Att ost och vin hör ihop vet nog de flesta. Men vad är det som gör vissa kombinationer lite extra njutbara? Utforska de ultimata ost- och vinmatchningarna genom en rolig och lärorik provning hemma!
Vad brukar ingå i en ost- och vinprovning?
-
· Visuell, doft- och smakanalys av ostarna separat
-
· Visuell, doft- och smakanalys av vinerna separat
-
· Provning av ost och vin tillsammans
-
· Sammanfattning
Förslag på kombinationer
En del möten tar fram det bästa ur såväl vin som ost, och får smaklökarna att jubla. Här kommer förslag på några välbeprövade parningar:
Se alla vinprovarlådor.
Så förbereder du din provning
-
· Börja med att ta ut dina ostar ur kylen minst en timme innan provningen, för att smakerna ska blomma ut ordentligt
-
· Skär upp ostbitar till varje deltagare
-
· Häll upp vinerna så att de får luftas innan provningen
-
· Plocka fram tillbehör som spottkoppar (till exempel pappersmuggar), små gafflar för ostarna, penna och papper för den som vill anteckna
Börja prova! Så här gör du:
-
Börja med att skriva ut våra olika vinprovningsprotokoll!
-
Prova ost och vin i en ordning så att de mildare smakerna kommer först, och de kraftfullare sist. Förslagsvis i ordningen ovan.
-
Börja med att prova osten för sig, utan vinet. Titta, dofta, och smaka.
-
Börja med att titta på ostens färg – lagrade ostar har ofta en djupare färg än yngre ostar.
-
Dofta på osten – vilka aromer finns? Är de fruktiga, friska, blommiga, nötiga eller jordiga? Dofta på alla ostar som är med i provningen.
-
Smaka på osten. Är smaken kraftig eller delikat, enkel eller komplex, söt, syrlig eller kanske besk? Vilka aromer hittar du – nötiga, knäckiga, svampiga, fruktiga, blommiga, eller gräsiga? Hur upplevs texturen – krämig och gräddig eller fast och torr? Läs mer om grundsmaker här.
-
Gör sedan samma sak med vinerna: titta, dofta och smaka. Läs mer om hur du provar vin här.
-
Prova därefter ost med en klunk vin till. Hur förändras upplevelsen av ost och vin vad gäller smaker, aromer och konsistens? Notera gärna dina tankar.
-
Prova därefter ostarna med andra viner än de som matchats, för att undersöka hur det förändrar din upplevelse av ost och vin.
Varför fungerar matchningarna? Saker att vara uppmärksam på:
Brie + provencalsk rosé
Till en krämig och mild vitmögelost behövs ett vin som inte tar alltför mycket plats. En provencalsk rosé med frisk syra och fin bärighet skapar en härlig balans i smakerna. Upplev hur vinets friskhet mildras av ostens syrliga inslag och väger upp gräddigheten.
Getost + sauvignon blanc
Här har vi en riktig klassiker. Den syrliga getosten stormtrivs i sällskap av det lätta, aromatiska vinet. Toner av citrus och mineral lyfter ostens delikata smaker och friskheten lättar upp krämigheten. Syra möter syra och smakupplevelsen blir ljuvlig.
Taleggio + franciacorta
Taleggio är en krämig italiensk kittost med jordiga, svampaktiga inslag. Såklart ska vi ha ett italienskt bubbel till! Vinets kolsyra skär igenom fettet och rensar gommen efter en munsbit. Franciacorta har dessutom härligt brödiga toner från lagringen som gör matchningen extra trevlig om osten serveras med bröd eller kex.
Comté/manchego + cabernet sauvignon
I den här matchningen möts två tuffingar – den smakrika hårdosten och tanninpaketet cabernet sauvignon. Ostens salta, söta och nötiga smaker matchas av vinets fruktiga och kraftfulla natur. Tanninerna mildrar sältan i osten och tillsammans visar sig både vin och ost från sina bästa sidor.
Blåmögelost + sauternes
Salta, smakintensiva blåmögelostar som gorgonzola, roquefort och stilton behöver en karaktärsfull vapendragare. I dessertvinerna hittar vi drömmatchningen. Den generösa sötman i sauternes dämpar sältan och lockar fram friska inslag. I blåmögelostar finns också umami, som med sina söta, nötaktiga inslag blir en ljuvlig kompanjon till tonerna i vinet.
Sammanfatta
Avsluta din provning med att sammanfatta dina tankar. Vilka kombinationer tyckte du extra mycket om? Hur förändrades din upplevelse av ost och vin när de provades separat och när de kombinerades? Vad fungerade mindre bra när du provade andra viner till ostarna, och vad kan det bero på? Bolla tankar med övriga provningsdeltagare och se om ni är överens!