Chokladfondant är en raffinerad efterrätt som platsar i gastronomins finrum men som du också kan göra hemma relativt enkelt.
Chokladfondant är en dröm för alla som gillar choklad
Chokladfondant har sitt ursprung i det franska köket men är idag en uppskattad efterrätt i hela världen. Den består av en liten kaka med mjuk och flytande kärna av choklad. Chokladfondant serveras ofta varm, direkt ur ugnen. Rätten är en stor njutning för alla chokladälskare. Idag finns det otaliga varianter på den klassiska chokladfondanten. Vissa bakar in nötter eller frukt i smeten, medan andra experimenterar med olika sorters choklad och smaksättningar. Vår version är klassisk, men känn dig fri att experimentera. Att lägga till lite röd chili är populärt idag.
Servera chokladfondant med vispgrädde eller vaniljglass
För att lyckas göra en perfekt chokladfondant är det viktigt att använda ingredienser av hög kvalitet, som fin mörk choklad. Hur mörk den ska vara bestämmer du själv men du behöver inte vara orolig för använda riktigt mörk, eftersom det är socker i receptet. Se till att ha koll på bakningstiden för att säkerställa att den får sin karaktäristiska konsistens. Det kan vara bra att göra en provbakning, så att du kan bedöma hur länge fondanten behöver gräddas i just din ugn. Öppna inte ugnsluckan under tillagningen, då riskerar fondanten att sjunka ihop. Lättvispad grädde eller vaniljglass är perfekta komplement till en nybakad chokladfondant. Några bär, gärna med en tydlig syra, kan också passa riktigt bra. En klassiker är att servera chokladfondanten med hallon.
Gör så här
-
Sätt ugnen på 200 °C.
-
Smörj fyra små ugnsfasta formar, cirka 100 ml i storlek.
-
Hacka chokladen och lägg den tillsammans med smöret i en värmetålig skål. Ställ skålen över en kastrull med sjudande vatten (vattenbad) och rör om tills allt är smält och väl blandat. Låt svalna något.
-
Vispa ägg och socker i en annan skål.
-
Sikta ner mjölet över ägg- och sockerblandningen och vänd försiktigt ihop. Rör sedan ner den smälta chokladblandningen. Var försiktig så att inte all luft försvinner ur smeten.
-
Fördela smeten i de smorda formarna. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10–12 minuter, eller tills de har rest sig och är fasta i kanterna men fortfarande är mjuka i mitten.
-
Ta ut formarna ur ugnen och låt dem stå i några minuter. Pudra med florsocker och servera direkt.
Ingredienser (4 pers)
-
125 g osaltat smör + lite extra för att smörja formen
-
150 g strösocker
-
125 g mörk choklad, hackad i bitar
-
3 stora ägg
-
35 g vetemjöl
-
Lite florsocker som topping
Vin som passar till
chokladfondant