte mellan svensk höst och Italien. Cross-cooking när det är som bäst helt enkelt!
Så lyckas du med kantarellrisotto
Kantarellrisotto kan serveras som både förrätt eller huvudrätt. Det är viktigt att såväl kantarellerna som riset får rätt textur vid tillagningen. Följer du vårt recept blir resultatet en kantarellrisotto som lätt hade platsat på en ambitiös svensk gastropub eller en norditaliensk bistro.
Gör så här
-
Smält smör i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme. Tillsätt den hackade schalottenlöken och fräs den tills den är mjuk och genomskinlig, ca 5 minuter.
-
Borsta kantarellerna och dela dem i fyra delar.
-
Höj värmen och tillsätt kantarellerna. Stek tills all vätska från svampen har kokat bort och kantarellerna fått fin färg. Krydda med salt och peppar.
-
Tillsätt riset och rör om tills det är glansigt. Häll i vinet och låt det koka in under omrörning.
-
Sänk värmen och tillsätt varm buljong, lite i taget, under omrörning. Fortsätt tills riset är nästan al dente och har en krämig konsistens, cirka 18–20 minuter.
-
Rör i riven parmesanost och smaka av med mer salt och peppar.
-
Ta bort kastrullen från värmen och låt risotton vila i några minuter under lock.
-
Servera din kantarellrisotto varm, garnerad med hackad persilja och riven parmesan.
Ingredienser (4 pers)
-
2 schalottenlökar, finhackade
-
2 msk smör
-
250 g kantareller
-
½ tsk salt
-
½ tsk svartpeppar
-
3 dl arborioris
-
7 dl varmt vatten med 2 msk koncentrerad kantarellfond
-
2 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
-
25 g parmesanost, riven
-
1 msk hackad persilja och 5 g parmesanost till garnering
Kan man göra kantarellrisotto utan vin?
Ja, du kan göra kantarellrisotto utan vin. Vinet bidrar med syra, vilket är viktigt för smakbalansen i en traditionell risotto. Du kan dock lösa det genom att använda extra buljong och tillsätta en skvätt citronsaft eller vinäger.
Vad kan man ha för tillbehör till kantarellrisotto?
Viltkött och grillat lamm passar mycket bra till kantarellrisotto. Om du planerar att servera risotto som huvudrätt och vill ha några mindre tillbehör är tärnad bacon och rostade nötter bra val.
Vin som passar till kantarellrisotto
Kan du inte få nog av kantareller?
Läs mer om vin till kantareller och testa våra andra kantarellrecept: