Varukorg ()

Frakt
Att betala

Mina sidor

Crémant de Bourgogne

(4)

Crémant de Bourgogne är ett mousserande vin från regionen Bourgogne. Franskt bubbel som funkar som ett prisvärt alternativ till Champagne.

Vad är en Crémant de Bourgogne?

Det är precis som namnet antyder en crémant från vindistriktet Bourgogne. Crémant framställs på samma sätt som en Champagne men får inte kallas det på grund av att druvorna inte växer i Champagne.

Varifrån kommer Crémant de Bourgogne?

Vindistriktet Bourgogne ligger centralt i Frankrikes inland. Det är mest känt för röda viner på Pinot Noir och vita viner vid namn Chablis. Dijon är regionens huvudstad.

Vilka druvor är det i Crémant de Bourgogne?

Vid framställningen av en Crémant kan ett flertal druvor från vindistriktet användas. En Crémant de Bourgogne görs ofta med druvorna Pinot noir, Chardonnay samt Aligoté, men även Gamay, Melon de Bourgogne och Sacy är tillåtna.

Hur smakar Crémant de Bourgogne?

Viss Crémant kan vara mycket lika Champagne med hög syra, fyllighet och brödighet, medan andra är fruktiga och lätta med toner av äpple och grapefrukt. 

Vad är det för skillnad mellan Crémant de Bourgogne och Champagne?

  1. En Champagne görs enbart på druvsorterna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay medan fler druvor är godkända för framställning av Crémant.
  2. Namnet ”Champagne” är dessutom en skyddad ursprungsbeteckning. Endast mousserande från vindistriktet Champagne får kallas så. Andra mousserande viner från Frankrike kallas därför Crémant.  De finns i flera varianter, såsom till exempel Crémant d’Alsace och Crémant de Loire, som betonar vinets ursprung.
  3. En Crémant kan vara ett prisvänligare alternativ till Champagne. Genom att klicka hem en Crémant de Bourgogne så får du ett prisvärt bubblande vin med samma fyllighet, krämighet och krispighet som en Champagne.

Är Crémant de Bourgogne bättre än Cava?

Cava är ett liknande bubbel men från Spanien. Andra druvsorter används och jordmånen är olika. Dock används samma metod vid framställningen vilket gör att både Cava och Crémant de Bourgogne får en torr och lite jäktig ton.

Vilken som är bäst beror på vilken Cava eller Crémant du jämför samt hur de smakar i din mun. Tips! Anordna en bubbelprovning där du och dina vänner inte vet vilka viner som är i vilket glas. På så sätt kan ni ta reda på vilket bubbelvin ni verkligen föredrar.

Hur görs Crémant de Bourgogne?

Crémant de Bourgogne vin görs med den traditionella metoden, även kallat “méthode classique” som är den rätta benämningen enligt EU-standard. Samma metod används för att göra Champagne.

Méthode classique innebär att vinets första jäsning sker på ekfat eller ståltank, medan den andra jäsningen sker på flaska. Jäst samt ofermenterad druvmust adderas till vinet och den andra jäsningen som skapar de naturliga bubblorna sätter igång.

Vilken mat passar till Crémant de Bourgogne?

Crémant de Bourgogne passar både utmärkt som apéritif och till flera olika maträtter.

Skaldjur som ostron och räkor är gott tilltugg att bjuda på till en torr Crémant. Smaka även till milda ostar som brie och vitmögelost.

Även vegetariska rätter med gröna toner eller en gräddbas funkar väl ihop med det mousserande vinet. Crémant kan även serveras till friskare desserter såsom en fruktig sorbet.

Finns det några alternativ till Crémant de Bourgogne?

Många franska regioner gör liknande vin som alla går under namnet Crémant följt av regionens namn. Även spansk Cava och italiensk Spumante görs på liknande sätt och kan fungera bra som alternativ. Eller varför inte en crémant de bordeaux?

Kan man lagra Crémant de Bourgogne?

Crémant är framförallt ett vin som ska drickas ungt. Vill du ha ett bubbel att lagra är det bättre att köpa en Champagne.

Vartifrån kommer Crémant de Bourgogne?

Crémant de Bourgogne framställs i olika delar av det franska vindistriktet Bourgogne.

Vad menas med brut och extra brut?

De är olika benämningar som berättar om bubbelvinets restsockerhalt.

  • Brut innebär att restsockerhalten inte överskrider 12 gram/liter.
  • Extra brut har en restsockerhalt under 6 gram/liter

Du kan läsa ännu mer om det här).

Jag hjälper dig med vintips!